Συνηθίζοντας τον μαζικό θάνατο

Συνηθίζοντας τον θάνατο Facebook Twitter
Το να αφήνουμε να περάσουν στη λήθη τέτοιες ιστορίες είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Και θα συνεχίσει να συμβαίνει κάθε φορά που θα επιχειρούμε να αλλάξουμε κανάλι, όταν βλέπουμε στην οθόνη μας μια νέα βαρβαρότητα. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ημέρες, σε ένα εστιατόριο από αυτά που διαθέτουν τεράστιες οθόνες υψηλής ευκρίνειας για να μπορούν οι πελάτες του να βλέπουν αθλητικούς αγώνες, μια μεγάλη παρέα έτρωγε, συζητούσε και περίμενε να ξεκινήσει ένας αγώνας στο Άμπου Ντάμπι – αργούσε ακόμα.

Ως τότε η τηλεόραση ήταν συντονισμένη σε ένα ειδησεογραφικό κανάλι το οποίο έδειχνε εικόνες από τη διαλυμένη Γάζα – ο δημοσιογράφος περιέγραφε σκηνές φρίκης που μετέδιδαν ανταποκριτές μεγάλων διεθνών μέσων, στην οθόνη εμφανίζονταν πτώματα τυλιγμένα σε λευκά σεντόνια, γυναίκες πλάι τους έκλαιγαν και εκστόμιζαν οργισμένα λόγια ανάμεσα σε συντρίμμια που είχε αφήσει ένας ακόμα βομβαρδισμός του ισραηλινού στρατού. Οι θαμώνες, ανάμεσα σε συζητήσεις για την ομάδα τους και φαγητό, έριχναν κλεφτές ματιές, κάποιων τα βλέμματα στέκονταν περισσότερο στο τραγικό θέαμα, κάποιοι άλλοι, λες και ήταν εξοικειωμένοι με τέτοιες εικόνες, συνέχιζαν αυτό που έκαναν σαν να μην τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Έμοιαζε να το έχουν συνηθίσει.

Δεν έχει σημασία αν ένα τραγικό γεγονός συμβαίνει κοντά ή μακριά από την γειτονιά μας, μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι εικόνες του είναι παντού εξαιτίας των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων. Μπαίνουν στα σπίτια μας, στις δουλειές μας, στους χώρους όπου βρισκόμαστε κάθε φορά, τις βλέπουμε όπου στρέφουμε το βλέμμα μας.

Συνηθίζονται οι μαζικοί θάνατοι άραγε; Ιδιαίτερα αυτοί που ξεπερνάνε τα όρια της βαρβαρότητας και δεν βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις για να τους χαρακτηρίσουμε; Οι θάνατοι μωρών και παιδιών που είχαν την ατυχία να γεννηθούν στη Λωρίδα της Γάζας· οι μαζικοί άγριοι θάνατοι νέων παιδιών που συμμετείχαν σε μια γιορτή στο Ισραήλ· οι θάνατοι από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων εισβολέων σε ένα νοσοκομείο στην Ουκρανία· οι θάνατοι από τους πολέμους που κάθε φορά είναι, ή νομίζουμε ότι είναι, πιο άγριοι από τους προηγούμενους. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει στην εποχή μας, η οποία διαφέρει από κάθε άλλη εποχή πολέμων γιατί η τεχνολογία φέρνει σε ελάχιστο χρόνο τον θάνατο στις οθόνες μας. Μεταδίδεται πια ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή που συμβαίνει, αναπαράγεται και κοινοποιείται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους.

Δεν έχει σημασία αν ένα τραγικό γεγονός συμβαίνει κοντά ή μακριά από την γειτονιά μας, μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι εικόνες του είναι παντού εξαιτίας των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων. Μπαίνουν στα σπίτια μας, στις δουλειές μας, στους χώρους όπου βρισκόμαστε κάθε φορά, τις βλέπουμε όπου στρέφουμε το βλέμμα μας. Kυρίως μπαίνουν στο μυαλό μας και επηρεάζουν τη συνείδησή μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, την οπτική μας. Εδώ και χρόνια (περισσότερα από τρία), από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία έως πρόσφατα, που η φρίκη έχει μεταφερθεί πιο κοντά μας, στην πολύπαθη Γάζα, οι μικρές ή μεγάλες οθόνες μεταφέρουν συνεχώς μπροστά μας ιστορίες φρίκης που προέρχονται από πολέμους.

Αυτές που προέρχονται από τη Γάζα είναι πιο έντονες, μας απασχολούν περισσότερο, προκαλούν πολύ πιο έντονα συναισθήματα επειδή είναι ένας πόλεμος που αποκτά ολοένα περισσότερο χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν είδαμε στις οθόνες μας, τυλιγμένα σε λευκά σεντόνια, εννιά πτώματα που από το μέγεθός τους ήταν φανερό ότι ήταν μικρών παιδιών.

Το επιβεβαίωσαν οι πληροφορίες που συνόδευαν τις φωτογραφίες που είδαμε: ήταν θύματα ενός πρόσφατου βομβαρδισμού του ισραηλινού στρατού στον οποίο έχασαν τις ζωές τους εννέα από τα δέκα παιδιά μιας οικογένειας, ενώ ο πατέρας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

Τα πτώματα των παιδιών τα είδε η μητέρα τους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αλ-Τάχριρ, όπου η ίδια εργάζεται ως παιδίατρος, προσπαθώντας να σώσει άλλα παιδιά. Έφεραν στο νοσοκομείο νεκρά τα εννιά από τα δέκα παιδιά της, και τα είδε εκεί. Λίγες μέρες αργότερα βομβαρδίστηκε, στη Γάζα πάλι, ένα σχολείο – τουλάχιστον τριάντα ήταν τα θύματα, κάποια από αυτά παιδιά.

Το γεγονότα αυτά αντικειμενικά συνιστούν μια μεγάλη τραγωδία, είναι ασύλληπτα, πρωτοφανή, ανείπωτα, δεν είναι εύκολο να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους, χρειάζεται τεράστια δύναμη και αντοχές για να συνειδητοποιήσουμε ότι συνέβησαν. Και όμως, μετά από καιρό θα αποτελούν παρελθόν, θα ξεπεραστούν από τα νέα γεγονότα, μια νέα βαρβαρότητα, απ’ όπου κι αν έρθει, θα τα μετατρέψει σε ιστορίες που συνέβησαν και τελείωσαν, και αυτόματα θα μειωθεί η ένταση των συναισθημάτων που μας προκαλούν. Το ίδιο συνέβη με τη δολοφονία 1.200 νέων κυρίως ανθρώπων στο Ισραήλ από τη Χαμάς, με τους βιασμούς, τις απαγωγές, και λίγο νωρίτερα με τις δολοφονίες αμάχων –ανάμεσά τους και παιδιά– στην Ουκρανία.

Το να αφήνουμε να περάσουν στη λήθη τέτοιες ιστορίες είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Και θα συνεχίσει να συμβαίνει κάθε φορά που θα επιχειρούμε να αλλάξουμε κανάλι, όταν βλέπουμε στην οθόνη μας μια νέα βαρβαρότητα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ