Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Δεν είναι μονάχα η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία που είναι σημαντικό να διευρυνθεί αλλά και η εκπροσώπησή τους σε ολόκληρο το φάσμα της απασχόλησης, ειδικά στα υψηλότερα επίπεδα της εργασιακής πυραμίδας που συχνά παραμένουν ανδροκρατούμενα.
0

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ζήτημα συμπερίληψης, ορατότητας και παροχής ίσων ευκαιριών, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Η ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελεί μια διαχρονική οικονομική πρόκληση για την Ελλάδα, ένα επίμονο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που περιορίζει σημαντικά τις αναπτυξιακές της προοπτικές, ένα αποτέλεσμα αναχρονιστικών πατριαρχικών αντιλήψεων της κοινωνίας για τους ρόλους των φύλων καθώς και αναπαραγωγής στερεοτύπων από τους χώρους εργασίας και τους decision-makers των εταιριεών.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα αρχίσει να βελτιώνονται με εντονότερους ρυθμούς. Σήμερα παρατηρείται πλέον μια διστακτική αύξηση στην συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, μια αξιοσημείωτη μείωση του άδικου μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και μια ευρύτερη πρόοδος στις κοινωνικές αντιλήψεις. Που ακριβώς βρισκόμαστε, λοιπόν, αναφορικά με την ίση και δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών στην εργασία; Ακολουθούν τέσσερεις δείκτες που αποτυπώνουν την εργασιακή πραγματικότητα για τις Ελληνίδες σήμερα.

Συμμετοχή στην αγορά εργασίας

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στο κομμάτι της ισότητας και της συμπερίληψης, ίσως ο ανησυχητικότερος δείκτης έχει να κάνει με τη διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-64 ετών, που βασίζεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ε.Ε. Παρότι η Ελλάδα ανέκαθεν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα, φέτος βρίσκεται στην κορυφή, με τον δείκτη να παρουσιάζει αύξηση και να αγγίζει πλέον το 21%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. βρίσκεται μόλις στο μισό.

Πρακτικά, λοιπόν, το 2019 κάτω από το 50% των γυναικών συμμετείχαν στην αγορά εργασίας, αποτέλεσμα τόσο της μεγάλης ανεργίας στην χώρα όσο και των διάφορων στερεοτύπων και διακρίσεων που μοιάζει πως επιμένουν και εμποδίζουν την συμμετοχή τους στην οικονομία. Είναι εμφανές πως όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στον εργασιακό χώρο, είναι πολλά τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: Eurostat

Το μισθολογικό χάσμα

Ομολογουμένως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κομμάτι της γεφύρωσης του χάσματος των μισθολογικών αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών, ενός παγκόσμιου προβλήματος με βαθιές ρίζες που, παρά τη βελτίωση που έχει σημειωθεί, εξακολουθεί να υφίσταται στις οικονομίες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση του μισθολογικού χάσματος από 15% το 2010 σε 10% το 2019% και ευτυχώς βρίσκεται πλέον αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 14%, παρότι έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Βέβαια, όπως επισημαίνει και η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα μικρότερο μισθολογικό χάσμα δεν συνεπάγεται κατ’ανάγκη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων. Σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως είναι η χώρα μας, τα μειωμένα μισθολογικά χάσματα συνδέονται στην πραγματικότητα με τη χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Μια σημαντική αιτία του μισθολογικού χάσματος είναι επίσης η υπερεκπροσώπηση των γυναικών σε σχετικά χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όπως είναι ο τομέας των πωλήσεων και της εκπαίδευσης, καθώς και η επίμονη υποεκπροσώπηση τους σε ορισμένους τομείς εργασίας, όπως είναι η επιστήμη ή η τεχνολογία, όπου το ποσοστό απασχόλησης ανδρών εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των γυναικών.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: Eurostat

Η εκπροσώπηση σε θέσεις ισχύος

Φυσικά, δεν είναι μονάχα η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία που είναι σημαντικό να διευρυνθεί, αλλά και η εκπροσώπησή τους σε ολόκληρο το φάσμα της απασχόλησης, και ειδικά στα υψηλότερα επίπεδα της εργασιακής πυραμίδας που συχνά παραμένουν ανδροκρατούμενα. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική συμπερίληψη στην εργασία, καθώς και για κατάρριψη μιας εργασιακής και επιχειρηματικής κουλτούρας που τις αποκλείει – το γνωστό «boys club».

Ευτυχώς, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε θέσεις ισχύος ως ανώτερα διοικητικά στελέχη εταιρειών παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση, ενώ ανέβηκε και την τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από το 30% το 2021 στο 32% το 2022. Πρακτικά, λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton, περίπου μια στις τρεις ηγετικές επιχειρηματικές θέσεις στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στα χέρια μιας γυναίκας.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: Grant Thornton

Οι τάσεις της κοινωνίας σχετικά με τις γυναίκες και την εργασία

Μάλλον η πιο αισιόδοξη εικόνα για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας χτίζεται μέσα από την καταγραφή των κοινωνικών αντιλήψεων στο πλαίσιο της εργασιακής πραγματικότητας, οι οποίες μοιάζουν εμφανώς πιο ενσυνείδητες και συμπεριληπτικές απ'οτι ήταν στο παρελθόν. Όπως αναδεικνύει και πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», η ελληνική κοινωνία πλέον απαιτεί ισότητα στο μοίρασμα των ευθυνών ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα (93%), αναγνωρίζει την αξία της απασχόλησης στο σπίτι ως ισάξια με την παραδοσιακή επαγγελματική εργασία (74,2%) και θεωρεί πως οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, και εμφανίζονται στο κομμάτι των θεωρούμενων ως «γυναικείων» και «ανδρικών» επαγγελμάτων (ένα 40% συμφωνεί με τον έμφυλο διαχωρισμό των επαγγελμάτων), καθώς και σε αυτό της απαίτησης από τις γυναίκες να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια και όχι στην καριέρα, όπου η ελληνική κοινωνία μοιάζει διχασμένη στο ήμισυ. Εξίσου αναχρονιστική και κάπως...«κουφή» είναι και η αντίληψη του 47,5% της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις, το οποίο θεωρεί πως η καλύτερη απασχόληση για μια γυναίκα είναι στο ελληνικό Δημόσιο, υπενθυμίζοντάς μας πως είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την πλήρη κατάρριψη των αχρείαστων και άδικων στερεοτύπων.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: διαΝΕΟσις

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η λαχτάρα μου ήταν να είμαι αληθινός»

Lifo Videos / «Η λαχτάρα μου ήταν να είμαι αληθινός»

Σχεδόν 100 χρόνια ζωής δεν θόλωσαν ούτε στιγμή το βλέμμα του Γιάννη Βογιατζή πάνω στην τέχνη και την αλήθεια της. Με αφοπλιστική διαύγεια και χιούμορ, ο θρυλικός ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου μιλά για τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Φίνο και για την ευτυχία που του χάρισε η υποκριτική.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Μπορεί να προστατεύσει από τη σεξουαλική κακοποίηση;

Ψυχή & Σώμα / Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Μπορεί να προστατεύσει από τη σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς και πότε μιλάμε στα παιδιά μας για το σεξ; Πώς βοηθά το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης; Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουν οι γονείς; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την ψυχοθεραπεύτρια Σοφιάνα Μηλιωρίτσα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ