Μια ζωή Μπερλουσκόνι

Μια ζωή Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
«Κοίτα τριγύρω, και θα δεις την κληρονομιά του παντού». Φωτ.: Franco Origlia/Getty Images
0

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ότι πέθανε νέος, εν τέλει. Μόνο 86 χρονών, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να τον φανταστεί κανείς να πιάνει τα εκατό και να μοιάζει o ίδιος – βαμπίρ βαψομαλλιάς με μούρη πορσελάνη και μόνιμα χαραγμένο ένα πονηρό, ιταλικό μειδίαμα. Με ή χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Θυμήθηκα χθες, με την είδηση του θανάτου του, έναν αστικό ποδοσφαιρικό μύθο που κυκλοφορούσε κάποτε όταν σάρωνε η Μίλαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον οποίο ο Μπερλουσκόνι είχε φτιάξει για την ομάδα μυστικά εργαστήρια που, εκτός από άλλα «τονωτικά», σου άλλαζαν τακτικά και το αίμα. 

Μετά σκέφτηκα κάτι ακόμα χειρότερο (για μένα). Ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι μακράν ο μακροβιότερος επιφανής πολιτικός ηγέτης στην ενήλικη ζωή μου. Σε ολόκληρη την ενήλικη μου ζωή, κυριολεκτικά, αν ξεκινήσουμε από το 1990 που ίδρυσε το Forza Italia μέχρι και πέρσι, ως συμμέτοχος και πνευματικός πατέρας της συμμαχίας που οδήγησε στην εξουσία την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δήλωσε χθες για τον εκλιπόντα ότι «πάνω απ’ όλα υπήρξε μαχητής και ήταν το κουράγιο του και η αποφασιστικότητά του που τον έκαναν έναν από τους πιο επιδραστικούς άνδρες στην ιστορία της Ιταλίας». Αυτήν άφησε αμανάτι ο «Καβαλιέρε» και αναχώρησε ήσυχος για το αιώνιο μπούνγκα-μπούνγκα του άλλου κόσμου.

Οι διαρκείς επιθέσεις του κατά των εργαζομένων, οι δεσμοί του με τη μαφία, η χειραγώγηση του νομικού συστήματος, η καταστροφική οικονομική του πολιτική που επιτάχυνε τη βιομηχανική παρακμή της χώρας και η αποθέωση του ακραίου ατομικισμού, όλα αυτά διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την τωρινή αντιδραστική στροφή.   

Το πνεύμα του όμως παραμένει στα εγκόσμια και μάλιστα πιο ισχυρό από ποτέ ίσως. «Κοίτα τριγύρω, και θα δεις την κληρονομιά του παντού» έγραφε χθες στον Guradian ο Ιταλός κοινωνιολόγος Paolo Gerbauto.

«Τα χρόνια που ακολούθησαν την έξοδό του από τη διακυβέρνηση της χώρας δικαίωσαν το πολιτικό του ύφος, που συνδύαζε μια ακραία εκδοχή των λεγόμενων «personality politics», τη χειραγώγηση των τηλεοπτικών μέσων και μια ανενδοίαστη δημαγωγία – με στόχο την αφαίμαξη της απογοήτευσης και του κυνισμού του κοινού απέναντι στο status quo.

Ο Μπερλουσκόνι ενσάρκωσε αυτό που ο Αντόνιο Γκράμσι είχε περιγράψει ως το γούστο του ιταλικού κοινού για την όπερα, με τις φαντασμαγορικές του καμπάνιες του και τις θεαματικές τηλεοπτικές του παρεμβάσεις. Σε ό,τι όμως αφορά το πολιτικό περιεχόμενο, ήταν απλώς ένας νεοφιλελεύθερος και μάλιστα θα μπορούσε ιστορικά να θεωρηθεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό.

Παραδόξως ίσως, η πρόσφατη στροφή της ιταλικής πολιτικής σκηνής ακόμα πιο βαθιά στην εθνικιστική δεξιά τον κάνει εκ των υστέρων να μοιάζει συγκριτικά μετριοπαθής. Ωστόσο, οι διαρκείς επιθέσεις του κατά των εργαζομένων, οι δεσμοί του με τη μαφία, η χειραγώγηση του νομικού συστήματος, η καταστροφική οικονομική του πολιτική που επιτάχυνε τη βιομηχανική παρακμή της χώρας και η αποθέωση του ακραίου ατομικισμού, όλα αυτά διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την τωρινή αντιδραστική στροφή».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολιτική κληρονομιά του Καβαλιέρε

Απώλειες / Σίλβιο Μπερλουσκόνι (1936-2023): Η πολιτική κληρονομιά του Καβαλιέρε

Ο Μπερλουσκόνι δίχασε την ιταλική κοινωνία όσο κανένας άλλος, λατρεύτηκε αλλά και μισήθηκε, και άφησε πίσω του μια κληρονομιά πληθωρικού λαϊκισμού που εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική σκηνή περισσότερο απ’ ό,τι του αναγνωρίστηκε.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις σκέψεις για μια κηδεία

Daily / Τέσσερις σκέψεις για μια κηδεία

Η επιδεικτική απουσία της «προοδευτικής» αντιπολίτευσης από την κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου έμοιαζε με σιωπηλό ξέσπασμα βρέφους που δεν γίνεται το δικό του, ασχέτως της αλγεινής εντύπωσης που προκάλεσε σε πολύ κόσμο η μερική μετάλλαξη της τελετής σε high-end κυβερνητικό σουαρέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Mr. Scorsese»: Πέντε ώρες στο μυαλό και την ψυχή του Μάρτιν Σκορσέζε (και λίγες είναι)

Daily / «Mr. Scorsese»: Πέντε ώρες στο μυαλό και την ψυχή του Μάρτιν Σκορσέζε (και λίγες είναι)

Το ντοκιμαντέρ της Ρεμπέκα Μίλερ με τίτλο «Mr. Scorsese» είναι ένα πλούσιο, πανοραμικό, διαφωτιστικό, ενδελεχές, απολαυστικό «φιλμικό πορτραίτο» του μεγάλου Αμερικανού μαέστρου της οθόνης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Daily / Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Η αναγγελία του θανάτου της Άννας Κυριακού προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και θλίψη καθώς πολλοί έμοιαζαν να πενθούν όχι τόσο την απώλεια της ίδιας της ηθοποιού όσο του χαρακτήρα της στις «Tρεις Χάριτες», κι ας έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Steve: Η μοναξιά του δασκάλου μεγάλων αποστάσεων

Daily / Steve: Η μοναξιά του δασκάλου μεγάλων αποστάσεων

Ένα κρίσιμο και «μανιοκαταθλιπτικό» 24ωρο στη ζωή ενός εκπαιδευτικού σε ένα σχολείο για προβληματικούς εφήβους αποτελεί τον καμβά για το υπερκινητικό δράμα του Netflix με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ