Πώς εξηγείς σε ένα πεντάχρονο πως ο κόσμος δεν είναι πάντα καλός;

Η ζωή είναι μικρή, αν και το κρύβω απ’ τα παιδιά μου Facebook Twitter
Όσο πιο πολύ μεγαλώνει τόσο πιο πολύ δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε τον έξω κόσμο μακριά του.
0


«Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ
, αν και το κρύβω απ’ τα παιδιά μου / Η ζωή είναι μικρή, και έχω μικρύνει τη δική μου με χιλιάδες απολαυστικούς, απερίσκεπτους τρόπους,/ χιλιάδες απολαυστικά απερίσκεπτους τρόπους / που θα κρύψω απ’ τα παιδιά μου”. Έτσι ξεκινάει το ποίημα «Good Bones» της Μάγκι Σμιθ, μιας Αμερικανίδας ποιήτριας που έγινε διάσημη γράφοντας αυτό το ποίημα, το οποίο έγινε viral το 2016.

Όταν ο γιος μου ήταν ακόμα μωρό, η παιδίατρος μάς είχε προειδοποιήσει πως κάποια στιγμή θα αρχίσει να ντρέπεται. «Είναι εξελικτικό στάδιο», μας είχε πει. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και μπορώ να μετρήσω στα δάχτυλα του ενός χεριού τις στιγμές που έχει ντραπεί μέχρι τώρα. Πρόκειται για έναν χαρούμενο κοινωνικό ανεμοστρόβιλο. Μιλά σε όλους, συστήνεται πολλές φορές δίνοντας το χέρι του (ποιος του το έμαθε αυτό; Εγώ σίγουρα όχι), στις ταβέρνες, στην αυλή, τρέχει γύρω-γύρω στα χαλίκια, κοιτώντας τι τρώει ο κόσμος στα τραπέζια. Ψάχνει παντού φίλους, τους αναζητά για να παίξει. Πιο μικρός αγκάλιαζε άγνωστους ανθρώπους στην παιδική χαρά. Ούτε εγώ ούτε ο Θ. ήμασταν έτσι ως παιδιά.

Πάντα αναρωτιέμαι τι πρέπει να του πω και τι όχι. Είναι υποχρέωσή μας να του μάθουμε πως ο κόσμος είναι και κακός, πως δεν θέλουν όλοι το καλό μας. Και αυτό με τσακίζει.

Πριν από λίγο καιρό, την ώρα που ακούγαμε ειδήσεις, αναφέρθηκε η εγκατάλειψη ενός παιδιού στην άσφαλτο από έναν οδηγό στη λεωφόρο Αθηνών. Έπαιζε λίγο πιο πέρα, αλλά σηκώθηκε κι άρχισε να κάνει ερωτήσεις. Ποιο ήταν αυτό το κοριτσάκι, τι έπαθε, ήταν καλά; Όσο πιο πολύ μεγαλώνει τόσο πιο πολύ δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε τον έξω κόσμο μακριά του. Πάντα αναρωτιέμαι τι πρέπει να του πω και τι όχι. Είναι υποχρέωσή μας να του μάθουμε πως ο κόσμος είναι και κακός, πως δεν θέλουν όλοι το καλό μας. Και αυτό με τσακίζει.

«Ο κόσμος είναι τουλάχιστον / κατά πενήντα τοις εκατό φρικτός, και αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση ‒ κι αυτό το κρύβω απ’ τα παιδιά μου./ Για κάθε πουλί, υπάρχει μια πέτρα που πετιέται σ’ ένα πουλί./ Για κάθε παιδί που αγαπιέται, υπάρχει ένα παιδί σπασμένο, τεμαχισμένο και πεταμένο σε σακούλα, βυθισμένο σε μια λίμνη».

Πάντα γελούσα με αυτούς που έλεγαν «δεν ξέρω πώς να εξηγήσω στο παιδί μου το Gay Pride». Aπ’ όλα τα πράγματα που με δυσκολεύουν, το Gay Ρride είναι το τελευταίο. Το πρώτο είναι πώς να του εξηγήσω πως δεν είναι όλος ο κόσμος καλός. Πως είναι άδικος. Πως πρέπει να προσέχουμε τους ξένους. Πως όλοι κάποια μέρα θα πεθάνουμε. Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πως ο θάνατος είναι για πάντα, πιστεύουν πως όλοι είμαστε σαν τον Λάζαρο και θα εμφανιστούμε μαγικά ξανά μια μέρα. Πιστεύουν πως θα ζήσουμε όλοι για πάντα.

«Η ζωή είναι μικρή και ο κόσμος / είναι τουλάχιστον κατά το ήμισυ φρικτός, και για κάθε καλόκαρδο ξένο, υπάρχει κάποιος που θα σε τσακίσει / αν και κι αυτό το κρύβω απ’ τα παιδιά μου. Προσπαθώ να τους πουλήσω τον κόσμο./ Οποιοσδήποτε αξιοπρεπής μεσίτης / καθώς σου δείχνει την απόλυτη τρώγλη, κελαηδάει / για τα καλά θεμέλια του σπιτιού: αυτό το μέρος θα μπορούσε να γίνει όμορφο / σωστά; Εσύ θα μπορούσες να το κάνεις όμορφο».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Οφέλη και κίνδυνοι από τα «φαντάσματα» των εκλιπόντων οικείων μας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Είμαστε σίγουροι πως θέλουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να «ζωντανέψει» τους νεκρούς μας;

Μια νέα μελέτη της Google εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία μετενσάρκωσης που θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον οι μηχανισμοί της τεχνητής νοημοσύνης.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ