Καλλιτέχνη πω πω χάλια, μ' έκανες με δυό κεφάλια!

Καλλιτέχνη πω πω χάλια, μ' έκανες με δυό κεφάλια! Facebook Twitter
0

Είναι εύκολο να κράζεις τον Σαββόπουλο, τον Θεοδωράκη , τον Τρίερ κ.λπ. για τις δηλώσεις τους. Ως καλλιτέχνες, είναι ευάλωτοι -όση δύναμη κι αν αποκτήσουν. Ξέρω τη γλύκα -τους έχω κράξει κι εγώ.

Αλλά είναι άδικο. ΄Οσο φάουλ άποψη κι αν έχουν.

Οι καλλιτέχνες είναι παιδιά του πάθους. Συναλλάσσονται με αόρατα πράγματα, φαντασίες και οράματα -δεν είναι πολύ καλοί στην οικονομία του βίου. Κι όταν μπλέκουν στα κοινωνικοπολιτικά, το κάνουν θερμά, με ενθουσιασμό, αυτοθυσία και ενίοτε αφέλεια.

Αυτό που θα έπρεπε να περιμένουμε από αυτούς είναι τα τροχιοδεικτικά της στάσης τους, κι όχι προτάσεις πάνω σε πρακτικά ζητήματα. Δεν ζητάς από ένα ποιητή να σου ρίξει μπετά. Ζητάς να σε κρατήσει ζωντανό, όση ώρα τα ρίχνεις εσύ. Δεν είναι θέμα πολυτέλειας -απλώς καθείς εφ ω ετάχθη: οι ποιητές δουλεύουνε στα βάθη (ή τα ύψη). Και μην ακούσω πάλι για τον Σαρτρ πάνω στο βαρέλι της Ρενώ. Το πανηγύρι κράτησε πέντε λεπτά κι έπειτα πάλι στο Deux Magots ήταν.

Θα μου πείς, μόνοι τους έρχονται και μας πιλατεύουν. Δεν πειράζει. Το δικαιούνται. Όλη η ζωή του καλλιτέχνη είναι ένα παιχνίδι με τα όρια -ένα παιχνίδι πώς να υπερβεί τα παραδεδεγμένα όρια -της εμπειρίας και  των αισθήσεων. Είναι αναμενόμενο, σε αυτά που δεν ξέρουν να βρίσκουν τοίχο.

Με ανατρίχιασαν λίγο οι δηλώσεις τους. Αλλά δεν τις παίρνω και τοις μετρητοίς. Δεν περιμένω από το Σαββόπουλο να λύσει το μεταναστευτικό, ούτε από τον Τρίερ να μιλάει κόσμια για τους Εβραίους (εξ ίσου ανθρωποφαγική βρήκα και την υπόθεση με τον Γκαλιάνο). Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δώσει μορφή στα συλλογικά όνειρα, έτσι θα καταγραφούν στις λίστες των ανθρώπων -η ατυχής πολιτικολογία τους θα είναι ένα λησμονημένο επεισόδιο.

Ακόμα και ο Πάουντ, που διέπραξε το πιο βαρύ πολιτικό λάθος από όλους, είναι πια μόνον ο μεγάλος ποιητής. 'Οχι ο φασίστας.

Πόσω μάλλον όταν όλοι κατά βάθος  ξέρουμε ότι ούτε ακροδεξιά φασισταριά είναι (ο Τρίερ, ο Θεοδωράκης κι ο Σαββόπουλος) κι ότι η παρουσία τους στην κοινωνία δεν προσμετράται ως όνειδος αλλά ως δωρεά.

Ακούστε τον Σαββόπουλο να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πίκλα στο ταβάνι ή για την τέχνη του τίποτα

Λοξή ματιά / Η πίκλα στο ταβάνι ή για την τέχνη του τίποτα

Το ασήμαντο, το ανόητο, το τίποτα, μπορεί και παράγει αξίες, χρήμα, αναγνώριση. Καλλιτέχνης γίνεται εκείνος που έχει την ικανότητα να πουλήσει το οτιδήποτε ως καλλιτεχνικό αντικείμενο ή αισθητική εμπειρία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και η χιονοστιβάδα που οδήγησε στις παραιτήσεις

Β. Σιούτη / Η απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και η χιονοστιβάδα που οδήγησε στις παραιτήσεις

Αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η διπλή παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και του διοικητή της ΕΥΠ, με τις οποίες αναλαμβάνει την ευθύνη για «λάθη», των οποίων η έκταση δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το κόλπο πίσω απ' τις «θαυματουργές» εικόνες που δακρύζουν - Τα 11 της ημέρας

Άρης Δημοκίδης / Το κόλπο πίσω απ' τις «θαυματουργές» εικόνες που δακρύζουν - Τα 11 της ημέρας

Στο Βύρωνα τώρα μοιράζουν τα «ιερά δάκρυα της Παναγίας», οργή για τον Κατερινόπουλο, τι τραβάει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί την επικαιρότητα
THE LIFO TEAM
Explainer: 12 γυναικοκτονίες μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2022 - γιατί;

Οπτική Γωνία / Explainer: 12 γυναικοκτονίες μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2022 - γιατί;

Υπάρχει «προφίλ Έλληνα γυναικοκτόνου»; Τι πραγματικά οπλίζει το χέρι των θυτών; Υπάρχει φορέας καταγραφής αυτών των αλλεπάληλλων έμφυλων εγκλημάτων; Μερικές απλές, πλην κατατοπιστικές απαντήσεις
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η χαμένη, μα ανεκτίμητη, αξία της συναίνεσης και της ανεκτικότητας

Οπτική Γωνία / Η χαμένη, μα ανεκτίμητη αξία της συναίνεσης και της ανεκτικότητας

Η συνθετότητα και η πολυπλοκότητα των σημερινών προβλημάτων, τα οποία είναι κατά βάση παγκόσμια, είναι τόσο μεγάλη και πρωτόγνωρη που, αν δεν επικρατήσει άμεσα μια κουλτούρα συναίνεσης στα θεμελιώδη, θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ