«Ένας Έλλην πρώην αριστερός, ένας θνητός»

«Ένας Έλλην πρώην αριστερός, ένας θνητός» Facebook Twitter
Σε κάποιον πρέπει να πιστέψουμε κι εμείς οι μεγάλοι. Εμείς που κάποτε ήμασταν παιδιά. 
0


ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ
η 7χρονη κόρη μου αν υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή μου που δεν πίστευα στον Αϊ-Βασίλη. Τι να της απαντήσω; Ότι υπήρξαν δεκάδες Αϊ-Βασίληδες στους οποίους πίστεψα και αποδείχτηκαν μούφα; Δεν τα λες αυτά σε ένα παιδί, νομίζω. Το προετοιμάζεις για τους δήθεν αγίους αλλά μέχρι εκεί.

Κατά τ’ άλλα, ο Αϊ-Βασίλης θα έρθει και φέτος, θα μας φέρει δώρα, θα μας αφήσει γλυκά στις κάλτσες και αυτή θα είναι η πιο μη απαιτητική, άνευ όρων και ανταλλαγμάτων σχέση που ενδεχομένως να βιώσεις στη ζωή σου. Γιατί λοιπόν να διαλύσεις το όνειρο από νωρίς; Επειδή τα γλυκούλια τα παιδάκια μας έχουν φτάσει να ζητάνε το νέο Play Station ή ένα παιχνίδι των 200 ευρώ που είδαν στο YouTube;

Έχω ακούσει πολλούς γονείς να σιχτιρίζουν «την ώρα και τη στιγμή που τους είπαμε ότι υπάρχει», γιατί αυτός φέρνει τα πάντα από το εργαστήρι του υποτίθεται, οπότε δεν μπορεί να αρνηθεί τα δώρα που γράφουν στα γράμματά τους τα πιτσιρίκια, όσο ακριβά κι αν είναι. Εκεί είναι που φλερτάρεις με την ιδέα να αμολήσεις την αλήθεια ξερά και χωρίς πολλές εξηγήσεις.

Για να απαντήσω στην ερώτηση με την οποία ξεκίνησα, δεν θυμάμαι πότε και πώς σταμάτησα να πιστεύω στον Αϊ-Βασίλη. Δεν θυμάμαι καν μέχρι ποια ηλικία πίστευα σε αυτόν. Εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρη είναι ότι ξυπνούσα κάθε Πρωτοχρονιά πιο νωρίς από όλα τα πρωινά του χρόνου για να ανοίξω τα δώρα μαζί με την αδελφή μου.

«Δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης, πουλάκι μου. Ο μπαμπάς και η μαμά παίρνουν τα δώρα και όχι, δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε τα παπούτσια που ζήτησες». Δεν ξέρω τι είναι πιο σκληρό σε αυτή την αποκάλυψη για ένα παιδί –ότι δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης ή ότι δεν μπορεί να έχει αυτό που ζήτησε;–, αλλά αλήθεια θέλω να πιστεύω ότι είναι το πρώτο.

Κι αν του έλεγες, αν τους λέγαμε, ότι αυτό το deal έχει να κάνει με μικρά συμβολικά δώρα για να μπορέσει κι εκείνος ο άνθρωπος-άγιος να φέρει κάτι σε όλα τα παιδιά του κόσμου; Θέλω να πω, αν πρέπει να καταρρίψουμε νωρίς τον μύθο, επειδή τους επιτρέπουμε να έχουν ό,τι ζητήσουν, ίσως είναι προτιμότερο να τους αποκαλύψουμε μια άλλη αλήθεια. Ότι το δώρο είναι μια πράξη που δείχνει αγάπη και νοιάξιμο κι ας μην είναι ακριβό, ας μην τραβάει high definition φωτογραφίες, ας μην παίρνει αναβαθμίσεις, ας μη στοιχίζει μια μικρή περιουσία. Ότι η αληθινή περιουσία είναι να μπορείς να ζεις με το «άκυρο» και να είσαι οκ με αυτό. Γιατί, πρώτον, ως παιδί μπορείς να χαίρεσαι με το παραμικρό, αρκεί να σου προσφέρεται σε περιτύλιγμα δώρου και πασπαλισμένο με λίγη μαγεία που πετάει με έλκηθρο και, δεύτερον, δεν θα βρεις ποτέ στην ενήλικη ζωή σου κάποιον Αϊ-Βασίλη που να του γράφεις τι θέλεις κι εκείνος να στο προσφέρει με όλη του την αγάπη – τουλάχιστον όχι μετά τον πρώτο χρόνο γνωριμίας.

Για να απαντήσω στην ερώτηση με την οποία ξεκίνησα, δεν θυμάμαι πότε και πώς σταμάτησα να πιστεύω στον Αϊ-Βασίλη. Δεν θυμάμαι καν μέχρι ποια ηλικία πίστευα σε αυτόν. Εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρη είναι ότι ξυπνούσα κάθε Πρωτοχρονιά πιο νωρίς από όλα τα πρωινά του χρόνου για να ανοίξω τα δώρα μαζί με την αδελφή μου. Μεγαλώνοντας, ο στίχος του Δεληβοριά «τον Αϊ-Βασίλη απλώς τον λέγαν μπαμπά» πήρε τη θέση του «Ρούντολφ το ελαφάκι» και η παράδοση αυτή μού φαινόταν μακρινή ανάμνηση χωρίς πολύ νόημα, μέχρι που την ξαναθυμήθηκα με τα δικά μου παιδιά. Τότε αποφάσισα να θάψω ένα μεγάλο κομμάτι του κυνικού εαυτού μου και να πιστέψω μαζί τους. Σε κάποιον πρέπει να πιστέψουμε κι εμείς οι μεγάλοι. Εμείς που κάποτε ήμασταν παιδιά.

* Ο τίτλος είναι στίχος του Φοίβου Δεληβοριά από το τραγούδι «Χριστούγεννα».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ