ΤΩΡΑ

Πρόσφυγας δύο φορές, εξαιτίας του Πούτιν- Έφυγε από τη Ρωσία, τώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο

Πρόσφυγας δύο φορές, εξαιτίας του Πούτιν- Έφυγε από τη Ρωσία, τώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο Facebook Twitter
Πρόσφυγες από την Ουκρανία φτάνουν στο Βερολίνο (Φωτ.: EPA)
0

Για την Ολένα, είναι λες και ο Βλαντιμίρ Πούτιν την «κυνηγά» εδώ και χρόνια.

 

Έχοντας απηυδήσει με την κυβέρνησή του, η Ρωσίδα εγκατέλειψε τη χώρα της πριν από έξι χρόνια και εγκαταστάθηκε στην Ουκρανία. Εκεί, βοηθούσε να συγκεντρωθούν χρήματα για γυναίκες και παιδιά, των οποίων τα σπίτια είχαν καταστραφεί λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές που στηρίζει η Μόσχα, στο Ντονμπάς. Αυτή την εβδομάδα, ξεριζώθηκε ξανά. Εγκατέλειψε το σπίτι της στο Κίεβο, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. 

«Φαίνεται σαν να είμαι δύο φορές πρόσφυγας τώρα. Πρώτα, έφυγα από τη Ρωσία, επειδή ήμουν ενάντια στον Πούτιν. Διέφυγα από τη Ρωσία και μετά ήρθε η Ρωσία στην Ουκρανία», δηλώνει στο Associated Press. 

Η Ολένα και πέντε συνάδελφοί της εγκατέλειψαν το Κίεβο, έπειτα από τρεις ημέρες σε ένα καταφύγιο, λόγω των βομβαρδισμών. Έφτασαν στην Ουγγαρία την Πέμπτη, έπειτα από ένα τρομακτικό ταξίδι τριών ημερών. 

Στη Ρωσία, είχε πάρει μέρος σε διαμαρτυρίες του προέδρου της χώρας. Όμως, συνειδητοποίησε ότι «ο Πούτιν απλά θα κυβερνά για όσο ζει. Οπότε, αποφάσισα να φύγω». 

Εγκαταστάθηκε στην Ουκρανία, επειδή την ενέπνευσε η εξέγερση του 2014, όταν διαδηλώσεις οδήγησαν στην πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του προέδρου της χώρας που στήριζε η Μόσχα. «Όσο είναι ο Πούτιν στην εξουσία, δεν θα επιστρέψω ποτέ», δηλώνει για την πατρίδα της. 

Αλλά, πλέον, η παραμονή στην Ουκρανία δεν ήταν επιλογή για εκείνη, λόγω του πολέμου. Φτάνοντας στην Ουγγαρία, νιώθει ευγνωμοσύνη, αλλά το μέλλον της είναι αβέβαιο. «Δεν έχω σπίτι, δεν ξέρω τι θα κάνω. Απλά πρέπει να ελπίζω», τονίζει. 

Η Ολένα έχασε την πρόσβαση στα χρήματά της όταν η Ουκρανία μπλόκαρε τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ρώσων πολιτών, λόγω του φόβου ότι μπορεί να χρηματοδοτούσαν την εισβολή. 

«Καταλαβαίνω τους λόγους τους, επειδή φοβούνταν ότι οι Ρώσοι θα χρησιμοποιούσαν αυτά τα λεφτά για να πολεμήσουν. Αλλά είμαι απλά μία πολίτης. Έχασα όλο μου το εισόδημα, την πηγή χρημάτων μου, τον τραπεζικό λογαριασμό μου, εξαιτίας του ρωσικού διαβατηρίου», λέει. 

Αυτό το διαβατήριο της προκάλεσε προβλήματα και στο ταξίδι από το Κίεβο. Κάποιοι Ουκρανοί εξέφρασαν εχθρότητα, συνδέοντάς την με τον εχθρό, λέει. Όμως, τονίζει, πολλοί Ρώσοι- εντός και εκτός συνόρων- είναι κατά του πολέμου. «Ελπίζω ο κόσμος να διαχωρίζει την κυβέρνηση από τους απλούς πολίτες, που δεν θέλουν να πολεμούν», συμπληρώνει. 

«Οι Ουκρανοί είναι σαν αδελφό έθνος. Δεν μπορούμε να πολεμάμε ο ένας τον άλλον. Ο Πούτιν είναι ο πραγματικός εχθρός. Όταν ανέβηκε στην εξουσία, δεν μου άρεσε, αλλά δεν συνειδητοποιούσα την πλήρη έκταση της παράνοιάς του», συμπληρώνει. 

Τώρα, μαζί με τους συναδέλφους της, έχει εγκατασταθεί σε ένα προάστιο της Βουδαπέστης. «Δεν ακούμε πλέον εκρήξεις. Δεν ακούμε σειρήνες κάθε δύο ώρες και δεν χρειάζεται να μαζεύουμε τα πράγματά μας και να τρέχουμε στο καταφύγιο. Όταν περάσαμε τα σύνορα ήταν τόσο μεγάλη η ανακούφιση που ήμασταν ζωντανοί και ασφαλείς», καταλήγει. 
 

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM
Τιμ Νταν: Ποιος είναι ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει να εκλέξει τον Τραμπ

Διεθνή / Τιμ Νταν: O υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει πρόεδρο τον Τραμπ

Αν και πιστεύει ότι το χρήμα δημιουργεί «ψευδαίσθηση ελέγχου» ο Νταν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια την εκστρατεία του Τραμπ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας των ορυκτών καυσίμων και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Τέξας
LIFO NEWSROOM