Οι «πατριώτες της φακής» στο στόχαστρο του Μαξίμου

Οι «πατριώτες της φακής» στο στόχαστρο του Μαξίμου Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανήκε ποτέ στη δεξιά πλευρά της ΝΔ, ούτε υπήρξε εκφραστής της λαϊκής δεξιάς. Φωτ.: EUROKINISSI
0

ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να αλλάξουν τακτική αντιμετώπισης τόσο της εσωκομματικής αμφισβήτησης όσο και των απωλειών από δεξιά. Τα δύο αυτά δεν ταυτίζονται, αλλά αξιοποιούν συχνά κάποια κοινά ζητήματα. 

Το τελευταίο διάστημα ακολουθείται η συνταγή του «διαίρει και βασίλευε». Με τον Κώστα Καραμανλή υπήρχε από την αρχή της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μια ψυχρή σχέση και μια απόσταση, αλλά με τον Αντώνη Σαμαρά, στην αρχή της πρώτης θητείας, υπήρχε η εντύπωση μιας αρμονικής συμπόρευσης. Μετά τις εκλογές του 2023 έγινε φανερό σε όλους ότι οι μήνες του μέλιτος μεταξύ του Σαμαρά και του Μητσοτάκη είχαν τελειώσει. 

Μέχρι τώρα το Μέγαρο Μαξίμου τηρούσε στάση ανοχής απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά («είναι γνωστές οι απόψεις του», «έχει δικαίωμα να τις εκφράζει» κ.λπ.), ενώ με τον Κώστα Καραμανλή είχε επιλέξει να κάνει ότι δεν ακούει. 

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην κάνει καμία υποχώρηση και να συνεχίσει ακλόνητα στην πολιτική γραμμή που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κοινή εμφάνιση των δύο στο Πολεμικό Μουσείο και κυρίως η ταύτισή τους στη σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα είχε προκαλέσει, εκτός από ενόχληση, αιφνιδιασμό και αμηχανία. Τότε ήταν που επέλεξαν –πιο δειλά στην αρχή– μέσω κυρίως ανεπίσημων διαρροών, να αντιμετωπιστεί ο Αντώνης Σαμαράς ξεχωριστά και πιο επιθετικά, αφήνοντας στην άκρη τον Κώστα Καραμανλή. 

Θεωρούν πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει μια πιο συγκροτημένη δεξιά θεώρηση και συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική ατζέντα. Από αυτή την άποψη τον θεωρούν πιο επικίνδυνο, καθώς εκφράζει ένα συγκεκριμένο δεξιό ρεύμα που είναι σε ανοδική πορεία στην Ευρώπη. Ο Κώστας Καραμανλής εκφράζει μια πιο μετριοπαθή λαϊκή δεξιά και την καρδιά της παραδοσιακής βάσης του κόμματος. Ωστόσο, η κριτική και των δύο στα ελληνοτουρκικά περίπου ταυτίζεται και στο Πολεμικό Μουσείο ο Κώστας Καραμανλής δεν διαφοροποιήθηκε ούτε στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ούτε στο Μεταναστευτικό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανήκε ποτέ στη δεξιά πλευρά της ΝΔ, ούτε υπήρξε εκφραστής της λαϊκής δεξιάς. Ήταν πιο κοντά στο φιλελεύθερο κέντρο, αυτό που στη Γαλλία εκφράζεται από τον Εμανουέλ Μακρόν

Το 2016 κέρδισε την ηγεσία του κόμματος με την υποστήριξη του «αντισύριζα» μετώπου, στο οποίο βρισκόταν και η δεξιά πτέρυγα, και όχι επειδή κυριάρχησε το ιδεολογικό ρεύμα που εκφράζει. Κάπου εκεί ξεκίνησαν και οι παρεξηγήσεις, καθώς οι δεξιοί που τον στήριξαν περίμεναν την αντίστοιχη πολιτική, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε τέτοιες προθέσεις. 

Η αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο παρουσιάστηκε στο κοινό αυτό ως μια πατριωτική πολιτική που δεν ήταν αυτονόητη (παρότι ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι θα έκαναν το ίδιο). Η κυβέρνηση την εμφάνισε ως μια μεγάλη «εθνική επιτυχία» και αυτό της έδωσε χρόνο, όπως και η κρίση της πανδημίας που ακολούθησε. Η απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό δεν άφηνε περιθώρια για αμφισβήτηση. Μετά τις εκλογές του 2023 και το 41% ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε ακόμα πιο ισχυρός και πιο ελεύθερος να εφαρμόσει τη δική του πολιτική, χωρίς συμβιβασμούς και ανάγκη για ισορροπίες. Εκτίμησε ότι η ενσωμάτωση του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν αρκετή για να αισθάνεται και αυτό το κοινό ότι εκπροσωπείται. 

Τόσο η «πατριωτική» όσο και η «λαϊκή» δεξιά όμως (οι οποίες σε πολλά ζητήματα ταυτίζονται) δείχνουν να ασφυκτιούν στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους βουλευτές αυτού του κλίματος να υποστηρίζουν ότι «απομακρύνεται από τις ρίζες και τις παραδοσιακές αξίες της». 

Οι ευρωεκλογές του περασμένου καλοκαιριού και το 41% που δεν υπάρχει πια, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έδωσαν το σήμα για περισσότερη πίεση. Τότε ήταν που προέκυψε και η γνωστή διαμάχη για το αν οι μεγαλύτερες απώλειες της ΝΔ ήταν από δεξιά ή από το κέντρο. Στο Μαξίμου δεν θεώρησαν ότι υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά, αν και καταγράφηκε μια τάση ανόδου των δεξιών κομμάτων. Εκτίμησαν, όμως, ότι αν παρουσίαζαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως «δεξιά μακεδονική» επιλογή, μαζί με μια ρητορική περί φύλαξης συνόρων κ.λπ., θα κατεύναζαν τις αντιδράσεις. 

Οι ερωτήσεις δυσαρεστημένων  βουλευτών της ΝΔ, η συνεχιζόμενη κινητικότητα του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, τα στελέχη της ΝΔ που κατευθύνονται προς το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, μαζί με την εικόνα που βλέπουν στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως ταρακούνησαν το Μαξίμου, καθώς άρχισαν να μαζεύονται πολλά. 

Η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αφροδίτη Λατινοπούλου και του πρωθυπουργού στους «υπερπατριώτες» και τους «πατριώτες της φακής» φανερώνουν την αλλαγή στάσης του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο από την άμυνα έχει περάσει στην επίθεση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, δήλωσε πως διαχωρίζει τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, τις οποίες χαρακτήρισε και πάλι «σεβαστές», και επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών ότι είναι μειοδότες, γιατί συζητούν με την Τουρκία». 

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βάλει ένα φρένο, κυρίως στην κριτική που δέχεται ειδικά για τα ελληνοτουρκικά, καθώς ενδέχεται αυτή να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, εν όψει και της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι» και ότι «αυτήν τη στιγμή εκείνο το οποίο απαιτείται είναι να υπάρξει μια ισχυρή πολιτική βούληση» χωρίς να διευκρινίσει κάτι περισσότερο.

Εκεί, πάντως, που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι στα εθνικά θέματα κινδυνεύει μόνο από τα δεξιά και τα εσωκομματικά βέλη, προέκυψε πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με θέμα: «Βραχονησίδες στο Αιγαίο χωρίς ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», προς τον Γ. Γεραπετρίτη και τον Θ. Σκυλακάκη, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέσω του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, προωθεί το «γκριζάρισμα» ορισμένων περιοχών. 

Στην ερώτησή της (που υπογράφουν και άλλοι βουλευτές) η Ρένα Δούρου υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με το προτεινόμενο Σχέδιο που αναρτήθηκε για διαβούλευση, προβλέπεται η απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων άνευ υποδομών οικονομικής δραστηριότητας» και πως «είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ανυπαρξία οικονομικής δραστηριότητας σε νησί ή μικρονησίδα συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». «Τούτο σημαίνει ότι η κυβερνητική αυτή ρύθμιση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου».

Η Ρένα Δούρου πρόλαβε και έθεσε πρώτη ένα θέμα που συζητείται και από βουλευτές της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν αποκλείεται να έρθει και από άλλους στη Βουλή. 

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην κάνει καμία υποχώρηση και να συνεχίσει ακλόνητα στην πολιτική γραμμή που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε άλλωστε δημόσια τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη (που είναι αυτός ο οποίος την εφαρμόζει), παρότι γνωρίζει ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ήταν και το νόημα της πρόσφατης παρέμβασής του για τους «πατριώτες της φακής». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά: «Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φυλάγαμε τον Έβρο;»

Πολιτική / Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά: «Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φυλάγαμε τον Έβρο;»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλέον ευθυγραμμιστεί με τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνοντας ότι το σύμφωνο για το άσυλο αποτελεί ευρωπαϊκή επιτυχία
LIFO NEWSROOM
 Διαιρέσεις αντί για συναινέσεις 

Βασιλική Σιούτη / Δεκαπέντε χρόνια μετά την κρίση, τα κόμματα αρνούνται να αλλάξουν

Tην ώρα που ο γειτονικός μας κόσμος φλέγεται και η ευρωπαϊκή ηγεσία μοιάζει ανύπαρκτη, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατακερματίζεται περαιτέρω, αδυνατώντας να χαράξει μια κοινή γραμμή, ακόμα και για τα ζητήματα που αφορούν τη θέση της χώρας στη διεθνή συγκυρία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του διαφημιστικού που έκοψε το ΕΣΡ

Οπτική Γωνία / NMR.CC: «Έκοψαν το διαφημιστικό γιατί ενόχλησε η απόκλιση από το σύνηθες»

Οι ιδρυτές του ελληνικού design studio, Σπύρος Κοκκώνης και Γιώργος Ρούσσος, εξηγούν γιατί η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας απαγόρευσε την τηλεοπτική προβολή της διαφήμισής του για την ION Break.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι ή  Το αφήγημα της ασφάλειας απέναντι στην πίεση της ακρίβειας και τη δυσαρέσκεια 

Οπτική Γωνία / Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι

Σε μια χρονιά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως καθοριστική για τη «σταθερότητα» της χώρας, η πραγματικότητα της ακρίβειας, οι δημοσκοπήσεις και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τις ενεργειακές συμφωνίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To ChatGPT ως εξομολογητής

Οπτική Γωνία / To ChatGPT ως εξομολογητής

Το ΑΙ προσφέρει μια ζόμπι εκδοχή εξομολόγησης και «ψυχοθεραπείας»· διατηρεί τη μορφή τους, αλλά αφαιρεί το ρίσκο, τη σύγκρουση και το κόστος της αλήθειας, μετατρέποντάς την ομιλία σ’ ένα καταναλωτικό feedback loop αυτοεπιβεβαίωσης.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ