«Μήπως είμαι too much;» To αόρατο πρόβλημα των ικανών γυναικών στην αγορά εργασίας

«Μήπως είμαι too much;» To αόρατο πρόβλημα των ικανών γυναικών στην αγορά εργασίας Facebook Twitter
Πρέπει να είμαστε φιλόδοξες και boss bitches. Απλώς, αν είμαστε φιλόδοξες και boss bitches, θα μας περάσουν ανάκριση γιατί «πώς τολμήσαμε;». Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


H Τ. ΖΗΤΑΕΙ
 τη γνώμη μου για το βιογραφικό της. 

Δύο πτυχία, 11 χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε διάφορους τομείς, δύο μεταπτυχιακά και ακαδημαϊκή έρευνα και δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εθελοντισμός και startup και εργασία σε τρεις χώρες και leadership και πτυχίο σε πέντε γλώσσες και courses και εξειδικεύσεις και keynote speaker σε πλείστα συνέδρια και υποτροφίες. Όλα πληρωμένα από την ίδια. Καμία βοήθεια, πουθενά, ποτέ. Στη σελίδα που κοιτάζω, βλέπω αποκλειστικά και μόνο τις δάφνες των προσωπικών της κόπων. 

«Μήπως είναι too much;»

«Πώς το εννοείς;»

«Μήπως νομίζουν ότι δεν κάνω για τη δουλειά επειδή έχω κάνει τόσα άσχετα πράγματα;»

Στη μονογαμική μας ηθική, κάθε «- πολύ» τιμωρείται. Εκτός αν είσαι Οδυσσέας. Αν όμως δεν είσαι, και είσαι απλώς μια 35άρα με περγαμηνές και εμπειρία, κουβαλάς κάτι αδιόρατα στιγματιστικό. Είσαι λίγο γυριστρούλα. Κόψε κάνα πτυχίο, κρύψε λίγο μπούστο, δείξε λίγο σοβαρή. Οι σοβαρές γυναίκες με σοβαρές καριέρες ακολουθούν μια σοβαρή γραμμική πορεία. 

Deja vu για μένα, αλλά όχι ακριβώς. Μια συζήτηση χιλιοπαιγμένη τα τελευταία χρόνια με δεκάδες γυναίκες που προσπαθούν να πλοηγηθούν στην επαγγελματική τους ζωή με σταθερότητα και αξιοπρέπεια. Γυναίκες που απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε ένα σωρό πόστα και τώρα, αντί να νιώθουν ότι έχουν φανταστικό βιογραφικό και να είναι περήφανες, αναρωτιούνται τι να κόψουν, τι να γράψουν διαφορετικά, πώς να στήσουν τον εαυτό τους έτσι ώστε να χωράει στη φαντασίωση αγνώστων για το ιδανικό πρόσωπο που θα πάρει τη δουλειά και θα ταιριάζει στο προφίλ. 

«Όταν ήμουν Head of Department στην τάδε εταιρεία, έκανα κάτι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που ζητάνε». 

«Ήσουν Head of Department στα 25».

«Ναι αλλά το αντικείμενο δεν ήταν συναφές, πώς θα το δικαιολογήσω;»

Κάποια χρόνια πριν, γνώρισα έναν καθόλα ευχάριστο, όμορφο και πετυχημένο δικηγόρο που μου είπε χαμογελαστά ότι πάντα προσλαμβάνει γυναίκες. Έχουν άπειρα προσόντα και ζητάνε ψίχουλα. 

«Λες να βγάλω τις ομιλίες στα συνέδρια;»

«Έχεις δώσει ομιλίες στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη και θες να τα αφαιρέσεις;»

«Μπορεί να νομίζουν ότι είμαι expert σε άλλο τομέα απ’ αυτόν που τους ενδιαφέρει». 

Σκέφτομαι αυτό το «τι να σκέφτεται τώρα ο γκόμενος» και το πως έχει μεταφραστεί 100% στον χώρο της εργασίας. Σκέφτομαι τη σμίκρυνση. Τι γυναικείο πράγμα να θεωρείς υποχρέωσή σου να μικραίνεις για να σε χωράνε. Θυμάμαι όλα τα «μήπως μιλάω πολύ», «μήπως είμαι πολύ χοντρή», «μήπως έφαγα πολύ», «μήπως γέλαγα πολύ δυνατά», «μήπως ήμουν πολύ ώρα το επίκεντρο της παρέας». Τώρα, βλέπω και τα «μήπως έχω υπερβολικά πτυχία», «μήπως φαίνομαι αιώνια μαθήτρια και ότι αποφεύγω να δουλέψω», «μήπως τα πτυχία γλωσσών φαίνονται υπερβολικά», «μήπως παραφαίνομαι έμπειρη για την ηλικία μου και νομίζουν ότι έχω τουπέ», «μήπως νομίζουν ότι πήρα την υποτροφία με μέσο κι ότι με ζουν οι γονείς μου», «μήπως το πτυχίο με άριστα τους κάνει να σκεφτούν ότι είμαι μόνο του βιβλίου και όχι της δράσης». 

«Θα βγάλω το δεύτερο μεταπτυχιακό. Θα κρατήσω μόνο τη μία υποτροφία και θα διώξω τα πορτογαλικά, είναι too much. Και θ’ αφαιρέσω τις δημοσιεύσεις στα χρηματοπιστωτικά. Τώρα πώς σου φαίνεται; H γραμματοσειρά είναι σοβαρή, λες; Θα βγάλω και την πιστοποίηση».

Ποτέ στη ζωή μου δεν φαντάστηκα ότι είναι αμαρτία να είναι κανείς καλός σε πολλά. Ήξερα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πανεπιστήμονες, αξιοσέβαστοι και ότι, σε γενικές γραμμές, το να είναι κανείς καλός σε πολλά είναι μια απ’ τις πιο σπουδαίες φιλοδοξίες. Τώρα, οι γυναίκες που γνωρίζω και είναι φανταστικές σε πολλά είναι ύποπτες. “Γιατί εργαστήκατε εκεί αυτά τα δύο χρόνια, σε κάτι τόσο διαφορετικό απ’ αυτό που σπουδάσατε;» Ξέρω γω, γιατί μπορώ; «Γιατί πιστοποιηθήκατε στο τάδε όταν το πτυχίο σας είναι στο δείνα;» Επειδή η αγορά εργασίας είναι ό,τι να ’ναι και προσπαθώ να έχω διεξόδους ώστε να έχω δουλειά ό,τι και να γίνει; «Γιατί πήγατε στην τάδε χώρα και φύγατε από την τάδε εταιρεία που είναι lead στον τομέα;» Γιατί δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου που η εταιρεία είναι lead και απλώς ήθελα να ζω κάπου που η ζωή είναι αξιοβίωτη κι όχι μια κατάψυξη; 

Η φίλη μου δεν ρωτάει αν είναι too much γιατί είναι ηλίθια. Το ρωτάει επειδή έχει αντιμετωπίσει, όπως πολλές από σας, περιβάλλοντα στα οποία η αποστείρωση έκανε τα ρουθούνια να τσούζουν και που κάθε ένδειξη προσωπικότητας τρομοκρατούσε την εργοδοσία. Μας λένε ότι η προσαρμογή είναι απόλυτη αρετή, κι όταν προσαρμοζόμαστε στην αγορά εργασίας, μας ρωτάνε γιατί δεν κάναμε κάτι πιο σχετικό. Π.χ. να γίνουμε interns, μετά associates και έπειτα seniors όπως κάνουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι που δεν είναι τρομακτικοί και έχουν τη φιλοδοξία να παίρνουν κάθε δύο χρόνια αύξηση και να κάνουν διακοπές δέκα και τέσσερις ημέρες ακριβώς, ενώ ψιλοκοιτάνε τα emails τους σε περίπτωση που κάτι συγκλονιστικά επείγον συμβεί, όπως το να θελήσει ένας νέος πελάτης να πάρει προσφορά ή πρέπει να εγκριθεί κάποιο newsletter. Έως την σύνταξη. 

Πρέπει να είμαστε φιλόδοξες και boss bitches. Απλώς, αν είμαστε φιλόδοξες και boss bitches, θα μας περάσουν ανάκριση γιατί «πώς τολμήσαμε;». Πού τα βρήκες, αγάπη μου εσύ, τα προσόντα; Πασαλείφτρα. Για να τα ’χεις κάνει έτσι, δεν κάνεις τίποτα σωστά. Α, έχεις πτυχίο; Δεν τσουλάνε εδώ οι βιβλιοσκώληκες. Α, έχεις εργασιακή εμπειρία; Θα μας παρατήσεις για να βρεις κάποιον καλύτερο, παραείσαι καλή για μας.

Το σύγχρονο ρομάντζο της ζωής μας. 

Να σπουδάσεις, να κάνεις εθελοντισμό, να πας εξωτερικό, να δοκιμάσεις πράγματα, να έχεις εμπειρία, έτσι μας έλεγαν όσοι μας αγαπούσαν. Να σπουδάσεις κάτι που σου ανοίγει πολλές πόρτες. 

Στη μονογαμική μας ηθική, κάθε «- πολύ» τιμωρείται. Εκτός αν είσαι Οδυσσέας. Αν όμως δεν είσαι, και είσαι απλώς μια 35άρα με περγαμηνές και εμπειρία, κουβαλάς κάτι αδιόρατα στιγματιστικό. Είσαι λίγο γυριστρούλα. Κόψε κάνα πτυχίο, κρύψε λίγο μπούστο, δείξε λίγο σοβαρή. Οι σοβαρές γυναίκες με σοβαρές καριέρες ακολουθούν μια σοβαρή γραμμική πορεία. 

Κλείσε καμιά πόρτα. Μας προκαλείς ανασφάλεια. Μίκρυνε λίγο να νιώσουμε άνετα. Κλείσε την πόρτα, κάνει ρεύμα, η αίτησή σας ήταν εντυπωσιακή αλλά δυστυχώς, σας ενημερώνουμε ότι δεν έχετε το προφίλ που ψάχνουμε. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Σοφία Ζαχαράκη στο Upfront Initiative: Δεν θα πρέπει να υπάρχει το δίλημμα οικογένεια ή καριέρα

Πολιτική / Σοφία Ζαχαράκη στο Upfront Initiative: Δεν θα πρέπει να υπάρχει το δίλημμα οικογένεια ή καριέρα

«Οι επικρίσεις ότι “μία γυναίκα που δεν έχει παιδιά και δεν έχει παντρευτεί, δεν μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου υπουργείου”, ήταν κάτι πολύ τραυματικό για μένα» παραδέχθηκε
LIFO NEWSROOM
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία

Good Business Directory Vol.3 / Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία

Από το δυσανάλογα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας μέχρι το μισθολογικό χάσμα που μειώνεται, αλλά επιμένει, ακολουθούν τέσσερα γραφήματα που αποτυπώνουν την εργασιακή πραγματικότητα για τις Ελληνίδες σήμερα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ