Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου 

Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου  Facebook Twitter
Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι θα μιλήσουν σε εκδήλωση τη Δευτέρα, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτ.: Dimitris Kapantais / SOOC
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης στα κόμματά τους, δέχθηκε όμως και εκείνος αρκετή κριτική από βουλευτές του. Τη Δευτέρα η προσοχή όλων θα στραφεί στις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, με το ερώτημα αν αυτές θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι θα μιλήσουν σε εκδήλωση τη Δευτέρα, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μόνο θετικά μπορεί να υποδεχθεί όποιος είναι στη Νέα Δημοκρατία «τις απόψεις και τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων οι οποίοι κράτησαν σε δύσκολα χρόνια το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας».

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσουν μαζί για πρώτη φορά και φαίνεται πως οι ίδιοι και το περιβάλλον τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην κοινή παρουσία τους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως ούτε κι εκείνος θα μπορεί να αποφεύγει για πολύ καιρό ακόμη τη δύσκολη συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. 

Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που (δεν) είχε με τον Κώστα Καραμανλή, αν και τελευταία υπάρχει απόσταση και με τους δύο. Ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, παρά τη σύγκρουση που είχε πριν από πολλά χρόνια με τον πατέρα και την αδελφή του, είναι εκείνος που έκανε υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβέρνησή του, ενώ καθοριστική ήταν και η βοήθειά του για να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τις τελευταίες παρεμβάσεις τους, αρκετά πριν από τις ευρωεκλογές, κούνησαν το δάχτυλο στην κυβέρνηση, κυρίως για τα εθνικά θέματα, αλλά όχι μόνο – και τώρα οι ίδιοι αισθάνονται μάλλον δικαιωμένοι. Οι εθνικιστικές απειλές της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ξαναρχίσει, παρά τη μετριοπαθή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία δέχεται κριτική, ενώ συνεχίζεται και η ανάδειξη της ναζιστικού τύπου θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έχει σχεδόν κανονικοποιηθεί στην Τουρκία. Η Αλβανία του Ράμα δεν αισθάνεται καμία πίεση για να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ενώ η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της Ελλάδας και δεν εμφανίζεται πρόθυμη να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών. Για όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται αρκετή κριτική, όχι μόνο από τους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και από βουλευτές. 

Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου  Facebook Twitter
Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που (δεν) είχε με τον Κώστα Καραμανλή. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC

Την περασμένη Τετάρτη, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ίσως τις περισσότερες διαμαρτυρίες από ποτέ, αν και πήγε αρκετά προετοιμασμένος για αυτό που θα συναντούσε. Την περισσότερη γκρίνια την άκουσε για τους υπουργούς του Μαξίμου και ειδικά τον Άκη Σκέρτσο, ενώ ούτε ο Γιώργος Γεραπετρίτης φάνηκε να είναι μεταξύ των αγαπημένων των βουλευτών της ΝΔ. 

Οι αντιρρήσεις των περισσότερων ακούστηκαν για πρώτη φορά μπροστά στον πρωθυπουργό, αλλά πολλοί από αυτούς στέκονται κριτικά απέναντι σε επιλογές της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό: ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Νότης Μηταράκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και αρκετοί ακόμα μετέφεραν στον πρωθυπουργό τα παράπονα των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι δεν φτάνουν σε αυτόν από τους συνεργάτες του στο Μαξίμου. Ορισμένοι βουλευτές από αυτούς ανήκουν στους λεγόμενους «σαμαρικούς» και «καραμανλικούς» και έχει και αυτό τη σημασία του. 

Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε από την αρχή της δεύτερης θητείας της να χάνει κάποιους ψηφοφόρους από τη δεξιά λαϊκή βάση της, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι έγινε πολύ φιλελεύθερη και αρχίζει να μοιάζει με το Ποτάμι – όπως την κατηγορούν ορισμένοι. Στην πορεία όμως, η αδυναμία συγκράτησης των τιμών, ο χειρισμός των Τεμπών, η κατάσταση στην υγεία και αρκετά άλλα συνέβαλαν στο να απολέσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και από το κέντρο. Άρα, όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα δεξιά τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχει αντιληφθεί τη δυσαρέσκεια όσων τον βλέπουν σαν έναν φιλελεύθερο πολιτικό που μεταλλάσσει τον πολιτικό χαρακτήρα του κόμματός τους. 

Η Νέα Δημοκρατία απέφυγε και αυτή φέτος να κάνει ένα πολιτικά ουσιαστικό συνέδριο, αλλά η πολιτική-ιδεολογική συζήτηση στο εσωτερικό της άτυπα έχει αρχίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως ούτε κι εκείνος θα μπορεί να αποφεύγει για πολύ καιρό ακόμη τη δύσκολη συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. 

Άλλωστε, πέρα από τα μικροπαράπονα και τις διαμαρτυρίες για μερικούς υπουργούς, εκείνο που επισήμαναν οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ότι η κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου χάνουν την επαφή με την πραγματική κοινωνία και δεν την αφουγκράζονται. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξαν κάποιοι και την προειδοποίηση ότι δεν θα ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (ενώ άλλοι το άφησαν να εννοηθεί) αν εκείνη προταθεί ξανά για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που περιμένει τώρα να δει αν θα προστεθούν και άλλα τη Δευτέρα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ρεπορτάζ / Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου ανέφερε την 9η Ιουνίου ως σταθμό αλλά και ως μια αφετηρία για την τριετία που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Οπτική Γωνία / ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Το αφήγημα της «Ελλάδας του 2030», οι παρεμβάσεις Δένδια – Πιερρακάκη και το παρασκήνιο με Καραμανλή και Σαμαρά. Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Ευγενίδης και Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος αναλύουν τα μηνύματα και τις ισορροπίες του 16ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οπτική Γωνία / Explainer: Γιατί η Άγκυρα επαναφέρει τώρα τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Η νομοθετική πρωτοβουλία Ερντογάν για ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια και πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Ο Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Οπτική Γωνία / Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Επτά χρόνια μετά, το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις επιτυχίες της πανδημίας έως τις σκιές των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής και εσωκομματικής αμφισβήτησης.
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ