Οι υποκλοπές, ο γρίφος του Δημητριάδη και οι πρόωρες εκλογές 

Γρηγόρης Δημητριάδης Facebook Twitter
O Γρηγόρης Δημητριάδης δεν άργησε να γίνει ο αγαπημένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και προτεραιότητα η «εξουδετερωσή» του... Εικονογράφηση: LIFO
0



ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ
των υποκλοπών με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την Τρίτη ελπίζει τώρα η κυβέρνηση, αν και το σχέδιο της αντιπολίτευσης είναι να πάει με αυτό ως βασικό όπλο στις εκλογές. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πέμπτη κατά σειρά επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Αρκετοί στην κυβέρνηση σχολιάζουν ενοχλημένοι ότι η υπόθεση αυτή έχει γίνει σχεδόν σαπουνόπερα από κάποια φιλικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ «με αυθαίρετες εικασίες χωρίς στοιχεία», αλλά στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι μέχρι τις εκλογές θα έρθουν κι άλλα στοιχεία, «πιθανά και με αποδείξεις». 

Για την ώρα, φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την κυβέρνηση με πρόσωπα που μπορεί να σχετίζονται με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, αλλά δεν υπάρχουν οι αποδείξεις ως τώρα γι’ αυτό. Επίσης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε πράγματι το Predator, δεν είναι γνωστή η διαδικασία με την οποία έγινε αυτό, μόνο εκτιμήσεις. Όσο για το νομοσχέδιο που αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, τις παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και τις αλλαγές στην ΕΥΠ που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση ή, μάλλον, υποχρεώθηκε από τις εξελίξεις να φέρει, αναγνωρίζεται από αρκετούς στην αντιπολίτευση ότι έχει θετικά στοιχεία, αλλά συνεχίζει να έχει και ελλείψεις. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν το πιο ισχυρό πρόσωπο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τον πρωθυπουργό και είχε εχθρούς ισχυρά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου και των ΜΜΕ – διότι, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν ήθελε κανενός είδους «κηδεμονία» από τις διάφορες εκφάνσεις της διαπλοκής.

Το γεγονός που ανέμεναν όλοι αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ήταν η εξέταση του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η εμφάνιση του Δημητριάδη, ωστόσο, δεν έβγαλε καμία είδηση, καθώς παρέμεινε σφίγγα για άλλη μια φορά. Τα πρόσωπα που διαθέτουν σημαντική ισχύ και κινούνται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο προσελκύουν πάντα το πολιτικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν το πιο ισχυρό πρόσωπο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τον πρωθυπουργό και σημείο αναφοράς για όποιον επιδίωκε επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου. Πολύ γρήγορα χτίστηκε ένας μύθος γι’ αυτόν, ο οποίος περιείχε πολλές αντιφάσεις όμως. Για κάποιους ήταν ο πιο ικανός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που έδινε λύσεις σε όλα τα προβλήματα και έβγαζε την κυβέρνηση από κάθε δύσκολη κατάσταση. Για άλλους ήταν ένα σκοτεινό πρόσωπο με αμφιλεγόμενη δραστηριότητα εντός και εκτός Μαξίμου. Δεν άργησε να γίνει ο αγαπημένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και προτεραιότητα η «εξουδετερωσή» του. Η έντονη προσωπικότητα του Γρηγόρη Δημητριάδη ωστόσο είχε κι άλλους εχθρούς, ανάμεσα στους οποίους ισχυρά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου και των ΜΜΕ – με ορισμένους είχε ανοιχτή κόντρα. 

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, είναι διότι δεν ήθελε κανενός είδους «κηδεμονία» από τις διάφορες εκφάνσεις της διαπλοκής. Οι αντίπαλοί του όμως υποστηρίζουν ότι ο Δημητριάδης έκανε το δικό του παιχνίδι και επηρέαζε τον πρωθυπουργό και τον κατηγορούν για μη θεσμική συμπεριφορά, που έβλαπτε τη δημοκρατία. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τον Δημητριάδη τον έβλεπαν με μισό μάτι και κάποιοι μέσα στη ΝΔ, ωστόσο τα περισσότερα πρόσωπα που είναι κοντά στην κυβέρνηση μνημονεύουν τις ικανότητές του και αρκετοί έγραψαν δημόσια ότι ήταν λάθος του Μητσοτάκη η αποπομπή του, η οποία μπορεί και να του στοιχίσει, την ίδια ώρα που άλλοι εκτιμούν ότι η παραμονή του θα του στοίχιζε περισσότερο. Η κατάσταση μοιάζει να είναι πιο σύνθετη, λόγω και της συμμετοχής κι άλλων μελών της οικογένειας Μητσοτάκη στα κοινά. Η αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη λέγεται ότι δεν είχε καλή σχέση μαζί του, αν και είναι γνωστό (όχι πολύ ευρέως) ότι η ίδια δεν είχε στηρίξει ούτε τον αδελφό της για πρόεδρο της ΝΔ, αλλά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Ο Δημητριάδης, παρότι οι πληροφορίες λένε ότι η σχέση του με τον πρωθυπουργό δεν παραμένει αλώβητη μετά την αποχώρησή του από το Μαξίμου, υποστήριξε στη Βουλή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα για τις παρακολουθήσεις, όπως ούτε κι ο ίδιος. Επέμεινε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε αγόρασε ούτε έκανε ποτέ χρήση τέτοιων κατασκοπευτικών λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μετά την εξέτασή του υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα να κρύβεται άλλο (ο πρωθυπουργός) και ότι όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει πως μοναδικός εγκέφαλος του παρακράτους ήταν ο κ. Μητσοτάκης». 

Με τον νέο νόμο, πάντως, η χρήση κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτες θα είναι πλέον κακούργημα και όχι πλημμέλημα, όπως ήταν. Η εμπορία τους, που μέχρι σήμερα δεν ήταν αδίκημα, στο εξής θα είναι, ενώ η προμήθεια λογισμικών παρακολούθησης από το Δημόσιο θα είναι δυνατή υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να τοποθετείται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Την άρση του απορρήτου θα μπορούν να ζητήσουν αποκλειστικά η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μόνο με τεκμηρίωση που προβλέπεται από τον νόμο, αν και μένει να αποδειχθεί πόσο σχετική θα είναι η ερμηνεία του. Ως «λόγοι εθνικής ασφαλείας» αναφέρεται ότι θα θεωρούνται μόνο όσοι έχουν σχέση με τα εθνικά συμφέροντα. Βέβαια ούτε πριν ίσχυε κάτι διαφορετικό, αλλά στην πράξη γινόταν κατάχρηση των «εθνικών λόγων». Υποτίθεται ότι τώρα θα στοιχειοθετείται ο κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, αλλά όλα αυτά μένει να αποδειχθούν. Θεωρείται, πάντως, θετικό ότι για την άρση του απορρήτου σε πολιτικά πρόσωπα θα απαιτείται και άδεια του προέδρου της Βουλής. Εφόσον δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η παρακολούθησή του, μετά τη λήξη της κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερωθεί σχετικά, αλλά μετά από τρία χρόνια, κι αυτή είναι μια διάταξη για την οποία εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες από την αντιπολίτευση. 

Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ιδιαίτερη κατήφεια πάντως, παρ’ όλα αυτά, και άρχισαν ήδη να συζητούν ξανά το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές στις αρχές του νέου έτους. Την απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός, ο οποίος άνοιξε πάλι το θέμα, και κανένας άλλος δεν φαίνεται να γνωρίζει τίποτα ως τώρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

To νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Πώς τα σκάνδαλα επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά

Οπτική Γωνία / Πώς τα σκάνδαλα επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά

Η άποψη ότι υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά διακυβεύματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, δείχνει να υποτιμά τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι πολιτικές και εκλογικές γνώμες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ