Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου 

Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου  Facebook Twitter
Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι θα μιλήσουν σε εκδήλωση τη Δευτέρα, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτ.: Dimitris Kapantais / SOOC
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης στα κόμματά τους, δέχθηκε όμως και εκείνος αρκετή κριτική από βουλευτές του. Τη Δευτέρα η προσοχή όλων θα στραφεί στις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, με το ερώτημα αν αυτές θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι θα μιλήσουν σε εκδήλωση τη Δευτέρα, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μόνο θετικά μπορεί να υποδεχθεί όποιος είναι στη Νέα Δημοκρατία «τις απόψεις και τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων οι οποίοι κράτησαν σε δύσκολα χρόνια το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας».

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσουν μαζί για πρώτη φορά και φαίνεται πως οι ίδιοι και το περιβάλλον τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην κοινή παρουσία τους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως ούτε κι εκείνος θα μπορεί να αποφεύγει για πολύ καιρό ακόμη τη δύσκολη συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. 

Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που (δεν) είχε με τον Κώστα Καραμανλή, αν και τελευταία υπάρχει απόσταση και με τους δύο. Ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, παρά τη σύγκρουση που είχε πριν από πολλά χρόνια με τον πατέρα και την αδελφή του, είναι εκείνος που έκανε υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβέρνησή του, ενώ καθοριστική ήταν και η βοήθειά του για να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τις τελευταίες παρεμβάσεις τους, αρκετά πριν από τις ευρωεκλογές, κούνησαν το δάχτυλο στην κυβέρνηση, κυρίως για τα εθνικά θέματα, αλλά όχι μόνο – και τώρα οι ίδιοι αισθάνονται μάλλον δικαιωμένοι. Οι εθνικιστικές απειλές της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ξαναρχίσει, παρά τη μετριοπαθή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία δέχεται κριτική, ενώ συνεχίζεται και η ανάδειξη της ναζιστικού τύπου θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έχει σχεδόν κανονικοποιηθεί στην Τουρκία. Η Αλβανία του Ράμα δεν αισθάνεται καμία πίεση για να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ενώ η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της Ελλάδας και δεν εμφανίζεται πρόθυμη να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών. Για όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται αρκετή κριτική, όχι μόνο από τους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και από βουλευτές. 

Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου  Facebook Twitter
Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που (δεν) είχε με τον Κώστα Καραμανλή. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC

Την περασμένη Τετάρτη, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ίσως τις περισσότερες διαμαρτυρίες από ποτέ, αν και πήγε αρκετά προετοιμασμένος για αυτό που θα συναντούσε. Την περισσότερη γκρίνια την άκουσε για τους υπουργούς του Μαξίμου και ειδικά τον Άκη Σκέρτσο, ενώ ούτε ο Γιώργος Γεραπετρίτης φάνηκε να είναι μεταξύ των αγαπημένων των βουλευτών της ΝΔ. 

Οι αντιρρήσεις των περισσότερων ακούστηκαν για πρώτη φορά μπροστά στον πρωθυπουργό, αλλά πολλοί από αυτούς στέκονται κριτικά απέναντι σε επιλογές της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό: ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Νότης Μηταράκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και αρκετοί ακόμα μετέφεραν στον πρωθυπουργό τα παράπονα των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι δεν φτάνουν σε αυτόν από τους συνεργάτες του στο Μαξίμου. Ορισμένοι βουλευτές από αυτούς ανήκουν στους λεγόμενους «σαμαρικούς» και «καραμανλικούς» και έχει και αυτό τη σημασία του. 

Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε από την αρχή της δεύτερης θητείας της να χάνει κάποιους ψηφοφόρους από τη δεξιά λαϊκή βάση της, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι έγινε πολύ φιλελεύθερη και αρχίζει να μοιάζει με το Ποτάμι – όπως την κατηγορούν ορισμένοι. Στην πορεία όμως, η αδυναμία συγκράτησης των τιμών, ο χειρισμός των Τεμπών, η κατάσταση στην υγεία και αρκετά άλλα συνέβαλαν στο να απολέσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και από το κέντρο. Άρα, όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα δεξιά τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχει αντιληφθεί τη δυσαρέσκεια όσων τον βλέπουν σαν έναν φιλελεύθερο πολιτικό που μεταλλάσσει τον πολιτικό χαρακτήρα του κόμματός τους. 

Η Νέα Δημοκρατία απέφυγε και αυτή φέτος να κάνει ένα πολιτικά ουσιαστικό συνέδριο, αλλά η πολιτική-ιδεολογική συζήτηση στο εσωτερικό της άτυπα έχει αρχίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως ούτε κι εκείνος θα μπορεί να αποφεύγει για πολύ καιρό ακόμη τη δύσκολη συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. 

Άλλωστε, πέρα από τα μικροπαράπονα και τις διαμαρτυρίες για μερικούς υπουργούς, εκείνο που επισήμαναν οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ότι η κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου χάνουν την επαφή με την πραγματική κοινωνία και δεν την αφουγκράζονται. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξαν κάποιοι και την προειδοποίηση ότι δεν θα ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (ενώ άλλοι το άφησαν να εννοηθεί) αν εκείνη προταθεί ξανά για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που περιμένει τώρα να δει αν θα προστεθούν και άλλα τη Δευτέρα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ρεπορτάζ / Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου ανέφερε την 9η Ιουνίου ως σταθμό αλλά και ως μια αφετηρία για την τριετία που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM
 Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Οπτική Γωνία / Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 έως την ανταλλαγή πυραύλων το 2025, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πολυεπίπεδες γεωπολιτικές διαμάχες της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ