ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Ερυθρός Σταυρός: Σπαρακτική η κατάσταση σε Μαριούπολη και αλλού- Δεν θα γίνει σήμερα η εκκένωση

Ερυθρός Σταυρός: Σπαρακτική η κατάσταση σε Μαριούπολη και αλλού- Δεν θα γίνει σήμερα η εκκένωση Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σπαρακτική χαρακτήρισε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού την κατάσταση στη Μαριούπολη- όπως και άλλες πόλεις της Ουκρανίας- όπου διεκόπη η απομάκρυνση των αμάχων. 

«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις πλευρές σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι σπαρακτικές», επεσήμανε ακόμη η οργάνωση. 

«Οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση πρέπει να σχεδιάζονται καλά και να εφαρμόζονται κατά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», τόνισε ο Ερυθρός Σταυρός.

«Ανεξάρτητα από το αν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόσο για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν όσο και για αυτούς που παραμένουν», επεσήμανε η οργάνωση. 

Το πρωί του Σαββάτου η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα. Το σχέδιο της ουκρανικής κυβέρνησης ήταν να απομακρύνει 200.000 πολίτες από την πρώτη πόλη και 15.000 από τη δεύτερη. 

Όμως, η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη διεκόπη, λόγω πολλαπλών ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης. Από τη Βολοβάχα απομακρύνθηκαν μόλις περίπου 400 άνθρωποι, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το BBC. 

«Παρότι είχαμε την πρόθεση να απομακρύνουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους, αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τη μετακίνηση, επειδή για μία ακόμη φορά οι Ρώσοι άρχισαν να βομβαρδίζουν ανελέητα τη Βολοβάχα και ήταν πολύ επικίνδυνο να μετακινείσαι», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο. 

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η Ουκρανία παραβιάζει την εκεχειρία, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ