Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου 

Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου  Facebook Twitter
Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι θα μιλήσουν σε εκδήλωση τη Δευτέρα, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτ.: Dimitris Kapantais / SOOC
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης στα κόμματά τους, δέχθηκε όμως και εκείνος αρκετή κριτική από βουλευτές του. Τη Δευτέρα η προσοχή όλων θα στραφεί στις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, με το ερώτημα αν αυτές θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι θα μιλήσουν σε εκδήλωση τη Δευτέρα, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μόνο θετικά μπορεί να υποδεχθεί όποιος είναι στη Νέα Δημοκρατία «τις απόψεις και τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων οι οποίοι κράτησαν σε δύσκολα χρόνια το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας».

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσουν μαζί για πρώτη φορά και φαίνεται πως οι ίδιοι και το περιβάλλον τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην κοινή παρουσία τους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως ούτε κι εκείνος θα μπορεί να αποφεύγει για πολύ καιρό ακόμη τη δύσκολη συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. 

Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που (δεν) είχε με τον Κώστα Καραμανλή, αν και τελευταία υπάρχει απόσταση και με τους δύο. Ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, παρά τη σύγκρουση που είχε πριν από πολλά χρόνια με τον πατέρα και την αδελφή του, είναι εκείνος που έκανε υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβέρνησή του, ενώ καθοριστική ήταν και η βοήθειά του για να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τις τελευταίες παρεμβάσεις τους, αρκετά πριν από τις ευρωεκλογές, κούνησαν το δάχτυλο στην κυβέρνηση, κυρίως για τα εθνικά θέματα, αλλά όχι μόνο – και τώρα οι ίδιοι αισθάνονται μάλλον δικαιωμένοι. Οι εθνικιστικές απειλές της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ξαναρχίσει, παρά τη μετριοπαθή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία δέχεται κριτική, ενώ συνεχίζεται και η ανάδειξη της ναζιστικού τύπου θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έχει σχεδόν κανονικοποιηθεί στην Τουρκία. Η Αλβανία του Ράμα δεν αισθάνεται καμία πίεση για να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ενώ η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της Ελλάδας και δεν εμφανίζεται πρόθυμη να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών. Για όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται αρκετή κριτική, όχι μόνο από τους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και από βουλευτές. 

Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου  Facebook Twitter
Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που (δεν) είχε με τον Κώστα Καραμανλή. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC

Την περασμένη Τετάρτη, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ίσως τις περισσότερες διαμαρτυρίες από ποτέ, αν και πήγε αρκετά προετοιμασμένος για αυτό που θα συναντούσε. Την περισσότερη γκρίνια την άκουσε για τους υπουργούς του Μαξίμου και ειδικά τον Άκη Σκέρτσο, ενώ ούτε ο Γιώργος Γεραπετρίτης φάνηκε να είναι μεταξύ των αγαπημένων των βουλευτών της ΝΔ. 

Οι αντιρρήσεις των περισσότερων ακούστηκαν για πρώτη φορά μπροστά στον πρωθυπουργό, αλλά πολλοί από αυτούς στέκονται κριτικά απέναντι σε επιλογές της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό: ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Νότης Μηταράκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και αρκετοί ακόμα μετέφεραν στον πρωθυπουργό τα παράπονα των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι δεν φτάνουν σε αυτόν από τους συνεργάτες του στο Μαξίμου. Ορισμένοι βουλευτές από αυτούς ανήκουν στους λεγόμενους «σαμαρικούς» και «καραμανλικούς» και έχει και αυτό τη σημασία του. 

Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε από την αρχή της δεύτερης θητείας της να χάνει κάποιους ψηφοφόρους από τη δεξιά λαϊκή βάση της, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι έγινε πολύ φιλελεύθερη και αρχίζει να μοιάζει με το Ποτάμι – όπως την κατηγορούν ορισμένοι. Στην πορεία όμως, η αδυναμία συγκράτησης των τιμών, ο χειρισμός των Τεμπών, η κατάσταση στην υγεία και αρκετά άλλα συνέβαλαν στο να απολέσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και από το κέντρο. Άρα, όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα δεξιά τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχει αντιληφθεί τη δυσαρέσκεια όσων τον βλέπουν σαν έναν φιλελεύθερο πολιτικό που μεταλλάσσει τον πολιτικό χαρακτήρα του κόμματός τους. 

Η Νέα Δημοκρατία απέφυγε και αυτή φέτος να κάνει ένα πολιτικά ουσιαστικό συνέδριο, αλλά η πολιτική-ιδεολογική συζήτηση στο εσωτερικό της άτυπα έχει αρχίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως ούτε κι εκείνος θα μπορεί να αποφεύγει για πολύ καιρό ακόμη τη δύσκολη συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. 

Άλλωστε, πέρα από τα μικροπαράπονα και τις διαμαρτυρίες για μερικούς υπουργούς, εκείνο που επισήμαναν οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ότι η κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου χάνουν την επαφή με την πραγματική κοινωνία και δεν την αφουγκράζονται. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξαν κάποιοι και την προειδοποίηση ότι δεν θα ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (ενώ άλλοι το άφησαν να εννοηθεί) αν εκείνη προταθεί ξανά για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που περιμένει τώρα να δει αν θα προστεθούν και άλλα τη Δευτέρα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ρεπορτάζ / Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου ανέφερε την 9η Ιουνίου ως σταθμό αλλά και ως μια αφετηρία για την τριετία που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ