Θα μας φάει τελικά το AI τις δουλειές;

Θα μας φάει τελικά το AI τις δουλειές;/Πριν μας πάρει το AI τις δουλειές, θα μας τις πάρουν όσοι ξέρουν να το χρησιμοποιούν/AI: Οι «κλέφτες» του σήμερα θα είναι οι πετυχημένοι του αύριο Facebook Twitter
Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που φοβόμαστε την τεχνολογία και τις δυνατότητές της. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΩ,
επαγγελματίες σχεδόν από κάθε χώρο εκφράζουν το άγχος τους για το μέλλον. Από δικηγόρους μέχρι graphic designers, από δημοσιογράφους μέχρι recruiters, ο φόβος της άμεσης αντικατάστασης από κάποιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μοιάζει να είναι περιρρέων στην ατμόσφαιρα. 

Ο φόβος είναι κατανοητός. Ωστόσο, πριν φτάσουμε στο «το ΑI θα μας αντικαταστήσει», μάλλον χρειάζεται να δώσουμε σημασία όχι στο ίδιο το εργαλείο αλλά στο ότι, αναπόφευκτα, η πρώτη επαγγελματική μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους που γνωρίζουν να το χρησιμοποιούν και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν. 

Τον Ιανουάριο του 2025 δημοσιεύτηκε η έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ με τίτλο «Το μέλλον των επαγγελμάτων». Περιλαμβάνει ένα γράφημα που δείχνει, μεταξύ άλλων, τις δεξιότητες εκείνες που προβλέπεται να είναι περιζήτητες ως το 2030. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το «AI και big data», δηλαδή η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η εφαρμογή της στη διαχείριση τεράστιων όγκων δεδομένων. Στο ίδιο κουτάκι βρίσκονται ο τεχνολογικός αλφαβητισμός, η διά βίου μάθηση, η ανθεκτικότητα στοv χώρο εργασίας και η δημιουργική σκέψη. 

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να καταλάβουν πώς να μεταχειρίζονται αποτελεσματικά τα εργαλεία που ταιριάζουν στη δουλειά τους είναι και αυτοί που μπορούν να την κάνουν καλύτερα και γρηγορότερα.

Ξέρετε τι σκέφτομαι; Σκέφτομαι ότι τώρα η χρήση του AI θεωρείται λίγο «κλεψιά». Μοιάζει, προς το παρόν, ο κόσμος που το χρησιμοποιεί στην εργασία ή το πανεπιστήμιο να θεωρείται τεμπέλης που δεν θέλει να κάνει τη σκληρή δουλειά. Αν όμως η πρόβλεψη του ΔΟΦ ισχύει, οι «κλέφτες» του σήμερα θα είναι οι παίκτες του μέλλοντος. Το ότι κάθε μέρα σημειώνονται ευτράπελα με φοιτητικές εργασίες που δεν έχουν πραγματικές πηγές ή reports που δεν έχουν πραγματικά δεδομένα δείχνει περισσότερο κακή χρήση παρά αδυναμία της τεχνητής νοημοσύνης να κάνει μια δουλειά. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να καταλάβουν πώς να μεταχειρίζονται αποτελεσματικά τα εργαλεία που ταιριάζουν στη δουλειά τους είναι και αυτοί που μπορούν να την κάνουν καλύτερα και γρηγορότερα. 

Θα μας φάει τελικά το AI τις δουλειές;/Πριν μας πάρει το AI τις δουλειές, θα μας τις πάρουν όσοι ξέρουν να το χρησιμοποιούν/AI: Οι «κλέφτες» του σήμερα θα είναι οι πετυχημένοι του αύριο Facebook Twitter
To γράφημα που δείχνει, μεταξύ άλλων, τις δεξιότητες που προβλέπεται να είναι περιζήτητες ως το 2030.

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Κίνα επενδύει στην εκπαίδευση των παιδιών στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ξεκινώντας να την εντάσσει στο πρόγραμμα των δημοτικών. Τα παιδιά θα ξεκινούν ήδη από τα έξι τους χρόνια να διδάσκονται πώς να τη χρησιμοποιούν, τι δυνατότητες έχει και πώς τα ίδια θα φτιάχνουν προγράμματα. Ο Lionel M. Ni, διευθυντής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε σχετικά: «Την εποχή της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, ο ανταγωνισμός στους αλγόριθμους είναι στην πραγματικότητα ανταγωνισμός στο ταλέντο». Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κυβέρνησης το αν θα επιλέξει, μέσω της εκπαιδευτικής πολιτικής, να διδάξει τα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά ένα εργαλείο ή αν θα τα επικρίνει και θα τα στιγματίσει ως «κακούς μαθητές» επειδή μεταχειρίζονται προς το συμφέρον τους την τεχνολογία. 

Είναι δυνατόν να μην ισχύει το ίδιο και στον χώρο εργασίας; Πριν φοβηθούμε ότι το AI θα κάνει τη δουλειά μας, υπάρχουν άλλες, πιο σημαντικές ανησυχίες. Η πρώτη είναι ότι αν δεν προσαρμοστούμε στην εποχή, θα μας ξεπεράσει. Η δεύτερη είναι ταξική: οι εργαζόμενοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν συνδρομή στα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που τους εξυπηρετούν θα βγάζουν περισσότερη δουλειά από όσους δεν την έχουν. Το κόστος δεν είναι ούτε μικρό, ούτε αμελητέο, αφού οι συνδρομές για ατομική χρήση κυμαίνονται από 20 ως 500 ευρώ τον μήνα. Ένας υπάλληλος που μπορεί να πληρώσει αυτό το ποσό θα έχει εντελώς άλλη απόδοση από κάποιον που δεν μπορεί. Θα έχει, επίσης, πολύ περισσότερο χρόνο ν’ αφιερώσει σε networking, χτίσιμο σχέσεων εντός της εταιρείας του και σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εξέλιξη μιας επαγγελματικής πορείας. 

Αυτές οι καταστάσεις είναι χρονικά πολύ πιο κοντά μας από την πιθανότητα να μας αντικαταστήσει κάποιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Ή, μάλλον, δεν είναι κοντά μας. Συμβαίνουν ήδη. Και επειδή συμβαίνουν ήδη, δύο πράγματα χρειάζονται: να κοιτάξει ο καθένας πώς μπορεί να αποκτήσει δεξιότητες που συμβαδίζουν με την εποχή, και να κοιτάξουμε όλοι μαζί, συλλογικά, πώς θα διεκδικήσουμε τη μετακύλιση του κόστους της χρήσης της στις εταιρείες, για να μην κανονικοποιηθούν οι ταξικές διαφορές στην απόδοση των εργαζομένων. Με τον ίδιο τρόπο που έγινε συνηθισμένη πρακτική η παροχή λάπτοπ και τηλεφώνου με την πρόσληψη, με τον ίδιο τρόπο θα χρειαστεί να διατίθεται η συνδρομή σε κάποιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που φοβόμαστε την τεχνολογία και τις δυνατότητές της. Πριν αφήσουμε το άγχος να επικρατήσει, ας πάρουμε μια ανάσα και ας δούμε τι μας λέει το παρελθόν: η ανθρώπινη κριτική σκέψη, η κοινή λογική, η ουσιαστική επικοινωνία και η επιτυχημένη χρήση κάθε νέου εργαλείου παραμένουν αναγκαία βέλη στη φαρέτρα πολλών «επιτυχημένων». Aν θέλουμε να φοβηθούμε κάτι, είναι νωρίς για να φοβηθούμε την τεχνητή νοημοσύνη. Ας φοβηθούμε αυτούς που ξέρουν να τη χρησιμοποιούν. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Τech & Science / Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Ο αντιπρόεδρος της Apple προειδοποιεί για ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία της τεχνολογίας εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του iPhone
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του εγκεφάλου σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Τech & Science / Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Η επίτευξη μίας υγιούς ισορροπίας με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη νέα γενιά σήμερα, υπάρχουν όμως δύο τρόποι με τους οποίους να συμβεί
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του εγκεφάλου σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Τech & Science / Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Η επίτευξη μίας υγιούς ισορροπίας με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη νέα γενιά σήμερα, υπάρχουν όμως δύο τρόποι με τους οποίους να συμβεί
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ