Τι δεν πήγε καλά; Όλα!

Τι δεν πήγε καλά; Ολα! Facebook Twitter
Οι πολιτικές ευθύνες είναι αντικειμενικές και προφανείς. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ είναι αντικειμενικές και προφανείς. Ο πρωθυπουργός αρχικά έδειξε εμπιστοσύνη στον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος από τις πρώτες ώρες φάνηκε ότι δεν είχε προετοιμαστεί καταλλήλως και όταν η αποτυχία του να διαχειριστεί την κατάσταση ήταν προφανής, το Μέγαρο Μαξίμου άργησε να αναλάβει τον επιτελικό του ρόλο, συντονίζοντας και απαιτώντας την άμεση αντίδραση και των υπόλοιπων υπουργείων, του Άμυνας, του Εσωτερικών κ.ά. 

 

Ουσιαστικά, η πρώτη πρόκληση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας (ο οποίος είχε παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό ως υπερ-τεχνοκράτης που θα έκανε τη διαφορά) ήταν μια μεγάλη αποτυχία, παρότι είχε αρκετούς μήνες για να εγκλιματιστεί στο υπουργείο του. Μάλιστα, ήταν εκείνος που είχε ζητήσει τη δημιουργία νέου ξεχωριστού υπουργείου ως όρο για να αποδεχτεί τη θέση, ώστε να έχει λυμένα τα χέρια του και να μην εξαρτάται από άλλον υπουργό (πριν, η αρμοδιότητα αυτή ανήκε σε υφυπουργό).

 

Ούτε η απόκτηση δικού του υπουργείου, ούτε η επιπλέον εξουσία, ούτε η στήριξη που έλαβε από τον πρωθυπουργό, όμως, έδειξαν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε πολύ λιγότερο έτοιμος απ' ό,τι ήταν στην περσινή έντονη χιονόπτωση, τόσο που αρκετά κυβερνητικά στελέχη τον συνέκριναν με τον Νίκο Χαρδαλιά, για τον οποίο έλεγαν ότι τα είχε πάει πολύ καλύτερα.

 

Στην κρίση αυτή κανένας απολύτως δεν φάνηκε αντάξιος του ρόλου του.

 

Κάτω από τη βάση, λοιπόν, η βαθμολογία για τον νέο υπουργό που δεν τα κατάφερε, παρότι οι μετεωρολόγοι το μεσημέρι της Παρασκευής μιλούσαν για χιονοκαταιγίδες 48 ωρών.

 

Αργά αντανακλαστικά όμως έδειξε και ο υπουργός Άμυνας, καθώς άργησε να στείλει τον στρατό για να συνδράμει, όταν η Πολιτική Προστασία φάνηκε ότι ήταν ανεπαρκής. Η εντολή δόθηκε ήδη αργά, κατά τις 7:00-7:30, αλλά ο στρατός βγήκε ακόμα πιο αργά, κατά τις 12:00, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει η κατάλληλη ετοιμασία, ώστε να βγει αμέσως και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

 

Απόλυτη ασυνεννοησία υπήρξε και μεταξύ αστυνομίας, τροχαίας και πυροσβεστικής, οι οποίες ήταν επίσης απούσες όταν και όπως έπρεπε. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, καθώς οι ανεπάρκειές τους έχουν αποκαλυφθεί από τις πυρκαγιές στο Μάτι και επιβεβαιώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά έκτοτε δεν έχει αλλάξει τίποτα, ούτε οι παθογένειες ούτε καν ο μηχανισμός και τα στελέχη. Όλα είναι ίδια. 

 

Εκτός από την κεντρική διοίκηση και τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, και η τοπική αυτοδιοίκηση απέτυχε να προετοιμαστεί, αλλά κυρίως ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε διαρκή παρουσία στα ΜΜΕ, αλλά το έργο του απουσίαζε.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αναμενόταν 48ωρη έντονη χιονόπτωση, δεν είχαν φροντίσει καν να ρίξουν αλάτι ούτε στους κεντρικούς δρόμους, όπως η λεωφόρος Μεσογείων, η Κηφισίας και η Κατεχάκη, με τα γνωστά αποτελέσματα.

 

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει όμως και γύρω από την Αττική Οδό, τον πιο χρυσοπληρωμένο δρόμο, καθώς η ολιγωρία που επέδειξαν τα στελέχη της μάλλον δεν είναι άσχετη από την ολοκλήρωση της 25ετούς σύμβασης παραχώρησης και την πρόσφατη προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα (η υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση αναμένεται για τις 20 Απριλίου).

 

Όσο για τον ΟΣΕ, εκεί επικρατεί από καιρό σκηνικό διάλυσης. Η διοίκηση των Ιταλών, που αγόρασε τα τρένα με ένα εντελώς ασήμαντο τίμημα και υποτίθεται ότι θα τα εκσυγχρόνιζε, άφησε στην τύχη τους τους εγκλωβισμένους επιβάτες.

 

Στην κυβέρνηση προσπαθούν αυτή την ώρα να περιορίσουν την όποια ζημιά, ρίχνοντας εν πολλοίς τις ευθύνες στην Αττική Οδό. Ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας απέφυγε κι αυτός να κάνει αυτοκριτική. Στο Μαξίμου αποφεύγουν γενικά για την ώρα το θέμα των ευθυνών, καθώς υποστηρίζουν ότι θα έχουν την πλήρη εικόνα όταν λήξει η κρίση. 

 

Aλλά δεν είναι έτσι.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τότε που χιόνισε στην Αθήνα

Daily / Τότε που χιόνισε στην Αθήνα

Οι Αθηναίοι μπορεί να μη θυμούνται τι έκαναν χθες αλλά θυμούνται πάντα τι έκαναν «τότε με το χιόνι», το 2002, το 2008, το 2017, πέρσι ή φέτος, ασχέτως αν κλέβουν προσωρινά την παράσταση οι αβάσταχτοι περιορισμοί του κρατικού μηχανισμού αλλά και της περιούσιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας – όπως χθες, καλή ώρα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM
Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Η πλειοδοσία των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τη δημιουργία εξτρεμιστικής ατμόσφαιρας προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατιωτική επέμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Ρεπορτάζ / Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Το προφίλ των αστέγων αλλάζει διαρκώς, καθώς το κόστος ζωής και στέγασης συνεχώς αυξάνεται. Αρκούν οι δομές και οι πολιτικές για την αστεγία που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα; Πώς λειτουργεί στην πράξη η στήριξή τους; Μιλήσαμε με αστέγους και μας περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ