Γιατί Σαμαράς – Καραμανλής θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη

Γιατί Σαμαράς – Καραμανλής θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη Facebook Twitter
Όλα δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θέλει να εξαντλήσει τη δεύτερη τετραετία του ως πρωθυπουργός, μάλλον όμως λογάριαζε χωρίς τους δύο πρώην. Φωτ.: Νίκος Παλαιολόγος/ SOOC
0

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΕΜΕΝΕ ΟΤΙ θα συγκυβερνά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ή έστω ότι θα εγκρίνει την κυβερνητική πολιτική προτού αποφασιστεί, ανακοινωθεί και μπει σε φάση υλοποίησης.

Δεν είναι μυστικό, ο Αντώνης Σαμαράς, θεωρεί ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ. Δεν είναι απλώς ότι αναμένει αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στον σημερινό πρωθυπουργό να πάρει το κόμμα κόντρα στους άλλους βαρώνους της ΝΔ, ακόμη και την ίδια την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννηπου το 2016 στήριζε Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός θέλει να ορίζει την ατζέντα της διακυβέρνησης, από τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό μέχρι τα ατομικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θεωρεί ότι έχει παραγκωνιστεί πολιτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει σε εγρήγορση ομάδα 10-15 απολύτως ελεγχόμενων βουλευτών με τους οποίους προειδοποιεί πως όταν χρειαστεί θα δείξει τη δύναμή του, μπλοκάροντας και τελικά ακυρώνοντας μείζονες κυβερνητικές επιλογές.

Ο Κώστας Καραμανλής θυμίζει περισσότερο τον αρχηγό μιας παραδοσιακής πολιτικής φαμίλιας που κινδυνεύει να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και να μείνει χωρίς ουσιαστική ισχύ και επιρροή, παρά μόνο με τους τιμητικούς τίτλους... ευγενείας. Η τραγωδία των Τεμπών σηματοδότησε το πολιτικό τέλος του Κώστα Αχ.Καραμανλή, του νεότερου μέλους της οικογένειας του εθνάρχη που, αν και παραμένει βουλευτής, όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσει ξανά να διεκδικήσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο ή κάτι μεγαλύτερο.

Θα καταφέρουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κώστα Καραμανλή να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από τους δύο βαρώνους - μεγαλομετόχους της ΝΔ είναι ανοιχτή και δημόσια.

Κι αν επιμείνει να διεκδικήσει ξανά βουλευτική έδρα στις επόμενες εκλογές, απλώς θα αυξήσει την απαξία των πολιτών στο πρόσωπό του και την απέχθεια για τα πολιτικά μαγειρέματα από τη συνειδητοποίηση ότι η μια πολιτική φαμίλια κάνει πλάτες στην άλλη.

Είναι όμως πραγματικά εντυπωσιακό ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αντί να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ιστορικές ευθύνες των πέντε ετών της διακυβέρνησής του για την οικονομική κατάρρευση, τη χρεοκοπία, τα μνημόνια και τη βίαιη φτωχοποίηση των Ελλήνων, που υποκρύπτουν βαρύτατες ευθύνες σε πολλά επίπεδα, επιχειρεί να αναβαπτιστεί και να αυτοπροβληθεί σαν ο θεματοφύλακας της ορθοδρομικής πορείας που θα φέρει την Ελλάδα ταχύτερα και ασφαλέστερα στο μέλλον. Ποιος; Ο πρωθυπουργός της ακινησίας που πυροδότησε την υπερδεκαετή οικονομική κρίση.

Το μεγάλο λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν σήκωσε το γάντι να απαντήσει στις βαριές κατηγορίες των δύο πρώην. Που επιχείρησαν να αποδομήσουν πλήρως το κυβερνητικό του έργο. Διαβάζοντας όσα είπαν από γραπτό κείμενο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, δεν μένει η παραμικρή αμφιβολία ότι στόχος τους ήταν να ξεθεμελιώσουν την πενταετή διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει. Σαν να αποδέχεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες που εξαπέλυσαν εναντίον των πολιτικών και της κυβέρνησής του.

Το μόνο που δεν είπαν ο Σαμαράς με τον Καραμανλή είναι ότι ο Μητσοτάκης είναι κλέφτης. Και ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει με το «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών». Γεγονός σχεδόν αποκαρδιωτικό που θα διατηρήσει την πολιτική κριτική από τους πρώην, θα ενισχύσει την εσωκομματική αμφισβήτηση και θα φέρει τη διακυβέρνηση στα όριά της, σε σύντομο χρόνο, όσο κι αν στο ορατό μέλλον δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός που θα μπορούσε να σχηματίσει πλειοψηφία προερχόμενη από την ψήφο των πολιτών.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι το επόμενο μεγάλο πολιτικό ραντεβού για τη βεντέτα των δύο πρώην με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα μηνύματα από τους βουλευτές που ελέγχονται από τα στρατόπεδα Καραμανλή και Σαμαρά αλλά και από τους ίδιους τους δυο πρώην πρωθυπουργούς είναι ότι η υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν εγκρίνεται. Και το σαφές μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, θα πρέπει να βρει πρόθυμους βουλευτές από άλλα κόμματα για να εκλέξει νέο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να μην αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Με αυτό το δεδομένο, μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι όμως πώς θα μπορούσε να ελιχθεί, εντοπίζοντας και προτείνοντας μια υποψηφιότητα που θα είναι αρεστή από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, συσπειρώνοντας ταυτοχρόνως ευρύτερες δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Δύσκολη εξίσωση. Διότι πιθανή δεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εύκολο να δικαιολογηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς για να μην ψηφίσουν το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο να διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Προεδρία.

Ταυτοχρόνως, στο ενδεχόμενο δεξιάς στροφής από την κυβέρνηση, όπως απαιτούν Καραμανλής και Σαμαράς, οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ που βρέθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχοντας αποσκιρτήσει από το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι, χωρίς νομιμοποιητικό πλαίσιο παραμονής στην κυβερνώσα παράταξη.

Όλα δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θέλει να εξαντλήσει τη δεύτερη τετραετία του ως πρωθυπουργός, μάλλον όμως λογάριαζε χωρίς τους δύο πρώην που φαίνεται ότι αποφάσισαν να διαβούν τον Ρουβίκωνα. Και ίσως να επιχειρήσουν να τον εξωθήσουν σε παραίτηση τον επόμενο χρόνο μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβάλλοντας κάποιον αρεστό σε αυτούς ως διάδοχο πρωθυπουργό, ακόμη και με εκλογή μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Θα καταφέρουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κώστα Καραμανλή να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από τους δύο βαρώνους - μεγαλομετόχους της ΝΔ είναι ανοιχτή και δημόσια. Ο Σαμαράς με τον Καραμανλή δεν φαίνεται να κάνουν πίσω διότι οι δύο πρώην νιώθουν ότι διακυβεύεται η πολιτική τους υπόσταση / κληρονομιά / ιδιοκτησιακή αντίληψη και τα εμπράγματα δικαιώματα στη ΝΔ που πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης θέλει να μετατρέψει σε κεντρώο κόμμα, και αυτό δεν είναι διατεθειμένοι να το ανεχτούν.    

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Οπτική Γωνία / ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Το αφήγημα της «Ελλάδας του 2030», οι παρεμβάσεις Δένδια – Πιερρακάκη και το παρασκήνιο με Καραμανλή και Σαμαρά. Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Ευγενίδης και Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος αναλύουν τα μηνύματα και τις ισορροπίες του 16ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οπτική Γωνία / Explainer: Γιατί η Άγκυρα επαναφέρει τώρα τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Η νομοθετική πρωτοβουλία Ερντογάν για ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια και πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Ο Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Οπτική Γωνία / Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Επτά χρόνια μετά, το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις επιτυχίες της πανδημίας έως τις σκιές των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής και εσωκομματικής αμφισβήτησης.
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ