2002-2022: Το χρονικό μιας θυελλώδους εικοσαετίας

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Στις 29 Ιουνίου 2002 η βόμβα που σκάει στα χέρια του Σάββα Ξηρού οδηγεί στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».
0

2002

• Έλευση του ευρώ: 1η Ιανουαρίου έχουμε την έλευση του ευρώ, το οποίο αντικαθιστά το εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. 

 Εξάρθρωση 17Ν: Στις 29 Ιουνίου 2002 η βόμβα που σκάει στα χέρια του Σάββα Ξηρού οδηγεί στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

2003

Δίκη 17Ν: Η χρονιά της δίκης για τα μέλη της 17 Νοέμβρη, η οποία κράτησε σχεδόν εννέα μήνες. Το δικαστήριο καταδίκασε δεκαπέντε και αθώωσε τέσσερις απ’ όσους είχαν συλληφθεί. 

Το δυστύχημα των Τεμπών: Στις 13 Απριλίου συμβαίνει το δυστύχημα των Τεμπών κατά το οποίο σκοτώθηκαν είκοσι ένας μαθητές που επέστρεφαν στο Μακροχώρι της Ημαθίας μετά από εκδρομή, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε συγκρούστηκε με νταλίκα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Το δυστύχημα των Τεμπών

2004

Η πρώτη επιτήρηση: Η χρονιά της δημοσιονομικής απογραφής της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, με την οποία αναθεωρεί τον τρόπο υπολογισμού των αμυντικών δαπανών. Η Ελλάδα δέχεται τα πρώτα πλήγματα στην αξιοπιστία της και η Ε.Ε. τη θέτει σε επιτήρηση, δίνοντάς της προθεσμία δύο ετών για τη μείωση του ελλείμματος. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Το κόστος φτάνει στα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ευρωπαϊκό Κύπελλο: Στις 4 Ιουλίου, η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου παίρνει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Πορτογαλία. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Εικόνα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα

2005

Βασικός μέτοχος: Η κυβέρνηση φέρνει τον νόμο για τον βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ, αλλά τον μπλοκάρει η Ε.Ε. 

Ολυμπιακή: Η κυβέρνηση Καραμανλή προσφέρει τη νέα Ολυμπιακή σε ιδιώτες.

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Αθήνα, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, 1961

2006

• Υποκλοπές: Αποκαλύπτεται το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του Κώστα Καραμανλή και μελών της κυβέρνησής του. 
Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία συμφώνησαν την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Η εξαφάνιση του μικρού Άλεξ: Στις 3 Φεβρουαρίου η Ελλάδα συγκλονίζεται από την υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι που φέρεται να δολοφονήθηκε από συνομηλίκους του. 

Απόδραση Παλαιοκώστα με ελικόπτερο: Στις 4 Ιουνίου γίνεται η κινηματογραφική απόδραση των ++=Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο που τους παραλαμβάνει από το προαύλιο των φυλακών. 

• Ισλαμικό τέμενος: Η Βουλή ψηφίζει τον νόμο για την ίδρυση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Στις 3 Φεβρουαρίου η Ελλάδα συγκλονίζεται από την υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι

2007

Δεύτερη θητεία Καραμανλή: Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή κερδίζει μια νέα θητεία με ποσοστό 41,8% και πλειοψηφία 152 εδρών. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 38,1%, το ΚΚΕ στο 8,15%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,04% και για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη με 3,79%.

Παραίτηση Αλαβάνου: Ο Αλέκος Αλαβάνος ξαφνιάζει τους πάντες, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την ηγεσία του Συνασπισμού, παρότι είχε καταφέρει να βάλει το κόμμα σε τροχιά ανόδου, ξεκινώντας τις διεργασίες για τη διαδοχή και προτείνοντας τον Αλέξη Τσίπρα.
Δέσμευση για μηδενικό έλλειμμα: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μηδενίσουν το έλλειμμα των προϋπολογισμών τους μέχρι το 2010. 

Οι «ασύμμετρες» πυρκαγιές: Σχεδόν όλο το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα καιγόταν από άκρη σ’ άκρη. Οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν εκείνο το καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι, να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 60.000 ζώα. Τα περισσότερα ανθρώπινα θύματα τα είχε η Ηλεία, όπου κάηκαν 49 άνθρωποι. Η οικολογική καταστροφή ήταν τεράστια, ενώ οι ζημιές υπολογίζονται σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια. Η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή μιλούσε για «ασύμμετρες απειλές» και επίθεση από «αόρατο εχθρό». 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Σχεδόν όλο το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα καιγόταν από άκρη σ’ άκρη.

2008

Θάνατος Χριστόδουλου: Στις 28 Ιανουαρίου πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στις 7 Φεβρουαρίου εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος.

Καραμανλής και Πούτιν στη Μόσχα για τον South Stream: Στις 29 Απριλίου υπογράφεται στη Μόσχα ενεργειακή συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου 900 χιλιομέτρων South Stream από τους Καραμανλή και Πούτιν. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Στις 29 Απριλίου υπογράφουν στη Μόσχα ενεργειακή συμφωνία για την κατασκευή του South Stream

Σκάνδαλο Siemens: Έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου για τη Siemens αποκαλύπτει τον ρόλο του Χριστοφοράκου και τις δωροδοκίες που διέπραξε η εταιρεία και στην Ελλάδα. Στις 28 Ιουνίου, ο Θ. Τσουκάτος καταθέτει στον εισαγγελέα για το 1 εκατ. μάρκα που έλαβε από τη Siemens για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα της εισαγγελίας για τις συμβάσεις του ΟΤΕ με τη Siemens και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I καταλήγει σε άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου.

Σκάνδαλο Βατοπεδίου: Αποκαλύπτεται ότι η Μονή Βατοπεδίου αντάλλασσε εκτάσεις χαμηλής αξίας με ακίνητα υψηλής αξίας με εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς.

Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Στις 6 Δεκεμβρίου ο ειδικός φρουρός  Επαμεινώνδας Κορκονέας σκοτώνει στα Εξάρχεια με μια σφαίρα στην καρδιά τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και ξεσπά μια μεγάλη εξέγερση νέων. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Στις 6 Δεκεμβρίου ο ειδικός φρουρός  Επαμεινώνδας Κορκονέας σκοτώνει στα Εξάρχεια με μια σφαίρα στην καρδιά τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

2009

Καταστροφικές πυρκαγιές: Τον Αύγουστο ξεσπάνε καταστροφικές πυρκαγιές και καίγονται εκατοντάδες στρέμματα δάσους στη βορειοανατολική Αττική. 

Εκλογική ήττα Καραμανλή: Τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με αιτιολογία την κακή κατάσταση της οικονομίας. Στις εκλογές του Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ κερδίζει με διαφορά 10 μονάδων από τη ΝΔ. 

«Λεφτά υπάρχουν»: Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου λέει την περίφημη ατάκα «λεφτά υπάρχουν» σε μια προεκλογική ομιλία του στην Κοζάνη, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. «Ρωτούν συνέχεια πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις» είπε και η φράση αυτή πέρασε στην Ιστορία. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών
Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Ο Γιώργος Παπανδρέου λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

2010

«Καλό κουράγιο»: Στις 2 Μαρτίου ο Όλι Ρεν εύχεται «καλό κουράγιο» στους Έλληνες. Ανακοινώνονται μέτρα όπως η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ και περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15%.

Το διάγγελμα στο Καστελόριζο: Στις 23 Απριλίου του 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με διάγγελμα από το Καστελόριζο, ανακοινώνει την έναρξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής με περικοπές δημόσιων δαπανών, μείωση των αποδοχών, αύξηση φορολογίας και ζητά την ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε. 

Η αρχή των μνημονίων: Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου δίνεται η τελική έγκριση στον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία θα λάβει το ποσό των 110 δισ. ευρώ από Ε.Ε και ΔΝΤ. Το δάνειο συνοδεύεται από τους σκληρούς όρους του μνημονίου για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, τις αμοιβές των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ενώ προβλέπεται και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, αύξηση του ορίου απολύσεων και μείωση της αποζημίωσης, τριετές πάγωμα μισθών, μείωση συντάξεων και ένταξη πολλών προϊόντων με χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στον υψηλότερο. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Το περίφημο διάγγελμα στο Καστελόριζο

2011

Οι Αγανακτισμένοι: Στις 25 Μαΐου εμφανίζονται οι Αγανακτισμένοι στην πλατεία Συντάγματος. Ακολουθούν πολλές διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στις 5 Ιουνίου μια τεράστια και πρωτοφανής συγκέντρωση έξω από τη Βουλή εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων σηματοδοτεί την έναρξη μεγάλων πολιτικών αλλαγών.

• Ματαίωση παρέλασης στη Θεσσαλονίκη: Ματαιώνεται η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη λόγω των διαδηλώσεων πολιτών που διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική ηγεσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχωρεί εν μέσω αποδοκιμασιών. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Ξυπνήσαμε.

2012

Οι πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο: Η κυβέρνηση Παπαδήμου τελειώνει τη θητεία της στις 17 Μαΐου 2012 και παραδίδει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, που οδήγησε τη χώρα σε εθνικές εκλογές. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο. Η ΝΔ ήρθε πρώτη, αλλά με το ιστορικό χαμηλό ποσοστό του 18,85%. Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα μεγαλύτερη πτώση, αφού οι ψηφοφόροι του το εγκαταλείπουν μαζικά και συγκρατεί μόλις το 13,18%. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την πορεία προς την κορυφή, καταγράφοντας 16,78%. Στις εκλογές αυτές εμφανίζεται και το κόμμα του Καμμένου, παίρνοντας 10,62 %. 

Οι δεύτερες εκλογές του 2012: Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης οδηγεί σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο. Η ΝΔ λαμβάνει 29,66% και ο Αντώνης Σαμαράς γίνεται πρωθυπουργός με τη στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου (ΠΑΣΟΚ) και του Φώτη Κουβέλη (ΔΗΜ.ΑΡ.).  

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Ο Αντώνης Σαμαράς.

2013

Το κλείσιμο της ΕΡΤ: Στις 11 Ιουνίου 2013, με απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, κλείνει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και το προσωπικό της ΕΡΤ απολύεται. Λίγο μετά θα ξεκινήσει η κατάληψη του κτιρίου της ΕΡΤ η οποία θα λήξει αρκετούς μήνες μετά, στις 7 Νοεμβρίου. 

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος αργότερα ομολόγησε ότι τον χτύπησε με μαχαίρι. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αυτή που οδήγησε στην πάταξη της εγκληματικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

2014

Τραγωδία με 12 νεκρούς στο Φαρμακονήσι: Δώδεκα μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά, πνίγηκαν στο Φαρμακονήσι. Η τραγωδία τους συγκινεί και κάνει τον γύρο του κόσμου. 

Οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ.: Οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών διαμαρτύρονται στην είσοδο του υπουργείου, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους. Άνδρες των ΜΑΤ τις απωθούν με βία και γίνονται σύμβολο αγώνα των εργαζομένων που έπληξαν οι πολιτικές των μνημονίων. 

Ψηφίζεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο: Στις 9 Σεπτεμβρίου ψηφίζεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που δέχεται τις αντιδράσεις κάποιων μητροπολιτών και άλλων. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Δώδεκα μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά, πνίγηκαν στο Φαρμακονήσι.

2015

Εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: Στις 25 Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πρώτο κόμμα στις εκλογές με 36,34% και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει ότι θα συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο. 

Επιβολή capital controls και αθέτηση πληρωμής στο ΔΝΤ: Στις 28 Ιουνίου, την επομένη της ανακοίνωσης της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση κλείνει τις τράπεζες και επιβάλλει όριο ανάληψης για τον κόσμο που συρρέει στα ΑΤΜ. Στις 30 Ιουνίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αθετεί την πληρωμή  της δόσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

• Το δημοψήφισμα και οι παραιτήσεις Σαμαρά και Βαρουφάκη: Στις 5 Ιουλίου γίνεται το δημοψήφισμα για το μνημόνιο και το 61,3% του ελληνικού λαού ψηφίζει «Όχι». Την ίδια μέρα παραιτείται ο Αντώνης Σαμαράς από την ηγεσία της ΝΔ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτείται την επόμενη μέρα από υπουργός Οικονομικών. Τη θέση αυτή αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ψήφιση του τρίτου μνημονίου: Στις 14 Αυγούστου η Βουλή συνεδριάζει για την ψήφιση του 3ου Μνημονίου που εγκρίθηκε τα ξημερώματα, με σημαντικές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση παραιτείται στις 20 Αυγούστου για να προκηρυχθούν εκλογές. Υπηρεσιακή πρωθυπουργός ορίζεται η Βασιλική Θάνου.

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου: Στις εκλογές που γίνονται στις 20 Σεπτεμβρίου κερδίζει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,46%, καθώς οι ψηφοφόροι, παρά τις απώλειες, αποφασίζουν να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Καταγράφεται ρεκόρ αποχής στο 43,4%. 

Νέο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και προσφυγική κρίση: Άλλο ένα ναυάγιο στο Φαρμακονήσι θα στοιχίσει τη ζωή σε τριάντα τέσσερις πρόσφυγες. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Στις 25 Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πρώτο κόμμα στις εκλογές με 36,34% και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει ότι θα συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο.

2016

Εκλογή Μητσοτάκη: Στις 10 Ιανουαρίου εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Εικόνες ντροπής στην Ειδομένη - Κλείσιμο των συνόρων: Τα γειτονικά κράτη κλείνουν τα σύνορα και τον Φεβρουάριο η Ειδομένη γεμίζει απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο κρύο και στις λάσπες, οι οποίοι περιμένουν να πάνε στον ευρωπαϊκό Βορρά. Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αντιδρούν και σημειώνονται επεισόδια. Εκατοντάδες πρόσφυγες πνίγονται στις ελληνικές θάλασσες, ενώ άνθρωποι πεθαίνουν και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. 

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό: Τον Μάρτιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Οι πρόσφυγες παραμένουν στην Ειδομένη. Στις 24 Μαΐου η κυβέρνηση ξεκινά «επιχείρηση σκούπα» προκειμένου να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης και απαγορεύει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους. 

Τηλεοπτικές άδειες: Στις 31 Αυγούστου οι υποψήφιοι καναλάρχες κλείνονται στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου για τις 4 άδειες που πήραν οι ΣΚΑΪ, Καλογρίτσας, ΑΝΤ1 και Μαρινάκης. Λίγο αργότερα το ΣτΕ κρίνει τη διαδικασία αντισυνταγματική. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Η Ειδομένη γεμίζει απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο κρύο και στις λάσπες. Φωτο: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/ LIFO

2017

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλείται για 45 εκατομμύρια: Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι περνούν στους Ιταλούς με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie Dello Stato Italiane για μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ.

Τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου: Στις 25 Μαΐου σημειώνεται τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. 

Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου: Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου γίνεται νόμος του κράτους στις 10 Οκτωβρίου. Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο με 171 ψήφους.

• Η πρώτη άδεια του Κουφοντίνα: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα βγει από τις φυλακές Κορυδαλλού με άδεια για πρώτη φορά μετά το 2002, οπότε συνελήφθη.

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγαίνει από τις φυλακές Κορυδαλλού με άδεια.

2018

Συμφωνία των Πρεσπών: Η Συμφωνία των Πρεσπών αποφασίζεται από τους Τσίπρα και Ζάεφ, καταλήγοντας στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και στην αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και υπηκοότητας. Στις «παράπλευρες» απώλειες η εξαφάνιση των ΑΝ.ΕΛ. και το πολιτικό τέλος του Πάνου Καμμένου. 

Η τραγωδία στο Μάτι: Στις 23 Ιουλίου 2018 εκδηλώνεται  η πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από εκατό ανθρώπους και ανέδειξε τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Η διαχείριση της κρίσης στο Μάτι ίσως της στοίχισε περισσότερο από όλα. 

Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Στις 21 Σεπτεμβρίου ο ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλος εγκλωβίζεται και χάνει τη ζωή του σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, μετά την επίθεση που δέχεται από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν φίλο του. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Η πυρκαγιά στο Μάτι στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από εκατό ανθρώπους. Φωτο: Eurokinissi

2019

Νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές: Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου η ΝΔ έρχεται πρώτη με 33,12%. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 23,75%. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

• Αυτοδυναμία της ΝΔ: Η ΝΔ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με 158 έδρες. Η Χρυσή Αυγή μένει εκτός Κοινοβουλίου. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Η ΝΔ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές. Φωτο: Eurokinissi

2020

Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Στις 22 Ιανουαρίου εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τη στήριξη τριών κομμάτων.

Εμφάνιση του κορωνοϊού: Στα τέλη Φεβρουαρίου εντοπίζεται το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας. Τον Μάρτιο αρχίζει η επιβολή περιοριστικών μέτρων. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η κρίση του Έβρου: Στα τέλη Φεβρουαρίου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται από τις τουρκικές αρχές στον Έβρο για να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε να δημιουργηθεί κρίση στην Ελλάδα και να πιεστεί η Ευρώπη. 

Ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται στις 22 Οκτωβρίου 2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών με την ιστορική απόφαση καταδίκης της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματικής οργάνωσης.

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής
Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
Ο Μίκης Θεοδωράκης πεθαίνει στις 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.

2021

Πεθαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης: Ο Μίκης Θεοδωράκης πεθαίνει στις 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Στις 25 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στην παρέλαση παρίσταται ο Κάρολος της Αγγλίας. 

Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία: Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021 υπογράφεται η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία ψηφίζεται και στη Βουλή, και θεωρείται η σημαντικότερη αμυντική συμφωνία της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια: Το καλοκαίρι του 2021 κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Ελλάδα. Καταστροφικοτερη όλων ήταν η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που έκαιγε για οκτώ ημέρες το βόρειο τμήμα του νησιού. 

Τα γεγονότα μιας θυελλώδους εικοσαετίας Facebook Twitter
H μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έκαιγε για οκτώ ημέρες το βόρειο τμήμα του νησιού. 

2022

Επέκταση αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ: Στις 5 Μαΐου κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΞ. για την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ», με την οποία εκτείνεται για πέντε χρόνια η υπάρχουσα συμφωνία και αναφέρεται ως βάση των αμερικανικών δυνάμεων και η Αλεξανδρούπολη, γεγονός που ενοχλεί τη Ρωσία και την Τουρκία. 

Το σκάνδαλο των υποκλοπών: Ένας σχεδόν τυχαίος έλεγχος του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη τον Ιούλιο από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρωβουλής αποκαλύπτει ίχνη του κακόβουλου λογισμικού Predator, με το οποίο κάποιοι είχαν προσπαθήσει να τον παγιδεύσουν. Λίγο μετά αποκαλύπτεται ότι τον Ανδρουλάκη παρακολουθούσε σε νόμιμη επισύνδεση και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και αυτή η αποκάλυψη προκαλεί την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη. Έκτοτε έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και οι αποκαλύψεις, τα σενάρια και οι αλληλοκαταγγελίες μοιάζουν χωρίς τέλος.   

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 noembri

Λοξή Ματιά / «17 Νοέμβρη», είκοσι χρόνια μετά το τέλος

Είκοσι χρόνια πέρασαν από εκείνη τη βραδιά του Ιουνίου του 2002 που από μια «λάθος» έκρηξη βόμβας φτάσαμε στις συλλήψεις και στις δίκες ενός αριθμού ανθρώπων που συνδέθηκαν με τη μεταπολιτευτική ένοπλη βία και τρομοκρατία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Μήπως οι εχθροί της «σώζουν» την Ευρώπη (που προκαλεί πλήξη στους άλλους);

Οπτική Γωνία / Μήπως οι εχθροί της «σώζουν» την Ευρώπη (που προκαλεί πλήξη στους άλλους);

Όσο τα θέματα της Ευρώπης θεωρούνται συζητήσεις που δεν «πουλάνε» δημοσιογραφικά ή θέματα επίδειξης λαμπερών ονομάτων, τόσο η Ευρώπη θα συναρπάζει κυρίως τους εχθρούς της.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί πεθαίνουν τα πλατάνια;

Ρεπορτάζ / Γιατί πεθαίνουν τα πλατάνια στην Ελλάδα;

Μια μεγάλη οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Πολύτιμα οικοσυστήματα πλατάνων νεκρώνονται από μια μολυσματική ασθένεια, η οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ανίκητη και έχει αποδεκατίσει χιλιάδες δέντρα. Υπάρχει λύση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν είναι πια εντελώς «ξεκρέμαστα»

Ρεπορτάζ / Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν είναι πια εντελώς «ξεκρέμαστα»

Χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες από πολλούς ανθρώπους και φορείς, όμως το ζήτημα της φροντίδας των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων, που είχε επανειλημμένως εκθέσει τη χώρα, φαίνεται ότι διευθετείται πλέον αρκετά ικανοποιητικά. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει όμως το «μετά», καθώς μέχρι πρόσφατα, όσα παιδιά ενηλικιώνονταν, βρίσκονταν κυριολεκτικά στον «αέρα», κάτι που πλέον αλλάζει χάρη σε προγράμματα όπως αυτό του Κέντρου Κυψέλη που τρέχουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η IRC Hellas. Ο Κασμίρ και ο Ουσμάν, που πλέον ενηλικιώθηκαν, θέλουν να ζήσουν μόνιμα στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα

Ο Τραμπ συνεχίζει απτόητος να επιμένει ότι συκοφαντείται με στόχο την περιθωριοποίησή του, όπως συμβαίνει με τους Μαύρους Αμερικανούς. Επιμένει ότι, αντίθετα με τις «συκοφαντίες», δεν ήταν και δεν είναι καθόλου ρατσιστής.
ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
Αριστείδης Χατζής: «Εκπαιδευτικοί μιλούν για το 1821 ως γυμνασιάρχες της δεκαετίας του 1950»

Οπτική Γωνία / «Εκπαιδευτικοί μιλούν για το 1821 σαν γυμνασιάρχες της δεκαετίας του 1950»

Το νόημα της εθνικής επετείου, τα κομβικά γεγονότα, οι πρωταγωνιστές και οι παρελάσεις. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το φάντασμα του πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη; 

Μ. Καραγιάννης / Το φάντασμα του πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη; 

Πόσο πιθανή είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού; Οδηγείται η Ευρώπη σε πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία; Και πόσο θα επηρεάσει μια πιθανή εκλογή του Τραμπ; Απαντά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μάνος Καραγιάννης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι ανατροπές που καταγράφονται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις

Οπτική Γωνία / Η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι ανατροπές που καταγράφονται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις

Οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι θα πάνε στην κάλπη των ευρωεκλογών για να στείλουν μήνυμα στο κόμμα που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Μας πολιορκούν, αλλά ούτε το Δίπορτο θα κλείσει, ούτε το κτίριο πουλήθηκε»

Αθήνα / «Μας πολιορκούν, αλλά ούτε το Δίπορτο θα κλείσει, ούτε το κτίριο πουλήθηκε»

Ο Χρήστος Μαργαρίτης, συνιδιοκτήτης του νεοκλασικού (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους) στο υπόγειο του οποίου στεγάζεται η θρυλική ταβέρνα, διαψεύδει τα περί πώλησής του και ξετυλίγει την ιστορία του πατρικού του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
σπιρτζης καραμανλής

Οπτική Γωνία / Τα Τέμπη, η ευθύνη των υπουργών και η υποκρισία

Άλλη μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξει πουθενά, με τα κόμματα να δίνουν τη μάχη των εντυπώσεων. Η Δικαιοσύνη, όμως, συνεχίζει την έρευνα και όλα παραμένουν ανοιχτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μετς: Μια τριπλή ζημιά στον αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό πλούτο από τον δήμο Αθηναίων

Ρεπορτάζ / Μετς: Μια τριπλή ζημιά στον αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό πλούτο από τον δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος ετοιμάζεται να κατεδαφίσει μια από τις παλαιότερες κατοικίες της Αθήνας, υπονομεύοντας την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ποιος φοβάται τη Μαρίνα Σάττι;/ Ζάρι: Μια πικρή «ερωτική εξομολόγηση»/

Οπτική Γωνία / Ποιος φοβάται τη Μαρίνα Σάττι;

Καρυάτιδες, συρτάκι, χωριάτικη και τζατζίκι, meraki, παντιλίκια στον Λυκαβηττό. Το «Ζάρι» μοιάζει με μια πικρή ερωτική εξομολόγηση, με αρκετή διάθεση αυτοσαρκασμού. Αντέχουμε να δούμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ