Πώς εξηγείς σε ένα πεντάχρονο πως ο κόσμος δεν είναι πάντα καλός;

Η ζωή είναι μικρή, αν και το κρύβω απ’ τα παιδιά μου Facebook Twitter
Όσο πιο πολύ μεγαλώνει τόσο πιο πολύ δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε τον έξω κόσμο μακριά του.
0


«Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ
, αν και το κρύβω απ’ τα παιδιά μου / Η ζωή είναι μικρή, και έχω μικρύνει τη δική μου με χιλιάδες απολαυστικούς, απερίσκεπτους τρόπους,/ χιλιάδες απολαυστικά απερίσκεπτους τρόπους / που θα κρύψω απ’ τα παιδιά μου”. Έτσι ξεκινάει το ποίημα «Good Bones» της Μάγκι Σμιθ, μιας Αμερικανίδας ποιήτριας που έγινε διάσημη γράφοντας αυτό το ποίημα, το οποίο έγινε viral το 2016.

Όταν ο γιος μου ήταν ακόμα μωρό, η παιδίατρος μάς είχε προειδοποιήσει πως κάποια στιγμή θα αρχίσει να ντρέπεται. «Είναι εξελικτικό στάδιο», μας είχε πει. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και μπορώ να μετρήσω στα δάχτυλα του ενός χεριού τις στιγμές που έχει ντραπεί μέχρι τώρα. Πρόκειται για έναν χαρούμενο κοινωνικό ανεμοστρόβιλο. Μιλά σε όλους, συστήνεται πολλές φορές δίνοντας το χέρι του (ποιος του το έμαθε αυτό; Εγώ σίγουρα όχι), στις ταβέρνες, στην αυλή, τρέχει γύρω-γύρω στα χαλίκια, κοιτώντας τι τρώει ο κόσμος στα τραπέζια. Ψάχνει παντού φίλους, τους αναζητά για να παίξει. Πιο μικρός αγκάλιαζε άγνωστους ανθρώπους στην παιδική χαρά. Ούτε εγώ ούτε ο Θ. ήμασταν έτσι ως παιδιά.

Πάντα αναρωτιέμαι τι πρέπει να του πω και τι όχι. Είναι υποχρέωσή μας να του μάθουμε πως ο κόσμος είναι και κακός, πως δεν θέλουν όλοι το καλό μας. Και αυτό με τσακίζει.

Πριν από λίγο καιρό, την ώρα που ακούγαμε ειδήσεις, αναφέρθηκε η εγκατάλειψη ενός παιδιού στην άσφαλτο από έναν οδηγό στη λεωφόρο Αθηνών. Έπαιζε λίγο πιο πέρα, αλλά σηκώθηκε κι άρχισε να κάνει ερωτήσεις. Ποιο ήταν αυτό το κοριτσάκι, τι έπαθε, ήταν καλά; Όσο πιο πολύ μεγαλώνει τόσο πιο πολύ δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε τον έξω κόσμο μακριά του. Πάντα αναρωτιέμαι τι πρέπει να του πω και τι όχι. Είναι υποχρέωσή μας να του μάθουμε πως ο κόσμος είναι και κακός, πως δεν θέλουν όλοι το καλό μας. Και αυτό με τσακίζει.

«Ο κόσμος είναι τουλάχιστον / κατά πενήντα τοις εκατό φρικτός, και αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση ‒ κι αυτό το κρύβω απ’ τα παιδιά μου./ Για κάθε πουλί, υπάρχει μια πέτρα που πετιέται σ’ ένα πουλί./ Για κάθε παιδί που αγαπιέται, υπάρχει ένα παιδί σπασμένο, τεμαχισμένο και πεταμένο σε σακούλα, βυθισμένο σε μια λίμνη».

Πάντα γελούσα με αυτούς που έλεγαν «δεν ξέρω πώς να εξηγήσω στο παιδί μου το Gay Pride». Aπ’ όλα τα πράγματα που με δυσκολεύουν, το Gay Ρride είναι το τελευταίο. Το πρώτο είναι πώς να του εξηγήσω πως δεν είναι όλος ο κόσμος καλός. Πως είναι άδικος. Πως πρέπει να προσέχουμε τους ξένους. Πως όλοι κάποια μέρα θα πεθάνουμε. Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πως ο θάνατος είναι για πάντα, πιστεύουν πως όλοι είμαστε σαν τον Λάζαρο και θα εμφανιστούμε μαγικά ξανά μια μέρα. Πιστεύουν πως θα ζήσουμε όλοι για πάντα.

«Η ζωή είναι μικρή και ο κόσμος / είναι τουλάχιστον κατά το ήμισυ φρικτός, και για κάθε καλόκαρδο ξένο, υπάρχει κάποιος που θα σε τσακίσει / αν και κι αυτό το κρύβω απ’ τα παιδιά μου. Προσπαθώ να τους πουλήσω τον κόσμο./ Οποιοσδήποτε αξιοπρεπής μεσίτης / καθώς σου δείχνει την απόλυτη τρώγλη, κελαηδάει / για τα καλά θεμέλια του σπιτιού: αυτό το μέρος θα μπορούσε να γίνει όμορφο / σωστά; Εσύ θα μπορούσες να το κάνεις όμορφο».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Οφέλη και κίνδυνοι από τα «φαντάσματα» των εκλιπόντων οικείων μας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Είμαστε σίγουροι πως θέλουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να «ζωντανέψει» τους νεκρούς μας;

Μια νέα μελέτη της Google εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία μετενσάρκωσης που θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον οι μηχανισμοί της τεχνητής νοημοσύνης.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυάγιο Χίου: «Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία;

Οπτική Γωνία / Ναυάγιο Χίου: Η απάθειά μας απέναντι στους 15 νεκρούς

«Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία; Ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες, με το Λιμενικό να είναι ξανά υπόλογο και με τα αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας ξανά σε «ύπνωση».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Βασιλική Σιούτη / Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός βάζει όλο το πολιτικό σύστημα σε δημόσια συζήτηση, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Ρεπορτάζ / Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα επαναφέρει με ένταση τη συζήτηση για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Ποιες είναι οι χρόνιες αδυναμίες πρόληψης και ελέγχου που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και τι αναφέρει ανεξάρτητη έρευνα που καταγράφει τρομακτικό ρεκόρ θανάτων σε χώρους εργασίας το 2025.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Οπτική Γωνία / Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Το νέο καθεστώς της Δαμασκού επιχειρεί να αφανίσει την αυτόνομη κουρδική περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, οι μαχητές της οποίας είχαν πρωτοστατήσει στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τούρκοι στο Κολωνάκι: Πώς αλλάζουν την αγορά ακινήτων της Αθήνας

Ρεπορτάζ / Oι Τούρκοι (και οι Ισραηλινοί) αγοράζουν Κολωνάκι

Οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι αναδεικνύονται πρωταγωνιστές της αγοράς ακινήτων, αξιοποιώντας το πρόγραμμα Golden Visa. Η αυξημένη παρουσία τους δεν αλλάζει μόνο τις ισορροπίες της κτηματαγοράς αλλά επαναχαράσσει και την αστική γεωγραφία, επηρεάζοντας τιμές και τη φυσιογνωμία της πόλης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ