Το «νόημα» του Χίτλερ

Το «νόημα» του Χίτλερ Facebook Twitter
Την τελευταία δεκαετία όμως το φάντασμα του Χίτλερ μοιάζει να έχει επιστρέψει ακόμα πιο επιτακτικά στο συλλογικό φαντασιακό και στη δημόσια συζήτηση. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΠΑΨΕ ΠΟΤΕ πραγματικά να στοιχειώνει ποικιλοτρόπως την επικαιρότητα, την τελευταία δεκαετία όμως το φάντασμα του Χίτλερ μοιάζει να έχει επιστρέψει ακόμα πιο επιτακτικά στο συλλογικό φαντασιακό και στη δημόσια συζήτηση (από την άνοδο και τη «νορμαλοποίηση» του ναζισμού μέχρι τον Τραμπ και τον Πούτιν).

Συχνά, υπό ένα περίβλημα μυστικισμού και ακραίας παθολογίας που θολώνει τον καθρέφτη της Ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι πλατφόρμες streaming ξεχειλίζουν από ντοκιμαντέρ που υπόσχονται μέσα από διάφορες προσεγγίσεις –ιστορικές, στρατιωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, ψυχολογικές– να φωτίσουν άλλη μια πτυχή της προσωπικότητας του Φίρερ. 

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ναζί ήταν απάνθρωποι αλλά ότι ήταν άνθρωποι. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε – με τον εαυτό μας, όχι με τους ναζί. Οι ναζιστικές ιδέες πραγματώθηκαν από ανθρώπους που ήταν φυσιολογικοί».

Κανένα όμως από αυτά δεν φιλοδοξούσε να συλλάβει το «Νόημα του Χίτλερ» («The meaning of Hitler»), όπως είναι ο τίτλος αυτού του πρόσφατου ντοκιμαντέρ που αποτελεί έναν προβοκατόρικο και πολύ ενδιαφέροντα ερευνητικό διαλογισμό ευέλικτης φόρμας και ελεύθερων συνειρμών γύρω από τη νοσηρή γοητεία (το σλόγκαν «fascinating fascism» εμφανίζεται κάποια στιγμή καλύπτοντας την εικόνα) που ασκεί η «προσωποποίηση του απόλυτου κακού».

Όπως όμως λέει προς το τέλος της ταινίας ο διαπρεπής ιστορικός του Ολοκαυτώματος Γεχούντα Μπάουερ, που πριν από μερικές μέρες έκλεισε αισίως τα ενενήντα έξι, «το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ναζί ήταν απάνθρωποι αλλά ότι ήταν άνθρωποι. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε – με τον εαυτό μας, όχι με τους ναζί. Οι ναζιστικές ιδέες πραγματώθηκαν από ανθρώπους που ήταν φυσιολογικοί».  

Αλλά και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το «αναστοχαστικό» πρότζεκτ –ο Michael Tucker και η Petra Epperlein, δημιουργοί επίσης του πολύ ενδιαφέροντος Karl Marx City– αναρωτιούνται φωναχτά κάποια στιγμή στην ταινία: «Είναι δυνατό να κάνεις μια ταινία με τέτοιο θέμα χωρίς να συμβάλεις στην ανάπτυξη του ναζιστικού κινηματογραφικού σύμπαντος;».

Η απάντηση έρχεται από το στόμα του διάσημου Άγγλου λογοτέχνη Μάρτιν Έιμις, που επίσης εμφανίζεται στην ταινία και λέει ότι «όποιος καταφέρνει να επεκτείνει τη γνώση μας για τον Χίτλερ έστω και κατά ένα χιλιοστό, κάτι κάνει». Μια άλλη γνωστή προσωπικότητα που εμφανίζεται, προκειμένου να εκτεθεί όμως, είναι ο «ιστορικός» και περιβόητος αρνητής του Ολοκαυτώματος Ντέιβιντ Ίρβινγκ, ο οποίος συλλαμβάνεται να εκστομίζει διάφορες αντισημιτικές χοντράδες, και μάλιστα την ώρα που «ξεναγεί» ένα γκρουπ επισκεπτών στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα. 

Αυτό είναι ένα από τα διάφορα σημαδιακά ναζιστικά «τοπόσημα» που επισκέπτεται η ταινία (είναι πραγματικά ανατριχιαστική αυτή η αλλόκοτα νοσηρή αύρα/ενέργεια/υφή που αναδίδουν αυτά τα μέρη σήμερα), ανάμεσά τους και η γενέτειρα του Χίτλερ, το Μπράουναου («η Βηθλεέμ του ναζισμού») στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, που το 2015, σε μια σαρκαστική αποστροφή της Ιστορίας, είχε μετατραπεί σε hot-spot προσφύγων από τη Συρία. 

Πολλές είναι οι σκέψεις που προκύπτουν από ένα ντοκιμαντέρ για την έλξη που εξακολουθεί να ασκεί ο ναζισμός και ο «ακατανόητος» ηγέτης του σε μια εποχή όπως η δική μας, που ο εθνικιστικός παροξυσμός και ο φυλετισμός έχουν αναδειχθεί ξανά σε κεντρικούς παράγοντες των εξελίξεων, αλλά μπορούμε καταρχάς να κρατήσουμε δύο συμπεράσματα από την ταινία. Την υπενθύμιση ότι ο αντισημιτισμός δεν είναι παρά μια θεωρία συνομωσίας –η «προπατορική» θα λέγαμε, η αρχέγονη θεωρία συνωμοσίας– και την τετριμμένη επωδό που όμως διαισθάνεται κανείς ότι δεν την έχουμε επαρκώς εμπεδώσει: ότι δηλαδή «απλοί», «λογικοί», «κανονικοί» άνθρωποι μπορούν να γίνουν συνεργοί (ή και αυτουργοί) φρικτών και ακατονόμαστων πράξεων και αδιανόητων σφαγών μαζικής κλίμακας.  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Munich: The Edge of War

TV & Media / «Munich: The edge of war» στο Netflix: Τα γεγονότα που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η νέα κινηματογραφική προσθήκη στον κατάλογο του Netflix βασίζεται στο μυθιστόρημα «Μόναχο» του Ρόμπερτ Χάρις, ο οποίος έστησε μια θριλερική ίντριγκα με φόντο την υπογραφή του Συμφώνου του Μονάχου το 1938.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η κυρία που καθαρίζει το σπίτι είναι από το Ντόνετσκ και δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν έκανε κάτι κακό

Δημήτρης Πολιτάκης / Η κυρία που καθαρίζει το σπίτι είναι από το Ντόνετσκ και δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν έκανε κάτι κακό

Είναι πάντα εντυπωσιακό το πόσο εύκολα εργαλειοποιούμε ακόμα και τέτοιας κλίμακας τραγωδίες για να ενισχύσουμε τις βεβαιότητες, τις προκαταλήψεις και τις ψευδαισθήσεις μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ