Εργαζόμενη γυναίκα το 2025: Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για τη ζωή και την καριέρα της

Εργαζόμενη γυναίκα το 2025 Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΕΡΑ
0

Κάθε χρόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ο Economist δημοσιεύει τον «δείκτη της γυάλινης οροφής» συγκρίνοντας τις συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, μιας ομάδας 29 χωρών.

Ο «δείκτης γυάλινης οροφής» του Economist επιχειρεί να προσεγγίσει τον ρόλο και την επιρροή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και βασίζεται σε δέκα μετρήσεις - από τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και τους μισθούς μέχρι την πληρωμένη γονική άδεια και την πολιτική εκπροσώπηση. 

Ο όρος «γυάλινη οροφή» αναφέρεται στα αόρατα και ορατά κωλύματα που αναστέλλουν την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών, ενώ τα «γυάλινα τείχη» αφορούν την τοποθέτηση των γυναικών σε τμήματα, όπου δεν υπάρχουν προοπτικές για εξέλιξη. Εμπόδια στην ανέλιξη των γυναικών αποτελούν τόσο οι στερεοτυπικές αντιλήψεις περί φύλων, όαο και η ανδροκρατούμενη κοινωνική αμφισβήτηση που καταλήγει σε προσωπική.

Εργαζόμενη γυναίκα το 2025 Facebook Twitter
© Economist

Στον γενικό πίνακα κατάταξης, η Σουηδία κατέλαβε την πρώτη θέση, τερματίζοντας το διετές νικηφόρο σερί της Ισλανδίας. Οι σκανδιναβικές χώρες σημειώνουν πάντα καλές επιδόσεις στον δείκτη μας, τον οποίο δημοσιεύει ο Economist τα τελευταία 13 χρόνια, χάρη στις πολιτικές που υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων και τους εργαζόμενους γονείς.

Στο αντίθετο άκρο της κατάταξης, η Νότια Κορέα -η οποία βρισκόταν πάντα στην τελευταία θέση- ανέβηκε στην 28η θέση, σπρώχνοντας την Τουρκία στην τελευταία θέση. Η Νέα Ζηλανδία ήταν η πιο βελτιωμένη χώρα, ανεβαίνοντας οκτώ θέσεις στην πέμπτη θέση.

Αναφορικά με την εκπαίδευση και την επαγγελματική πορεία, παρόλο που σχεδόν σε όλες τις χώρες οι γυναίκες αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο σε μεγαλύτερο αριθμό από τους άνδρες, τελικά αποτελούν μικρότερο μερίδιο του εργατικού δυναμικού σε όλους τους δείκτες.

Η Ελλάδα κάτω του μέσου όρου στην κατάταξη του Economist

Η Ελλάδα, για ακόμη μία χρονιά, απέτυχε να φτάσει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και να σπάσει τη «γυάλινη οροφή». 

Εργαζόμενη γυναίκα το 2025 Facebook Twitter
© Economist

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες στην Ελλάδα υποεκπροσωπούνται αισθητά σε διευθυντικές θέσεις, στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών και στη Βουλή. Τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής εμποδίζουν την επαγγελματική εξέλιξη, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Εργαζόμενη γυναίκα το 2025 Facebook Twitter
© Economist

Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ οι διάμεσοι μισθοί των γυναικών εξακολουθούν να είναι κατά 11,4% χαμηλότεροι από ό,τι των ανδρών. Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, το χάσμα διευρύνεται.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ