Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

ειρήνη Facebook Twitter
Η κατοχή που επιβάλλει το Ισραήλ –ένα καθεστώς διαχωρισμών, εποικισμών και απαλλοτριώσεων– περιλαμβάνει συστηματικούς βομβαρδισμούς και τακτικές λιμοκτονίας, ακόμα και σε περιόδους «ειρήνης». Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ
18ης Μαρτίου το Ισραήλ πραγματοποίησε μαζικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας 400 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 263 γυναικόπαιδων, μια πράξη που η «Haaretz» αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη σφαγή παιδιών στην ιστορία της χώρας».²

Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του δικαιολογούν την επίθεση αναφέροντας την καθυστέρηση της Χαμάς στην απελευθέρωση των τελευταίων 59 ομήρων, την οποία αντιλαμβάνονται ως παραβίαση των όρων της εκεχειρίας. Αυτό που δεν αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι τις εκατοντάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας απ’ την πλευρά του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες: τη δολοφονία πάνω από εκατό Παλαιστινίων στη Γάζα, την παρεμπόδιση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων και τροφίμων, τη διακοπή ηλεκτροδότησης και, συνεπώς, τη στέρηση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό.³ Ούτε αναφέρουν, βέβαια, τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, την επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος» που ξεκίνησε τις μέρες μετά τη σύναψη της εκεχειρίας, «εκτοπίζοντας βίαια 40.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους».⁴.

Όμως, ακόμα και η κατηγορία ότι η Χαμάς αθέτησε τους όρους της εκεχειρίας, καθυστερώντας την παράδοση των τελευταίων ομήρων, είναι αναληθής. Όπως γράφει ο Ben Reiff, αρχισυντάκτης στο «+972 Magazine» και μέλος της συντακτικής ομάδας της «Vashti Media (A voice for the British Jewish Left)», ένας τέτοιος ισχυρισμός «αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα το γνωρίζουν: “Ο ισχυρισμός ότι ο πόλεμος ανανεώνεται για την απελευθέρωση των ομήρων είναι μια πλήρης εξαπάτηση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων. “Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιλέξει να εγκαταλείψει τους ομήρους [μέσω] της σκόπιμης διάλυσης της διαδικασίας για την επιστροφή των αγαπημένων μας προσώπων”».

Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους αποτελούν μια τραγική εξέλιξη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τις προθέσεις του Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι οι επιθέσεις «ήταν μόνο η αρχή».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο Reiff, το Ισραήλ απέτρεψε τη μετάβαση στη δεύτερη φάση της εκεχειρίας, η οποία «θα επέφερε την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Αντ’ αυτού, απαίτησε την παράταση της πρώτης φάσης∙ ζήτησε, με άλλα λόγια, να επιστραφούν οι όμηροι χωρίς να δίνει «οποιαδήποτε εγγύηση για τον τερματισμό του πόλεμου», ενώ γνώριζε «ότι η Χαμάς θα απέρριπτε αυτή την πρόταση».

Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους αποτελούν μια τραγική εξέλιξη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τις προθέσεις του Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι οι επιθέσεις «ήταν μόνο η αρχή».

Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η συνέχιση της εκεχειρίας και η επαναφορά του status quo της περιόδου 2009-2022 θα έφερνε κάποια πραγματική «ειρήνη» για τους Παλαιστίνιους. Ακόμα και πριν από τη φρικιαστική αιματοχυσία της 7ης Οκτωβρίου και την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης, οι Παλαιστίνιοι βίωναν έναν καθημερινό, ακήρυχτο πόλεμο, με χιλιάδες απώλειες.

Η κατοχή που επιβάλλει το Ισραήλ –ένα καθεστώς διαχωρισμών, εποικισμών και απαλλοτριώσεων– περιλαμβάνει συστηματικούς βομβαρδισμούς και τακτικές λιμοκτονίας, ακόμα και σε περιόδους «ειρήνης». Σε αυτό το πλαίσιο, Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι σκότωσαν πάνω από 5.400 Παλαιστίνιους από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2023,⁶ ενώ χιλιάδες ακόμα πέθαναν λόγω αποκλεισμού από παροχές υγείας: απώλειες του ακήρυχτου πολέμου που συνεπάγεται η κάθε κατοχή.

Στο μυθιστόρημα Ασήμαντη λεπτομέρεια, που κυκλοφόρησε το 2017, η ανώνυμη αφηγήτρια της Παλαιστίνιας Adania Shibli περιγράφει τους βομβαρδισμούς που ακούει απ’ το γραφείο της στη ζώνη Α της Δυτικής Όχθης. Μετά απ’ την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι θα βομβαρδίσει ένα κοντινό κτίριο, ο συνάδελφος της αφηγήτριας ανοίγει το παράθυρο για να μη θρυμματιστεί. «Ακόμα κι έτσι, το ότι άνοιξε το παράθυρό μου έκανε το αποτέλεσμα ανυπόφορο, επειδή μετά την έκρηξη που ταρακούνησε το γραφείο συθέμελα ένα πυκνό σύννεφο σκόνης εισέβαλε κι ένα μέρος του προσγειώθηκε στα χαρτιά μου, ακόμα και στο χέρι μου που κρατούσε το στυλό».

Κάποιες σελίδες μετά, η αφηγήτρια της Shibli βρίσκεται σ’ έναν ισραηλινό εποικισμό κι ακούει ξανά βομβαρδισμούς σε παλαιστινιακές περιοχές. Πλέον, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό: «Οι εκρήξεις [δεν] ταρακούνησαν το κτίριο στο οποίο βρίσκομαι, μολονότι οι τοίχοι είναι ξύλινοι και λεπτοί. Ούτε θρυμμάτισαν τα τζάμια, αν και τα παράθυρα είναι κλειστά. Κι όταν σηκώνομαι απ’ το κρεβάτι και ανοίγω τα παράθυρα, το δωμάτιο δεν πλημμυρίζει από ένα πυκνό σύννεφο αηδιαστικής σκόνης».⁷

«Ο ορίζοντας έχει εξαφανιστεί»: Πόλεμος, κατοχή και ειρήνη Facebook Twitter
Ο Ηamdan Ballal, ένας από τους σκηνοθέτες του No Other Land, ο οποίος δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από ένοπλους εποίκους έξω απ’ το σπίτι του.

Η Shibli τιμήθηκε με το βραβείο LiBeratupreis το 2023 αλλά αποκλείστηκε από την απονομή, καθώς η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την τελετή, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Βέβαια, τα αντίποινα που βίωσε η Shibli για το έργο της και την ταυτότητά της ωχριούν μπροστά στα όσα πέρασε ο Ηamdan Ballal, ένας από τους σκηνοθέτες του No Other Land, ο οποίος δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από ένοπλους εποίκους έξω απ’ το σπίτι του. Αφού χτυπήθηκε απ’ τους εποίκους, ο Ballal συνελήφθη από Ισραηλινούς στρατιώτες που συνέχισαν να τον δέρνουν.

Υποθέτω, όμως, ότι αυτά παθαίνεις αν είσαι Παλαιστίνιος και το ντοκιμαντέρ σου με θέμα τους εποικισμούς κερδίζει το Όσκαρ. Ο Ballal διηγείται: «Μερικές φορές [οι στρατιώτες] με ανέφεραν ως “ο Χαμντάν που πήρε το Όσκαρ”. Συνέχισαν να με κοροϊδεύουν, να με χτυπούν και να γελούν και να βάζουν αντικείμενα στο κεφάλι μου».⁸

Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει ένθερμα το Ισραήλ. Όχι μόνο ιδεολογικά και επικοινωνιακά, αλλά με καθαρά υλικούς όρους, με τη φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και τη συμμετοχή του Στρατηγείου της Λάρισας στη διαχείριση της επιχείρησης «Aspides» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι που «μπορούμε να μιλήσουμε για ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας στην αμυντική ομπρέλα προστασίας του Ισραήλ».⁹

Μια εβδομάδα μετά τους βομβαρδισμούς της 18ης Μαρτίου, γιορτάσαμε την απελευθέρωσή μας από την ξένη κατοχή πετώντας βομβαρδιστικά πάνω από την Ακρόπολη. Και συνεχίζουμε έτσι, ακάθεκτα, αγοράζοντας κι άλλα όπλα, δημιουργώντας ζώνες ελεγχόμενης ανασφάλειας, στηρίζοντας το Ισραήλ, κατακτώντας το δικό μας μερίδιο στη φρίκη.

¹ Rami Abou Jamous
²
www.haaretz.com

³
www.theguardian.com

www.lifo.gr

Ben Reiff

www.ochaopt.org

⁷ Adania Shibli, Ασήμαντη λεπτομέρεια, μτφρ. Ελένη Καπετανάκη, πλήθος, σ. 91, σ. 157.

www.lifo.gr/blogs/almanac

Σωτήρης Ντάλης

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ