Πρόσφυγας δύο φορές, εξαιτίας του Πούτιν- Έφυγε από τη Ρωσία, τώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο

Πρόσφυγας δύο φορές, εξαιτίας του Πούτιν- Έφυγε από τη Ρωσία, τώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο Facebook Twitter
Πρόσφυγες από την Ουκρανία φτάνουν στο Βερολίνο (Φωτ.: EPA)
0

Για την Ολένα, είναι λες και ο Βλαντιμίρ Πούτιν την «κυνηγά» εδώ και χρόνια.

 

Έχοντας απηυδήσει με την κυβέρνησή του, η Ρωσίδα εγκατέλειψε τη χώρα της πριν από έξι χρόνια και εγκαταστάθηκε στην Ουκρανία. Εκεί, βοηθούσε να συγκεντρωθούν χρήματα για γυναίκες και παιδιά, των οποίων τα σπίτια είχαν καταστραφεί λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές που στηρίζει η Μόσχα, στο Ντονμπάς. Αυτή την εβδομάδα, ξεριζώθηκε ξανά. Εγκατέλειψε το σπίτι της στο Κίεβο, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. 

«Φαίνεται σαν να είμαι δύο φορές πρόσφυγας τώρα. Πρώτα, έφυγα από τη Ρωσία, επειδή ήμουν ενάντια στον Πούτιν. Διέφυγα από τη Ρωσία και μετά ήρθε η Ρωσία στην Ουκρανία», δηλώνει στο Associated Press. 

Η Ολένα και πέντε συνάδελφοί της εγκατέλειψαν το Κίεβο, έπειτα από τρεις ημέρες σε ένα καταφύγιο, λόγω των βομβαρδισμών. Έφτασαν στην Ουγγαρία την Πέμπτη, έπειτα από ένα τρομακτικό ταξίδι τριών ημερών. 

Στη Ρωσία, είχε πάρει μέρος σε διαμαρτυρίες του προέδρου της χώρας. Όμως, συνειδητοποίησε ότι «ο Πούτιν απλά θα κυβερνά για όσο ζει. Οπότε, αποφάσισα να φύγω». 

Εγκαταστάθηκε στην Ουκρανία, επειδή την ενέπνευσε η εξέγερση του 2014, όταν διαδηλώσεις οδήγησαν στην πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του προέδρου της χώρας που στήριζε η Μόσχα. «Όσο είναι ο Πούτιν στην εξουσία, δεν θα επιστρέψω ποτέ», δηλώνει για την πατρίδα της. 

Αλλά, πλέον, η παραμονή στην Ουκρανία δεν ήταν επιλογή για εκείνη, λόγω του πολέμου. Φτάνοντας στην Ουγγαρία, νιώθει ευγνωμοσύνη, αλλά το μέλλον της είναι αβέβαιο. «Δεν έχω σπίτι, δεν ξέρω τι θα κάνω. Απλά πρέπει να ελπίζω», τονίζει. 

Η Ολένα έχασε την πρόσβαση στα χρήματά της όταν η Ουκρανία μπλόκαρε τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ρώσων πολιτών, λόγω του φόβου ότι μπορεί να χρηματοδοτούσαν την εισβολή. 

«Καταλαβαίνω τους λόγους τους, επειδή φοβούνταν ότι οι Ρώσοι θα χρησιμοποιούσαν αυτά τα λεφτά για να πολεμήσουν. Αλλά είμαι απλά μία πολίτης. Έχασα όλο μου το εισόδημα, την πηγή χρημάτων μου, τον τραπεζικό λογαριασμό μου, εξαιτίας του ρωσικού διαβατηρίου», λέει. 

Αυτό το διαβατήριο της προκάλεσε προβλήματα και στο ταξίδι από το Κίεβο. Κάποιοι Ουκρανοί εξέφρασαν εχθρότητα, συνδέοντάς την με τον εχθρό, λέει. Όμως, τονίζει, πολλοί Ρώσοι- εντός και εκτός συνόρων- είναι κατά του πολέμου. «Ελπίζω ο κόσμος να διαχωρίζει την κυβέρνηση από τους απλούς πολίτες, που δεν θέλουν να πολεμούν», συμπληρώνει. 

«Οι Ουκρανοί είναι σαν αδελφό έθνος. Δεν μπορούμε να πολεμάμε ο ένας τον άλλον. Ο Πούτιν είναι ο πραγματικός εχθρός. Όταν ανέβηκε στην εξουσία, δεν μου άρεσε, αλλά δεν συνειδητοποιούσα την πλήρη έκταση της παράνοιάς του», συμπληρώνει. 

Τώρα, μαζί με τους συναδέλφους της, έχει εγκατασταθεί σε ένα προάστιο της Βουδαπέστης. «Δεν ακούμε πλέον εκρήξεις. Δεν ακούμε σειρήνες κάθε δύο ώρες και δεν χρειάζεται να μαζεύουμε τα πράγματά μας και να τρέχουμε στο καταφύγιο. Όταν περάσαμε τα σύνορα ήταν τόσο μεγάλη η ανακούφιση που ήμασταν ζωντανοί και ασφαλείς», καταλήγει. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM