Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων και μια ανερχόμενη βιομηχανία που πρέπει να μας ανησυχεί

Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων, το διάταγμα του Τραμπ και η Τεχνητή Νοημοσύνη Facebook Twitter
Θα είναι η εκλογή Τραμπ η έναρξη των εξορύξεων βαθέων υδάτων;
0


ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΒΑΘΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ είναι μια ανερχόμενη βιομηχανία. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, εξαιτίας πολλών διαφορετικών συγκυριών. Η σημαντικότερη είναι ότι υπάρχουν σοβαροί νομικοί περιορισμοί που δεσμεύουν τις χώρες. Οι περιορισμοί αυτοί τίθενται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και ρυθμίζονται από τη Διεθνή Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών.

Αυτό σημαίνει ότι τα βάθη της θάλασσας και η εκμετάλλευσή τους δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία κάθε κράτους αλλά είναι υπερεθνικό ζήτημα. Όποιος θέλει να προβεί σε εξορύξεις, θα πρέπει πρώτα να πάρει άδεια από τη Διεθνή Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών, η οποία αυτήν τη στιγμή αναπτύσσει ένα σύστημα ρύθμισης των εξορύξεων γνωστό ως «The Mining Code» που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. 

Σημαντική λεπτομέρεια: όλα αυτά ισχύουν για τις χώρες που έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μέχρι τον Οκτώβρη του 2024, αυτές ανέρχονταν σε 168, συν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, η σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί σχεδόν από όλους. 

Σχεδόν. 

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσο αυστηροί περιορισμοί είναι ότι ο διεθνής θαλάσσιος βυθός (η Περιοχή) και ο ορυκτός πλούτος που βρίσκεται σ’ αυτόν θεωρούνται «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας». Γι’ αυτό ακριβώς ο διεθνής θαλάσσιος βυθός είναι εκτός ορίων εθνικής δικαιοδοσίας. 

Διαβάζω το «Regulating Deep Sea Mining: Α myriad of legal frameworks» του Klaas Willaert. Συγκρατώ μια παράγραφο στην οποία σχολιάζεται η απουσία συμμετοχής των ΗΠΑ στην UNCLOS.

«Ενώ είναι αλήθεια ότι μόνο λίγα κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από αυτά και είναι, ως εκ τούτου, ιδιαίτερα σημαντικό να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος της μη επικύρωσης στις φιλοδοξίες εξόρυξης βαθέων υδάτων αυτών των κρατών. Πράγματι, ανάλογα με την ερμηνεία, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι χώρες που δεν έχουν υπογράψει εξουσιοδοτούνται να διεκδικούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους εντός της Περιοχής τους, χωρίς την προηγούμενη άδεια της Διεθνούς Αρχής των Θαλάσσιων Βυθών, καθώς δεν δεσμεύονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Απ’ την άλλη πλευρά, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι σημαίνει πως δεν μπορούν να προβούν σε εξορύξεις βαθέων υδάτων σε θαλάσσιες περιοχές εκτός της διεθνούς τους δικαιοδοσίας».

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση και ασαφές το τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την εξορυκτική τους δραστηριότητα. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσο αυστηροί περιορισμοί είναι ότι ο διεθνής θαλάσσιος βυθός (η Περιοχή) και ο ορυκτός πλούτος που βρίσκεται σ’ αυτόν θεωρούνται «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας». Γι’ αυτό ακριβώς ο διεθνής θαλάσσιος βυθός είναι εκτός ορίων εθνικής δικαιοδοσίας. 

Αυτά ίσχυαν, πάνω κάτω, μέχρι πρόσφατα. Η εκλογή Τραμπ και η επιθυμία του να γίνουν οι ΗΠΑ ενεργειακά ανεξάρτητες θέτει ερωτήματα σχετικά με τις εξορύξεις που χρειάζεται να απαντηθούν άμεσα. Ένα από τα υλικά που βρίσκονται στα βάθη της θάλασσας και μπορούν να εξορυχθούν είναι ο χαλκός

25 Φεβρουαρίου 2025

O Πρόεδρος Τραμπ υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα που θέτει τον χαλκό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. To διάταγμα γράφει: 

«Τμήμα 1. Πολιτική. Ο χαλκός είναι ένα κρίσιμο υλικό απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια, την οικονομική ισχύ και τη βιομηχανική ανθεκτικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο χαλκός, τα θραύσματα χαλκού και τα παράγωγα προϊόντα του χαλκού διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις αμυντικές εφαρμογές, στις υποδομές και στις αναδυόμενες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων της καθαρής ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και των προηγμένων ηλεκτρονικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τρωτά σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού χαλκού, με αυξανόμενη εξάρτηση από ξένες πηγές για την εξόρυξη, τήξη και επεξεργασία χαλκού.

Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων, το διάταγμα του Τραμπ και η Τεχνητή Νοημοσύνη Facebook Twitter
Ο Gerard Barron, CEO της The Metals Company. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν άφθονα αποθέματα χαλκού, ωστόσο η ικανότητα τήξης και επεξεργασίας υστερεί σημαντικά σε σχέση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές. Ένας μόνο ξένος παραγωγός κυριαρχεί στην παγκόσμια τήξη και διύλιση χαλκού, ελέγχοντας πάνω από το 50% της παγκόσμιας δυναμικότητας τήξης και κατέχοντας τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διύλισης. Αυτή η κυριαρχία, σε συνδυασμό με την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τον έλεγχο των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από έναν μόνο παραγωγό, αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να εξασφαλίσουν μια αξιόπιστη, ασφαλή και ανθεκτική εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού χαλκού».  

Στο διάταγμα σημειώνεται ότι πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών και η έρευνα για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα γηγενή κοιτάσματα χαλκού. 

Το διάταγμα αυτό είναι συνεπές με το σύνολο της πολιτικής πορείας του Τραμπ, ο οποίος έχει εστιάσει στην ανάγκη ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και της μη εξάρτησής τους από ξένες χώρες για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως ενεργειακών τους αναγκών.

26 Φεβρουαρίου 2025

Η σελίδα mining.com δημοσιεύει μια συνέντευξη του Gerard Barron, CEO της The Metals Company. H εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται στον χώρο της εξόρυξης και επεξεργασίας πολυμεταλλικών οζιδίων που περιέχουν νικέλιο, χαλκό και κοβάλτιο από τα βάθη της θάλασσας.

Ο Barron δήλωσε: «Τα καλύτερα νέα για μας ήταν η εκλογή του Προέδρου Τραμπ. Αν κοιτάξεις τριγύρω στο υπουργείο, θα δεις ότι υπάρχουν πολλοί μεγάλοι υποστηρικτές όχι μόνο της The Metals Company αλλά και γενικά των μετάλλων που βρίσκονται στον ωκεανό. Αυτοί έχουν ως προτεραιότητα –κάτι που τους διαφοροποιεί απ’ τις άλλες χώρες– την αυτάρκεια μεταλλευμάτων, η οποία είναι σημαντική για κρίσιμα μεταλλεύματα. Έχουμε την υποστήριξη του Rubio, υπουργού Εξωτερικών, της εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Elise Stefanik, και πολλών άλλων στη νέα διοίκηση που είναι τρομεροί υποστηρικτές μας, επομένως μπαίνουμε στο 2025 πιστεύοντας ότι θα είναι χρονιά-breakout».

 

Εξορύξεις βαθέων υδάτων και AI

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα μεταλλεύματα που μπορούν να εξορυχθούν από τα βάθη της θάλασσας είναι χρήσιμα στη βιομηχανία της AI. Τόσο τα αυξανόμενα ανά τον κόσμο data centers (κέντρα δεδομένων) όσο και η δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται μεγάλες ποσότητες χαλκού. Ο χαλκός είναι τόσο σημαντικός σε αυτές τις τεχνολογίες λόγω της εξαιρετικής ηλεκτρικής και θερμικής αγωγιμότητάς του. 

Η Vandita Pant είναι επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της BHP, μεγάλης εξορυκτικής εταιρείας. Δήλωσε στους «Financial Times»: «Σήμερα, τα κέντρα δεδομένων αποτελούν λιγότερο από το 1% της ζήτησης χαλκού, αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει σε 6 έως 7% έως το 2050. Υπάρχει πολύς χαλκός στα κέντρα δεδομένων». Ταυτόχρονα, η BHP αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση χαλκού θα αυξηθεί σε 52,5 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2050, από 30,4 εκατ. τόνους το 2021 – μια αύξηση 72%. 

Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων, το διάταγμα του Τραμπ και η Τεχνητή Νοημοσύνη Facebook Twitter
Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Elise Stefanik. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Άλλα υλικά που βρίσκονται στα βάθη της θάλασσας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιούνται ήδη σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης είναι το νικέλιο –χρησιμοποιείται στις μπαταρίες νικελίου/ψευδαργύρου που είναι ανερχόμενη τεχνολογία η οποία υπόσχεται την απαιτούμενη παροχή ενέργειας στα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης–, το παλλάδιο –είναι υποσχόμενη η χρήση του σε συστήματα «μνήμης» της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης– και το μαγγάνιο, που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες λιθίου, οι οποίες με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται σε «έξυπνες συσκευές» τεχνητής νοημοσύνης. 

Το πρόβλημα με τις εξορύξεις βαθέων υδάτων

Πέρα από τους νομικούς περιορισμούς, υπάρχουν σοβαρότατα περιβαλλοντικά ερωτήματα σε σχέση με τις εξορύξεις. Τα οικοσυστήματα στα βάθη των ωκεανών μάς είναι άγνωστα. 

Σύμφωνα με την Greenpeace, «oι όζοι που περιέχουν τα κοιτάσματα μετάλλων χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν και αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ζωής στη βαθιά θάλασσα. Όταν εξαφανιστούν, δεν μπορούν να αντικατασταθούν, ούτε και τα οικοσυστήματα που ευδοκιμούν γύρω τους. Αυτό θα προκαλούσε διαταραχή σε όλη την τροφική αλυσίδα, στην οποία βασίζονται οι αλιείς, όσοι ζουν από τη θάλασσα, αλλά και όλοι μας.

Η εξόρυξη αυτών των κοιτασμάτων θα καταστρέψει τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, που προσφέρουν πολλά οφέλη για όλη τη ζωή στη Γη και δεν τα έχουμε καν κατανοήσει όλα, αφού η επιστήμη ακόμα τα μελετά. Ο βαθύς ωκεανός είναι μια τεράστια δεξαμενή βιοποικιλότητας, από λαμπερούς καρχαρίες μέχρι μικρά σαλιγκάρια, με νέα είδη να ανακαλύπτονται κάθε χρόνο».

Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων, το διάταγμα του Τραμπ και η Τεχνητή Νοημοσύνη Facebook Twitter
«Οι όζοι που περιέχουν τα κοιτάσματα μετάλλων χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν και αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ζωής στη βαθιά θάλασσα. Όταν εξαφανιστούν, δεν μπορούν να αντικατασταθούν, ούτε και τα οικοσυστήματα που ευδοκιμούν γύρω τους». Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Στη σελίδα του Deep Sea Conservation Coalition, μιας συνέργειας 130 ΜΚΟ απ’ όλο τον κόσμο υπέρ της προστασίας των βαθών των ωκεανών, διαβάζουμε «η εξόρυξη σε βάθος θάλασσας βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και οι πιθανές επιπτώσεις της στο βάθος του ωκεανού παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Όμως οι υπάρχουσες πληροφορίες και οι παρατηρήσεις από τις διερευνητικές εξορύξεις σε βαθύ θαλάσσιο χώρο οδηγούν τους επιστήμονες να προειδοποιήσουν ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας θα είναι αναπόφευκτη, εκτεταμένη και πιθανότατα μη αναστρέψιμη. Η εξόρυξη βαθέων υδάτων θα διαταράξει επίσης τη μεγαλύτερη δεξαμενή άνθρακα του πλανήτη μας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το θαλάσσιο περιβάλλον μπορεί να προστατευθεί αποτελεσματικά από τις βλαβερές συνέπειες της εξόρυξης σε βάθος θάλασσας. Συνεπώς, το να επιτραπεί να προχωρήσει αυτή η καταστροφική νέα βιομηχανία δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του περιβάλλοντος που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)». 

Baseline Exploration of the Deep Sea in Southern California - Biodiverse Borderlands

Το «σκοτεινό οξυγόνο» και η χρηματοδότηση από τη The Metals Company

Πέρα από τις ανησυχίες για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία του οικοσυστήματος, έχουμε έναν ακόμη αστερίσκο στο ζήτημα των εξορύξεων. 

Το 2024, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature Geoscience» κατέγραψε ότι υπάρχουν ενδείξεις παραγωγής «σκοτεινού οξυγόνου» στα βάθη των ωκεανών. Η έρευνα προτείνει ότι ενδεχομένως τα πολυμεταλλικά οζίδια που βρίσκονται εκεί –το αντικείμενο του πόθου των εξορύξεων– είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αυτή. 

Ο υπεύθυνος της έρευνας, A.K Sweetman, πίστεψε ότι ο εξοπλισμός του, που έδειχνε αυξημένη ποσότητα οξυγόνου τόσο βαθιά, ήταν ελαττωματικός. Έστειλε μάλιστα τον εξοπλισμό πίσω στον κατασκευαστή, σημειώνοντας ότι θέλει επισκευή. «Κάθε φορά», λέει ο Sweetman, «ο κατασκευαστής τον επέστρεφε λέγοντας ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί άριστα». 

Αυτό τον οδήγησε να συνειδητοποιήσει κάτι. «Σκέφτηκα: Χριστέ μου, τα τελευταία οχτώ, εννιά χρόνια αγνοώ κάτι πρωτοφανές και τεράστιο». Αυτό το τεράστιο πράγμα στο οποίο αναφέρεται ο Sweetman είναι η πιθανότητα το οξυγόνο να μην παράγεται μόνο όπως ξέρουμε ως σήμερα αλλά και με έναν άλλο μηχανισμό, εντελώς άγνωστο σ’ εμάς μέχρι τώρα. 

Η θεωρία του Sweetman δεν έχει αποδειχθεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέρος της πρώτης έρευνας χρηματοδοτήθηκε από τη The Metals Company –την εταιρεία που χαίρεται πολύ με την εκλογή Τραμπ–, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους επικριτές των αποτελεσμάτων του Sweetman, χαρακτηρίζοντας την έρευνα «εντελώς ανεδαφική». 

«Μετά από δεκαετίες έρευνας με τις ίδιες μεθόδους, κανένας αξιόπιστος επιστήμονας δεν έχει ως τώρα βρει αυτό που ονομάστηκε “σκοτεινό οξυγόνο”. Οι τρομεροί ισχυρισμοί θέλουν και τρομερές αποδείξεις», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Gerard Barron. 

Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων, το διάταγμα του Τραμπ και η Τεχνητή Νοημοσύνη Facebook Twitter
Ένα ροζ σφουγγάρι "καλάθι" έχει εγκατασταθεί στο εκτεθειμένο βραχώδες υπόστρωμα στα σύνορα της Καλιφόρνιας και έχει γίνει σπίτι για τα διάφορα είδη καβουριών της περιοχής, Φωτ.: ROV SuBastian/ SOI

Αυτήν τη στιγμή, ο Sweetman εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση από τον ιαπωνικό φορέα The Nippon Foundation. Με τα χρήματα αυτά και καινούργια ομάδα, τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είχε δίκιο ή να διαπιστώσει ότι είχε άδικο. 

Είτε ο συγκεκριμένος επιστήμονας είναι υπεύθυνος για μια απ’ τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις όλων των εποχών είτε όχι, το ζήτημα αυτό καταδεικνύει ένα πράγμα για τα βάθη των ωκεανών: ξέρουμε, πραγματικά, πάρα πολύ λίγα. 

Βρίσκεται το μέλλον της τεχνολογίας στα βάθη των ωκεανών;

Τα βάθη των ωκεανών περιέχουν μεγάλο ορυκτό πλούτο. Τα διάφορα υλικά που βρίσκονται εκεί δεν είναι χρήσιμα μόνο στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αλλά σε πολλές άλλες τεχνολογίες, όπως αυτή των ηλεκτρικών οχημάτων, οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, η παραγωγή καταλυτών, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και άλλες εξελιγμένες τεχνολογίες. 

Ωστόσο, τη στιγμή που χώρες και εταιρείες ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην προσπάθεια να αποδείξουν ότι πρωτοστατούν ειδικά στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, τίθεται ένα ξεκάθαρο ερώτημα: θα είναι η εκλογή Τραμπ η έναρξη των εξορύξεων βαθέων υδάτων; Κάτι τέτοιο θα μπορούσε όχι μόνο ν’ αλλάξει τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες, δίνοντας στις ΗΠΑ «το πάνω χέρι» με το να πρωτοστατήσουν σε μια βιομηχανία που ακόμη δεν υφίσταται, αλλά και κάτι ακόμη: να είναι η αρχή μιας πρωτοφανούς περιβαλλοντικής υποβάθμισης, την έκταση και τις συνέπειες της οποίας αδυνατούμε να γνωρίζουμε. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ