Μπερλουσκόνι ή για τα πυκνά σκοτάδια μιας εποχής

Μπερλουσκόνι ή για τα πυκνά σκοτάδια μιας εποχής Facebook Twitter
Ο άνθρωπος που πέθανε προχθές είναι όσα προσθέτουμε στο ύφος μιας ζωής γεμάτης από ένα αχόρταγο Εγώ, ένα Εγώ «ιμπεριαλιστικό» για περιουσιακά assets, ερωτικά θηράματα, εντυπωσιακές επιδείξεις.
0


ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ
προϊόν που συνδέθηκε με το όνομά του, όλα καλούνται να επιδειχθούν: γυναικεία στήθη, πλαστικά χείλη, σώματα με σολάριουμ, μάρκες καλλυντικών και ρούχων. Η αισθητική του μπερλουσκονισμού ήταν πάνω από όλα μια σιλικονάτη, κοσμική δεξιά των κρυμμένων κολπίσκων και των ιδιωτικών παλατιών όπου με κέφι και μπρίο (όπως έλεγε και η δική μας γλώσσα του '60 και του '70) εναλλάσσονταν το «όργιο» ή η «ρομαντζάδα». Και αυτά τα περίφημα μπούνγκα-μπούνγκα πάρτι που χρωμάτισαν τη μπερλουσκονιάδα δεν ήταν, λέει, απαραίτητα πορνογραφία αλλά και κάμποσο νοσταλγικό κιτς και ρετρό καντάδες ενός ανθρώπου που γερνούσε αλλά ήθελε πάντα να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων.

Ενώ όμως η αισθητική του ανδρός υπήρξε αυτή ενός τραγουδιστή σε κρουαζιερόπλοιο (πρώτος ρόλος του) ή ενός αρωματισμένου πλούσιου εραστή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε ένα από τα πρόσωπα της σκοτεινής Ιταλίας. Το όνομά του θα βρεθεί στη λίστα των μελών της μασονικής στοάς Propaganda due (P2), ενός δικτύου ανθρώπων που συνένωνε ποικίλες εκδοχές παράλληλου κράτους και αόρατης εξουσίας: τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών, κάποιους επιφανείς τραπεζικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες αλλά και μέλη της πολιτικής τάξης. Από τη δεκαετία του '60 ώς τις αρχές της δεκαετίας του '80 που αποκαλύπτονται οι συνωμοτικές χορογραφίες ανθρώπων σαν τον επιχειρηματία Λίτσιο Τζέλι ή τον τραπεζίτη Μικέλε Σιντόνα, είναι τα χρόνια της πιο επικίνδυνης κρίσης των θεσμών στην ιταλική δημοκρατία.

Ο Μπερλουσκόνι είναι ένας φιλόδοξος του real estate και άλλων επιχειρηματικών κινήσεων ο οποίος κινείται στις ράγες του παράλληλου κράτους. Μέχρι να εμπλακεί στην πολιτική ζωή ασκώντας καταλυτική επίδραση στην ιταλική δεξιά, ο Μπερλουσκόνι θα έχει επαφές με όλους εκείνους που ήθελαν μια ελεγχόμενη πολιτική και οικονομική τάξη στη χώρα: μια Ιταλία δίχως ισχυρές κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα αρχών και μια ζωντανή σφαίρα ιδεών και κουλτούρας.

Φιγούρες της άκρας δεξιάς, μαφίες και προσωπικότητες από την κραταιή «Χριστιανική Δημοκρατία» χτίζουν πλέγματα διαφθοράς σχεδιάζοντας μια πολιτική εκτροπή. Στόχος τους ήταν η δημοκρατική πτέρυγα της κεντροδεξιάς (και ο ηγέτης της, Άλντο Μόρο) και το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που υπήρξε στην ουσία ένας χώρος υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών και των κοινωνικών τους θεμελίων. Ο Μπερλουσκόνι είναι ένας φιλόδοξος του real estate και άλλων επιχειρηματικών κινήσεων ο οποίος κινείται στις ράγες του παράλληλου κράτους. Μέχρι να εμπλακεί στην πολιτική ζωή ασκώντας καταλυτική επίδραση στην ιταλική δεξιά, ο Μπερλουσκόνι θα έχει επαφές με όλους εκείνους που ήθελαν μια ελεγχόμενη πολιτική και οικονομική τάξη στη χώρα: μια Ιταλία δίχως ισχυρές κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα αρχών και μια ζωντανή σφαίρα ιδεών και κουλτούρας.

Σε αυτό το σχέδιο, σύμμαχοι της «μεταπαραδοσιακής» λαϊκιστικής δεξιάς στάθηκαν η χειρότερη αριστερή τρομοκρατία αλλά και ένας ευρύτερος χώρος που περιφρονούσε βαθιά την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αποθεώνοντας την άμεση δράση εναντίον των θεσμών. Ο αντι-θεσμισμός των εξτρεμιστών της αριστεράς και ο κυνισμός των υπόγειων δικτύων μιας δεξιάς που δεν σεβόταν πια τίποτα συντονίστηκαν για να «κατασπαράξουν» το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και όλα όσα αυτό εκπροσωπούσε: μια ηθική της εργασίας και της κοινωνικής συνεργασίας μαζί με την ενθάρρυνση της κριτικής σε διεφθαρμένα και σπάταλα μοντέλα μεγέθυνσης της οικονομίας. Το ηθικό παράδειγμα του Ενρίκο Μπερλίνγκουερ θα είναι στους αντίποδες του τυχοδιωκτικού οράματος του Μπερλουσκόνι: όραμα κυνικής μετάλλαξης των δημόσιων ηθών και πορεία αποσύνθεσης της ιδιότητας του πολίτη προς όφελος μιας δημοκρατίας των διασκεδαστών και των μαφιόζων.

Μπερλουσκόνι ή για τα πυκνά σκοτάδια μιας εποχής Facebook Twitter
Δεν πρέπει να βλέπουμε στον Μπερλουσκόνι κάτι ελαφρύ, ρηχό ή φαντεζί, μια υπερβολή κιτς ή τη μάσκα της μποτοξο-μεταμόρφωσης των τελευταίων χρόνων.

Δεν πρέπει, έτσι, να βλέπουμε στον Μπερλουσκόνι κάτι ελαφρύ, ρηχό ή φαντεζί, μια υπερβολή κιτς ή τη μάσκα της μποτοξο-μεταμόρφωσης των τελευταίων χρόνων. Η αισθητική χειρουργική είναι απλώς ένα επεισόδιο του γήρατος του «Καβαλιέρε», συνηθισμένο και μάλλον αξιολύπητο για ανθρώπους αυτής της ματαιόδοξης κάστας. Πριν από την αισθητική χειρουργική, το κύριο είναι η πορεία ενός ανθρώπου μέσα σε ένα πεδίο αντιδημοκρατικών συνωμοσιών και ντροπιαστικών μυστικών. Φασιστικές σφαγές (με πράξεις μαζικής τρομοκρατίας) και τραπεζικά μυστικά, αποδεδειγμένες σχέσεις με δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής ή με τη δική μας χούντα, διάβρωση του κράτους και των οργανισμών του, όλα αυτά αποτελούν τη μήτρα που γέννησε τον μπερλουσκονισμό.

Μια πλευρά της μεγαλοαστικής Ιταλίας δεν άντεχε ούτε τους φιλελεύθερους δημοκράτες της κεντροδεξιάς ούτε τον δημοκρατικό σοσιαλισμό που προώθησε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Από αυτή την άρνηση των πυλώνων μιας δημοκρατικής Ιταλίας θα εμπνευστεί και ο Μπερλουσκόνι για να οργανώσει μια αληθινή πολιτισμική αντίδραση. Πολύ πριν τον τραμπισμό, η πολιτική αισθητική του Ιταλού επιχειρηματία-πολιτικού θα ενσαρκώσει κάτι από τα όνειρα πολλών Ιταλών. Οι επιθυμίες για πλούτο, ευδαιμονία και ξέφρενο ατομικισμό θα βρουν αντιπροσώπευση, επιβράβευση και δικαίωση. Θα χτιστεί ένας άλλος λαϊκισμός, που δοξάζει την επιδεικτική χλιδή, την ατομική επιτυχία στα χρήματα και στο σεξ μαζί με την περιφρόνηση στις ιδέες, στην τέχνη και στα γράμματα. Η συνένωση του διασκεδαστή και του επιχειρηματία θα δώσει τη θέση της σε διάφορες άλλες συνθέσεις. Έτσι, το αρσενικό «παλιάς κοπής» και ο θαυμαστής του Βλαδίμηρου Πούτιν σμιλεύουν στην προσωπικότητα του Μπερλουσκόνι κάτι χοντροκομμένο και συγχρόνως ανάλαφρο αλλά με έναν σκοτεινό πυρήνα.

Ο άνθρωπος που πέθανε προχθές είναι όσα προσθέτουμε στο ύφος μιας ζωής γεμάτης από ένα αχόρταγο Εγώ, ένα Εγώ «ιμπεριαλιστικό» για περιουσιακά assets, ερωτικά θηράματα, εντυπωσιακές επιδείξεις. Ο Μπερλουσκόνι πήρε μαζί του πολλά από την Ιταλία των αφανών κύκλων με τα σκληρά τελετουργικά μύησης και τα σχέδια για κατάληψη του κράτους. Στην ποπ κουλτούρα θα ταυτιστεί κυρίως με την τηλεοπτική φαντασμαγορία και τις κατακτητικές χειρονομίες ενός κραυγαλέου σεξισμού, που συχνά περνούσε από το ψευτο-ιπποτικό στυλ στην ανοιχτή υποτίμηση των γυναικών. Προφανώς μιλάμε για ένα σύνολο ιδιοτήτων και προσωπείων. Και τα προσωπεία αυτά θα γεννήσουν μια ιδέα της πολιτικής και της δημοσιότητας, ένα πολιτισμικό ίχνος και μια αντίληψη για τον κόσμο που μόλυνε τον ορίζοντα μιας χώρας και μιας ιστορικής περιόδου. Κάποιοι φυσικά πενθούν την απώλειά του. Η αποτίμηση όμως δεν θα μπορούσε να μην είναι αυστηρή: το παράδειγμα του μπερλουσκονισμού χάραξε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση από την οποία οι Ιταλοί δεν έχουν συνέλθει ακόμα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολιτική κληρονομιά του Καβαλιέρε

Απώλειες / Σίλβιο Μπερλουσκόνι (1936-2023): Η πολιτική κληρονομιά του Καβαλιέρε

Ο Μπερλουσκόνι δίχασε την ιταλική κοινωνία όσο κανένας άλλος, λατρεύτηκε αλλά και μισήθηκε, και άφησε πίσω του μια κληρονομιά πληθωρικού λαϊκισμού που εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική σκηνή περισσότερο απ’ ό,τι του αναγνωρίστηκε.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
«Γητευτής και δημοσιοσχεσίτης»: Η πορεία του Μπερλουσκόνι στο τραγούδι

Διεθνή / «Γητευτής και δημοσιοσχεσίτης»: Η πορεία του Μπερλουσκόνι στο τραγούδι

Από την σχολική μπάντα στα κρουαζιερόπλοια και στα παρισινά καμπαρέ, ο νεαρός «Καβαλιέρε» φιλοδοξούσε να κάνει μουσική καριέρα. Ο πατέρας του τού έβαλε φρένο, αλλά η ανάμιξη του με το τραγούδι δεν σταμάτησε ποτέ.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ