Η Άννα Φρανκ των καιρών μας

Το ημερολόγιο της Σάρα… Facebook Twitter
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να καταργήσει μια ρύθμιση που ισχύει για περισσότερο από έναν αιώνα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


AΝ Η ΣΑΡΑ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
με όσα συνέβησαν στην ίδια, στα αδέλφια και στους γονείς της τον τελευταίο καιρό, θα μιλάγαμε για μια σύγχρονη Άννα Φρανκ, το δεκατριάχρονο εκείνο κορίτσι εβραιογερμανικής καταγωγής που για τέσσερα χρόνια κρυβόταν μαζί με την οικογένειά του στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μη τους βρουν οι ναζί. Μέχρι την ημέρα σύλληψης όλης της οικογένειας η Άννα κατέγραφε σε ένα ημερολόγιο την καθημερινή τους ζωή, τους φόβους, τα όνειρα, τους εφιάλτες της. Με άλλες συνθήκες, άλλα χαρακτηριστικά και διαφορετικές αναφορές, η δεκάχρονη Αμερικανομεξικάνα Σάρα θα μπορούσε να είναι η Άννα Φρανκ των καιρών μας, της εξαιρετικά αβέβαιης και σίγουρα επικίνδυνης εποχής της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Η οικογένεια της Σάρα είναι ένα από τα θύματα της αντιμεταναστευτικής ατζέντας του Τραμπ, ο οποίος με ένα διάταγμα κατάργησε τη δυνατότητα των παιδιών μεταναστών να αποκτούν την αμερικανική ιθαγένεια αυτόματα, με τη γέννησή τους στη χώρα, ακόμα και αν οι γονείς τους δεν έχουν την υπηκοότητα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να καταργήσει μια ρύθμιση που ισχύει για περισσότερο από έναν αιώνα, προβλέπεται από τη 13η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και αναφέρει πως όλα τα άτομα που γεννιούνται ή πολιτογραφούνται στη χώρα είναι πολίτες της. Θεσπίστηκε το 1868, το 2025 ο Τραμπ επιχειρεί να την καταργήσει. Μάλιστα, πολλοί δικαστές και νομικοί στις ΗΠΑ επισημαίνουν το παράνομο και αντισυνταγματικό του διατάγματος.

Αστυνομικοί τούς φώναζαν υποτιμητικές λέξεις, τους χώρισαν ανάλογα με το φύλο, τους έκαναν σωματική έρευνα, τους απαξίωσαν, δεν τους επέτρεψαν να επικοινωνήσουν με δικηγόρο, τους άφησαν να περάσουν το βράδυ σε θλιβερά κελιά και το πρωί απαίτησαν από τον πατέρα να υπογράψει μια οικειοθελή απέλαση.

Ας επιστρέψουμε όμως στην ιστορία της Σάρα – το όνομα δόθηκε από την «El Pais» στο κορίτσι για λόγους ασφαλείας και προστασίας του. Η Σάρα, λοιπόν, είναι μόλις 10 χρονών. Η οικογένειά της ζούσε στις ΗΠΑ για περισσότερο από δέκα χρόνια‧ οι γονείς ήταν φτωχοί μετανάστες από το Μεξικό που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στη μεγάλη χώρα. Όταν πήγαν παράνομα στις ΗΠΑ είχαν ήδη ένα παιδί, μετά απέκτησαν άλλα τέσσερα, ένα από αυτά ήταν η Σάρα – τα παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ πήραν την ιθαγένεια. Ζούσαν μια σχετικά φυσιολογική ζωή, με αγωνία για τα θέματα υγείας των παιδιών. Όλα ξεκίνησαν στις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να έχει έναν ανησυχητικό πονοκέφαλο – ανάρρωνε από σοβαρή εγχείρηση στον εγκέφαλο που είχε κάνει πριν από έναν χρόνο για την αφαίρεση καρκινικού όγκου. Η οικογένεια τρομοκρατήθηκε, φοβήθηκε επιληπτικό επεισόδιο, έτσι ξεκίνησαν να τη μεταφέρουν με αυτοκίνητο από την κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, όπου ζούσαν, στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, στο Χιούστον. Όμως δεν έφτασαν ποτέ εκεί. Σε ένα σημείο του αυτοκινητόδρομου μια μονάδα αστυνομικών ειδικών για θέματα μεταναστών τούς σταμάτησε.

Τους μετέφεραν σε ένα κέντρο κράτησης. Τους κράτησαν έξι ώρες, αρνήθηκαν να δεχτούν την ιατρική γνωμάτευση που πιστοποιούσε το σοβαρό πρόβλημα της Σάρα, προσπάθησαν να πάρουν ένα στήριγμα που είχε για να στέκεται όρθια, αγνόησαν την ιθαγένειά της και τις αιτήσεις των γονιών της για βίζα, κατέσχεσαν τα φάρμακα των άλλων παιδιών, συνέλαβαν όλη την οικογένεια – η Σάρα έκλαιγε ασταμάτητα. Αστυνομικοί τούς φώναζαν υποτιμητικές λέξεις, τους χώρισαν ανάλογα με το φύλο, τους έκαναν σωματική έρευνα, τους απαξίωσαν, δεν τους επέτρεψαν να επικοινωνήσουν με δικηγόρο, τους άφησαν να περάσουν το βράδυ σε θλιβερά κελιά και το πρωί απαίτησαν από τον πατέρα να υπογράψει μια οικειοθελή απέλαση. Το αρνήθηκε, το ίδιο έκανε και η μητέρα. Λίγο αργότερα τους έδωσαν μερικές σακούλες με τα λιγοστά τους υπάρχοντα, τους έβαλαν σε ένα βαν, τους μετέφεραν στο συνοριακό πέρασμα του Χιντάλγκο του Τέξας και τους ανάγκασαν να περάσουν στο Μεξικό. Εκεί τους συνέστησαν να προσέχουν γιατί μπορεί τα παιδιά να πέσουν θύματα απαγωγής λόγω της αμερικανικής υπηκοότητάς τους. Ζουν κρυμμένοι σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα. Δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους γιατρούς, τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα περίθαλψης γιατί δεν είναι πολίτες του Μεξικού.

Από τότε η ζωή της Σάρα και όλης της οικογένειας άλλαξε δραματικά. Πλέον κρύβονται σε κάποια περιοχή στο Μεξικό, προσπαθώντας να επιβιώσουν χωρίς την ιατρική βοήθεια που έχει ανάγκη η Σάρα και τα δυο αδέλφια της που αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρό θέμα υγείας‧ επίσης, κανένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας δεν μπορεί να πάει σχολείο. Το μέλλον τους είναι κάτι περισσότερο από αβέβαιο.

Αυτή είναι η ιστορία της Σάρα που, αν μπορούσε, θα έγραφε το δικό της ημερολόγιο…

Σε έναν νέο ακόμη άγνωστο κόσμο

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Κινηματογραφική, παράνομη απέλαση μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / ΗΠΑ: Σοκαριστικές εικόνες από τις παράνομες απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Επικαλούμενη πολεμικό νόμο του 1798, η Αμερικανική κυβέρνηση απευλαύνει άτομα χωρίς καμία από τις δέουσες προστασίες που περιγράφονται στο αμερικανικό μεταναστευτικό δίκαιο
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ