Οι κύριοι Περλέφτερ της εποχής μας και πώς να τους αντιμετωπίσεις

Οι κύριοι Περλέφτερ… Facebook Twitter
Οι «κύριοι Περλέφτερ» της εποχής μας αντιμετωπίζονται όταν αποδυναμώσεις όλα τα επιχειρήματα που τους οδηγούν σε ακραίες επιλογές. Εικονογράφηση: Atelier LIFO
0

Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΡΛΕΦΤΕΡ ήταν ένας αστός κορφομιστής, ένας μέσος άνθρωπος της εποχής του, πρακτικός, ρεαλιστής, χωρίς απόψεις και ιδεολογικές ανησυχίες, ένας βολέμενος, ένα φοβισμένο ανθρωπάκι, θα έλεγε σήμερα η γλώσσα του συρμού, που παράλληλα ήταν ανίκανος για αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης για τους άλλους, πάντα πρόθυμος για συμβιβασμούς, προσαρμοστικός σε όλες τις καταστάσεις και τα καθεστώτα, καιροσκόπος.

Ο κύριος Περλέφτερ, ήρωας ενός ατελούς μυθιστορήματος* του Γιόζεφ Ροτ, έζησε στην Αυστρία τα χρόνια του Μεσοπολέμου, αρκετά μακριά από την εποχή μας. Και όταν ο συγγραφέας αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του για να σωθεί από τον ναζισμό, ο κύριος Περλέφτερ δεν είχε πρόβλημα, όπως και πολλοί συμπατριώτες του, να υποστηρίξει τον Χίτλερ. Τα βιβλία του Ροτ έπεσαν στην πυρά, αλλά το ημιτελές αριστούργημα σώθηκε, για να εκδοθεί σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1978.

Μέσα από τις φυλακές του Δομοκού, ο άλλοτε υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, καταδικασμένος σε δεκατρία χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, περισσότερο από δύο χρόνια τώρα οργανώνει το δικό του κόμμα για να δώσει συνέχεια σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης πολιτικής ζωής της χώρας.

Η αξία αυτής της διάσωσης έχει πολλαπλή σημασία. Οι αναγνώστες δεν απολαμβάνουν απλώς για μία ακόμα φορά τη σπουδαία σκέψη και γραφή του Ροτ, σημαντικού δημοσιογράφου και συγγραφέα ‒ αυτή αναδεικνύεται από πολλά αριστουργήματα που άφησε πίσω του. Αλλά έχει μια επιπλέον σημασία γιατί μας μεταφέρει σε μια τόσο μακρινή εποχή και καταγράφει όσα συνέβαιναν σε μια χώρα της δυτικής Ευρώπης όπου βρίσκουμε πρότυπα ανθρώπων και πορείες ζωής, συνήθειες, χαρακτήρες και πολιτικές ή α-πολίτικες συμπεριφορές που εύκολα συναντάμε και στη δική μας εποχή.

Είναι εντυπωσιακό πόσα κοινά στοιχεία υπάρχουν. Άνθρωποι φοβισμένοι, συνήθως από αόρατους ή κατασκευασμένους εχθρούς, που όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα αναζητήσουν την ησυχία τους επιλέγοντας το χειρότερο, όπως αυτό της φασιστικής τότε ‒νεοφασιστικής τώρα‒ επιλογής.

Τις ίδιες ημέρες που διάβαζα για τον φοβισμένο για «κάθε μορφής επανάσταση και αναρχία κύριο Περλέφτερ» (στον κόσμο των ήσυχων πολιτών, όταν «διασαλευτεί» η τάξη με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και για ελάσσονα ζητήματα, βλέπουν επαναστάσεις και αναρχία), τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας ασχολούνταν με κάτι σημαντικό, τις εναγώνιες αλλά καθυστερημένες προσπάθειες της κυβέρνησης ‒που στη συνέχεια έγιναν προσπάθειες και της αντιπολίτευσης‒ να βρεθεί τρόπος να αποκλειστεί η είσοδος του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή στις επερχόμενες εκλογές.

Τρόμαξε το πολιτικό σύστημα από τις δημοσκοπήσεις, και δεν έχει άδικο. Οι πιθανότητες οι νεοφασίστες να μπουν στη Βουλή είναι εξαιρετικά μεγάλες (3,4% του έδωσε η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Marc).

Μέσα από τις φυλακές του Δομοκού, ο άλλοτε υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, καταδικασμένος σε δεκατρία χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, περισσότερο από δύο χρόνια τώρα οργανώνει το δικό του κόμμα για να δώσει μια συνέχεια σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης πολιτικής ζωής της χώρας. Και όλα, οι δημοσκοπήσεις αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα (ο γείτονας που επίμονα διατηρεί την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι, εκείνος που στο μετρό κοιτάει γεμάτος καχυποψία τον μετανάστη συνεπιβάτη, αυτός που βρίζει μέσα από τα δόντια το ζευγάρι των ομοφυλόφιλων που περνάει από δίπλα του, ο άλλος που ονειρεύεται ότι θα πάρουμε την Πόλη), δείχνουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι Κασιδιάρηδες θα μπουν στη νέα Βουλή.

Ας μην ξεχάσουμε και αυτό που οι εκλογολόγοι λένε συχνά: οι πιθανοί ψηφοφόροι τέτοιων κομμάτων δύσκολα λένε στους ερευνητές την κομματική τους πρόθεση. Σίγουρα είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Αν και λίγο αδόκιμη η σύγκριση των δυο εποχών, τηρουμένων των αναλογιών, οι «κύριοι Περλέφτερ» είναι οι δυνάμει ψηφοφόροι των πιο αποκρουστικών πολιτικών επιλογών κάθε εποχής. Και της δικής μας. Σε αυτούς έπρεπε να στραφεί το πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα η κυβέρνηση, για να τους αποδυναμώσει. Και θα έπρεπε να το είχε κάνει αρκετά χρόνια προτού δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας (ενώ είχαν προηγηθεί θυματοποιήσεις μεταναστών και άλλων) και αποφασίσει να δράσει δικαστικά.

Οι αποκρουστικές αυτές πολιτικές επιλογές δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα και απαγορεύσεις. Αυτά είναι γνωστό ότι μπορούν να έχουν τουλάχιστον δύο αρνητικές παρενέργειες: α) να συσπειρώσουν τον κόσμο αυτό γύρω από τους ηγέτες τους που εμφανίζονται διωκόμενοι β) να αποδειχτεί ατελέσφορη μια ρύθμιση της τελευταίας στιγμή ως αντισυνταγματική, όπως πολλοί συνταγματολόγοι και νομικοί επισημαίνουν με κάθε τρόπο, αλλά κανένας δεν τους ακούει.

Οι «κύριοι Περλέφτερ» της εποχής μας αντιμετωπίζονται όταν αποδυναμώσεις όλα τα επιχειρήματα που τους οδηγούν σε τέτοιες ακραίες επιλογές. Και αυτά είναι συγκεκριμένα και γνωστά. Το πιο βασικό είναι να ακυρώσει τους φόβους τους, γιατί ο κύριος Περλέφτερ ήταν, πρώτα απ’ όλα, εξαιρετικά φοβισμένος…

*Γιόζεφ Ροτ, «Η ιστορία ενός αστού», μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης - Μαρία Αγγελίδου, εκδόσεις Άγρα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Χρυσή Αυγή από τα έδρανα στη φυλακή: Ενδείξεις προνομιακής μεταχείρισης;

Ελλάδα / Η Χρυσή Αυγή από τα έδρανα στη φυλακή: Ενδείξεις προνομιακής μεταχείρισης;

Ισχυρές ενδείξεις προνομιακής μεταχείρισης εντός του σωφρονιστικού συστήματος για τα άλλοτε ηγετικά μέλη της Χρυσής Αυγής αποτυπώνονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΗΛΙΑΝΑΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΙΧΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Οι προκλήσεις του πολιτικού κέντρου και η διεκδίκηση των μετριοπαθών εκλογέων

Βασιλική Γεωργιάδου / Οι προκλήσεις του πολιτικού κέντρου και η διεκδίκηση των μετριοπαθών εκλογέων

Χαρακτηριστικό της εποχής που διανύουμε είναι το γεγονός ότι οι μετριοπαθείς εκλογείς απλώνονται σε ένα μεγαλύτερο εύρος πάνω στον άξονα αριστεράς - δεξιάς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραδίδει τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Παραμερίζει τα όργανα και προκρίνει την «αδιαμεσολάβητη σχέση» του με τον λαό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Social Media / Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Ο Μάνος Καμακάρης καταφέρνει να δημιουργεί το πιο αναπολογητικά queer περιεχόμενο στο αποστειρωμένο, κατά τα άλλα, ελληνικό TikTok, όσο εφαρμόζει ευλαβικά highlighter στα ζυγωματικά του.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Οπτική Γωνία / «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca και τα οφέλη έναντι των κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ