Ουκρανία: Η επιχείρηση «Νόστος» ήταν για λίγους

Ουκρανία: Η επιχείρηση «Νόστος» ήταν για λίγους Facebook Twitter
Η Μαριούπολη μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό. Πηγή: Facebook / ομάδα «Ενότητα»
0

«Η επιχείρηση "Νόστος 3" ολοκληρώθηκε επιτυχώς» ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών εχθές, αλλά αυτή αφορούσε μόλις 82 άτομα, κυρίως δημοσιογράφους και λίγους Έλληνες που ζούσαν εκεί. Οι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες ομογενείς, ειδικά αυτοί που ζουν στην περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη, καθώς και στο Σαρτανά που έχει βομβαρδιστεί, ζουν μία κόλαση, καθώς βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, των Ρώσων και των ακροδεξιών στρατιωτικών ομάδων που επιχειρούν στην περιοχή.

Το σχέδιο εκκένωσης από Έλληνες περιοχών όπως η Μαριούπολη για το οποίο μιλούσε ο υπουργός Εξωτερικών και τα στελέχη της κυβέρνησης, αφορούσαν μόνο τους Έλληνες πολίτες και όχι την ομογένεια συνολικά. 

«Δεν μιλήσαμε ποτέ για ομογενείς. Το σχέδιο εκκένωσης ήταν για Έλληνες πολίτες και αυτούς που έχουν την ειδική ταυτότητα ομογενούς, οι οποίοι είναι λίγοι» αναφέρει στη LiFO εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Οι 120.000 ομογενείς είναι Ουκρανοί πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών δεν θέλει να φύγει. Αλλά και να θέλει, αυτήν τη στιγμή υπάρχει στρατιωτικός νόμος. Οι Ουκρανοί πολίτες, άνδρες 18-60, δεν μπορούν να φύγουν από την χώρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Είναι πολίτες της χώρας». 

Στην ερώτηση αν μπορούσαν να κάνουν κάτι για τα παιδιά και τις γυναίκες, η απάντηση ήταν ότι «προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή. Ιδανικά, αν είχαμε χρόνο και η κατάσταση ήταν καλύτερη, θα μπορούσαμε ίσως να βγάλουμε και περισσότερους. Αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Αλλά από τη στιγμή που έκοψαν το ηλεκτρικό, έκοψαν τις προσβάσεις, οι Ρώσοι ήταν προ των πυλών και γίνονταν μάχες, δόθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να φύγουν όσοι μπορούσαν να φύγουν. Και που βγάλαμε 80 άτομα είναι ευτύχημα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε  ότι «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους» και ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι τους ζήτησαν να φύγουν, αλλά πιθανώς αυτό στη συνέχεια άλλαξε. «Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η περιοχή η ίδια καθίσταται εμπόλεμη ζώνη... Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» είπε. Αυτό ωστόσο στην πράξη δεν αποδεικνύεται εύκολο και αυτήν τη στιγμή παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι, στο έλεος και του ρωσικού στρατού και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων.

Στην επισήμανση ότι κάποιοι ομογενείς διαμαρτύρονται ότι ήθελαν να φύγουν αλλά δεν τους βοήθησε το ελληνικό κράτος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναρωτιέται: «Τι να κάνει το ελληνικό κράτος;». «Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να φύγει κανείς. Έχουμε και τον πρόξενό μας εκεί. Όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί, όχι μόνο η Ελλάδα, καμία χώρα να κάτι εν μέσω πολεμικής σύρραξης. Άμα ηρεμήσει η κατάσταση, μπορεί να γίνει κάτι». Στο ΥΠΕΞ επιμένουν ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να φύγουν και ότι όσοι διαμαρτύρονται είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. 

«Σενάριο μαζικής εκκένωσης δεν υπήρχε για την ομογένεια της Ουκρανίας. Το ελληνικό σχέδιο αφορούσε κυρίως τους έχοντες ελληνική υπηκοότητα ή τη βεβαίωση του Έλληνα ομογενή που έχουν πολλοί λίγοι» αναφέρει και ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος συμμετείχε το 1993 στην επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» που έγινε τότε, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχαζίας.

«Ζει πολύ δύσκολες στιγμές η ομογένεια στη Μαριούπολη» λέει. «Στο Σαρτανά, 5 χιλιόμετρα περίπου από την Μαριούπολη, το 98% είναι ελληνικός πληθυσμός. Τώρα τον έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Δεν έχουμε εικόνα πλέον τι γίνεται εκεί. Δεν υπάρχουν πληροφορίες. Στη Μαριούπολη δεν έχουν ρεύμα, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Κάποιοι από την Ελλάδα που έχουν τους συγγενείς τους εκεί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν από εχθές με κανέναν».

Ανάρτηση του προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη στο Facebook.

Ανάρτηση στο Facebook του συλλόγου ομογενών «Ενότητα»

Αυτήν τη στιγμή από Έλληνες διπλωμάτες στην Ουκρανία, παραμένουν οι Γενικοί Πρόξενοι στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης και στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η επιχείρηση του συντονισμού της αυτοκινητοπομπής προκειμένου να βγουν από την Ουκρανία οι 82 Έλληνες, ανατέθηκε στον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, καθώς ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κίεβο, Βασίλης Μπορνόβας, είχε εγκαταλείψει τη χώρα νωρίτερα, χωρίς να προλάβουν να φύγουν όλοι. 

Η γραμμή του υπουργείου Εξωτερικών ήταν η πρεσβεία της Ελλάδας και τα προξενεία της στην Ουκρανία να παραμείνουν ανοιχτά, παρότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρεσβείες είχαν μεταφερθεί δυτικά για περισσότερη ασφάλεια. Όταν άρχισε η επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο είχαν μείνει μόνο 7 πρεσβείες κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν συμφωνήσει ότι οι Έλληνες διπλωμάτες θα έπρεπε να μείνουν εκεί, όχι μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, αλλά και για τον συντονισμό της εκκένωσης από τους Έλληνες που ήθελαν να φύγουν, καθώς και για την προστασία της ομογένειας.

Ο πρέσβης, ωστόσο, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ, όταν είδε να μοιράζονται όπλα στους άνδρες της χώρας για παλλαϊκή άμυνα (σ.σ. σύνηθες στον πόλεμο), αποφάσισε ότι έπρεπε να φύγει. Το γεγονός προκάλεσε την ενόχληση του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, γι' αυτό και ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να στηριχθεί στους δύο προξένους και στον πρέσβη Κωστελλένο, στον οποίο ανέθεσε την επιχείρηση «Νόστος», εκφράζοντας τη «βαθύτατη ευγνωμοσύνη του στους τρεις διπλωμάτες». Η αλήθεια είναι ότι και οι τρεις διπλωμάτες (Κωστελλένος, Ανδρουλάκης και Δόχτσης) έχουν επιδείξει και γενναιότητα και αίσθηση καθήκοντος. 

Τις προξενικές αρχές, αλλά και τον πρέσβη που έστειλε η κυβέρνηση στη Μαριούπολη για να βγάλει με ασφάλεια από την Ουκρανία το κομβόι αυτοκινήτων επιδοκίμασε δημόσια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, αναγνωρίζοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε και αυτός ότι «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους» και ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι τους ζήτησαν να φύγουν, αλλά πιθανώς αυτό στη συνέχεια άλλαξε. «Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η περιοχή η ίδια καθίσταται εμπόλεμη ζώνη... Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» είπε. Αυτό ωστόσο στην πράξη δεν αποδεικνύεται εύκολο και αυτήν τη στιγμή παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι, στο έλεος και του ρωσικού στρατού και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι για να οργανωθεί ξανά άλλη μια τέτοια αποστολή, πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Να υπάρξουν δηλαδή κάποιες εγγυήσεις από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο, ώστε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Αυτές δεν υπάρχουν τώρα. Αντιθέτως, υπάρχουν μεγάλοι φόβοι για τον αριθμό των νεκρών στις περιοχές της ομογένειας, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ανελέητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα ολοκληρώθηκε άλλη μία επιχείρηση εξόδου, από την Οδησσό αυτήν τη φορά, 25 ατόμων, η οποία ονομάστηκε «Νόστος 4», προς τη Μολδαβία. Την επιχείρηση αυτή συντόνισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης, ο οποίος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα επιστρέψει στην Οδησσό.

Τη συνδρομή της ελληνικής προξενικής αρχής στην Οδησσό είχε ζητήσει εδώ και μέρες το υπουργείο Ναυτιλίας, για ναυτικούς ελληνικού φορτηγού πλοίου που βρισκόταν σε λιμάνι της Οδησσού χωρίς να του χορηγείται απόπλους, λόγω της αναστολής λειτουργίας των ουκρανικών λιμένων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ