Εκπαιδεύοντας τον Κασσελάκη

CHECK Εκπαιδεύοντας τον Κασσελάκη Facebook Twitter
Η πρώτη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ο του κόμματος εχθές ήταν αρκετά αδύναμη και ελάχιστα έπειθε ως στέλεχος της αριστεράς.
0



Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
είναι de facto ο νέος ισχυρός άνδρας του ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη της εκλογής Κασσελάκη, καθώς αυτός ήταν ο στρατηγός της νίκης του και εν πολλοίς ο εμπνευστής του σχεδίου που ακολουθήθηκε. Από εχθές όμως, είναι και de jure, αφού ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή των τομεαρχών, παρά τις πιέσεις και τις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης- που έχει ήδη διαμορφωθεί, για να μην αναλάβει κάποια σημαντική θέση ευθύνης. Το γεγονός ότι οι φωνές αυτές αγνοήθηκαν, από μόνο του λέει πολλά για τη νέα κατάσταση.

Και οι υπόλοιπες θέσεις κλειδιά όμως, καταλαμβάνονται από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος που έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τοποθετήθηκε ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Γιώργος Τσίπρας. Την θέση του εκπροσώπου τύπου κατέχει ήδη η Δώρα Αυγέρη, η οποία αντικατέστησε τον προηγούμενο εκπρόσωπο και ανήκει από καιρό στα στελέχη της επιρροής Πολάκη, ενώ στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί το δεξί χέρι του Παύλου Πολάκη στην επιτροπή Διαφάνειας και δικηγόρος του, ο Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του. 

Ο λόγος του Στέφανου Κασσελάκη ήταν αρκετά απλοϊκός και μη πολιτικός, χωρίς αριστερό πρόσημο, που μαρτυρούσε πως ούτε πολιτικός αισθάνεται ακόμα, ούτε την ιδεολογία του χώρου που ηγείται έχει μάθει, καθώς κανένα ίχνος της δεν διακρινόταν στην ομιλία του, παρότι δεν μίλησε από στήθους, τη διάβαζε από τα χαρτιά που είχε μπροστά του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πλαισιώνεται και από άλλα πρόσωπα του Παύλου Πολάκη, αλλά και από μερικά του Αλέξη Τσίπρα, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη και τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, που τον συνόδευαν και στην Κύπρο και έχουν αναλάβει βασικό μέρος της «εκπαίδευσής» του, ώστε να μπορέσει να σταθεί στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. 

Η πρώτη του εμφάνιση στην Κ.Ο του κόμματος εχθές ήταν αρκετά αδύναμη και ελάχιστα έπειθε ως στέλεχος της αριστεράς. Ο λόγος του ήταν αρκετά απλοϊκός και μη πολιτικός, χωρίς αριστερό πρόσημο, που μαρτυρούσε πως ούτε πολιτικός αισθάνεται ακόμα, ούτε την ιδεολογία του χώρου που ηγείται έχει μάθει, καθώς κανένα ίχνος της δεν διακρινόταν στην ομιλία του, παρότι δεν μίλησε από στήθους, τη διάβαζε από τα χαρτιά που είχε μπροστά του. Ήταν σαφές ότι παρά το ρίσκο που ανέλαβε, του λείπει ακόμα η πολιτική αυτοπεποίθηση που διαθέτει ο μέντοράς του και η ιδεολογική και πολιτική επάρκεια. 

Εκπαιδεύοντας τον Κασσελάκη Facebook Twitter
Ο πολιτικός νους του εγχειρήματος είναι και θα είναι ο Παύλος Πολάκης, οι ικανότητες του οποίου αποδείχθηκαν πριν λίγο καιρό, όταν κέρδισε τη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας το «όλοι σας και μόνος μου».

Εξίσου σαφές είναι ότι ο πολιτικός νους του εγχειρήματος είναι και θα είναι ο Παύλος Πολάκης, οι ικανότητες του οποίου αποδείχθηκαν πριν λίγο καιρό, όταν κέρδισε τη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας το «όλοι σας και μόνος μου». Ο ίδιος προσπάθησε να ενθαρρύνει τον Στέφανο Κασσελάκη και με μια ανάρτηση του στο facebook μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έγραψε: «Μας τίμησες πρόεδρε Στέφανε Κασσελακη! Θα τιμήσουμε και εμείς τις θέσεις ευθύνης και τις προσδοκίες των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και του δημοκρατικού κόσμου της χώρας». Αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha που προβλήθηκε εχθές το βράδυ, θέλοντας να τον υπερασπιστεί, είπε: «Αυτό που με συνδέει με τον Παύλο είναι ένα μάθημα δικαιοσύνης. Μπορεί να έχουμε διαφορετικό τρόπο έκφρασης αλλά και οι δυο εκνευριζόμαστε. Το αισθανόμαστε μέσα μας όταν κάποιος κλέβει από τον πλούτο των παιδιών μας». 

Οσο για την πολιτική του σκέψη, είπε: «Ανθρωπιά, αυτή είναι η πολιτική μου σκέψη. Ο,τι κάνω, σκέφτομαι, το κάνουμε με ανθρωπιά;» αναρωτήθηκε ρητορικά χωρίς να προσθέσει κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως μια αναφορά που να περιέχει πολιτικό στίγμα. Εχθές αναφέρθηκε επίσης σε «καθαρά χέρια» και άλλες γενικότητες που θα μπορούσαν να ειπωθούν από οποιοδήποτε κόμμα. Και όταν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε στη συνέντευξη που έδωσε αν υπάρχει κάτι που προσπαθεί να ελέγξει γιατί το θεωρεί τρωτό του σημείο, απάντησε ότι «είναι Κριός» που σημαίνει ότι είναι «επίμονος». 

Νέοι συσχετισμοί

Αυτή τη φορά δεν υπήρξε γκρίνια και αμηχανία, αλλά σαφής αποστασιοποίηση και διαθέση μη νομιμοποίησης των αποφάσεων Κασσελάκη από τους 15 βουλευτές, που  εκφράστηκαν με το λευκό στην ψηφοφορία. Οι πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι μεταξύ όσων έριξαν λευκό ήταν η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Πέτη Πέρκα και άλλοι που σχετίζονται με τους «53» και την «Ομπρέλα». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα βουλή που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές διαθέτει μόλις 47 μέλη, καθώς η κοινοβουλευτική του ομάδα έχει αποδεκατιστεί από τις εκλογικές ήττες. Από αυτούς οι 15, περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών δηλαδή, είναι καθαρά πλέον απέναντι στη νέα ηγεσία και την ομάδα υποστήριξής της. Τα επόμενα βήματα τους ωστόσο δεν μοιάζει να είναι αποφασισμένα. Κάποιοι από αυτούς  ελάχιστο κόπο έκαναν εχθές για να κρύψουν την περιφρόνηση τους για όσα έχουν γίνει στο κόμμα. Αλλά ενώ στη βάση των μελών της «Ομπρέλας» υπάρχει μία σαφής τάση αποχώρησης, οι βουλευτές της δεν εμφανίζουν την ίδια προθυμία για την ώρα, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι ο Κασσελάκης δεν θα καταφέρει να σταθεί ως πρόεδρος του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές.   

Η κριτική και η πολιτική διαμάχη που ξεκίνησε

Εκπαιδεύοντας τον Κασσελάκη Facebook Twitter
Ο κ. Βαλντέν μιλάει για άλωση του κόμματος, για μέλη του δίευρου και για το συνέδριο που αν γινόταν θα είχε αποκαλύψει την πολιτική γύμνια του νικητή. «Είναι αδύνατον να υπερασπιζόμαστε τη γελοιότητα και ασχετοσύνη που εκπέμπει ο πρόεδρος και την αθλιότητα που εκπέμπει το περιβάλλον του» λέει και ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει αξιοπιστία.

Αυτές τις μέρες έχουν αρχίσει να τοποθετούνται δημόσια και καθημερινά όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το μέλος της γραμματείας του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωτήρης Βαλντέν, που αναστάτωσε κι άλλο το ήδη αναστατωμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ας μιλήσουμε ανοιχτά: ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα άτομο εντελώς άσχετο με την Αριστερά, αλλά και με την ελληνική πολιτική, κάτι σαν ένα πολιτικό UFO» ανέφερε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε εχθές. «Έρχεται ως αλεξιπτωτιστής, με πολλές σκιές στο βιογραφικό του. Προωθήθηκε από ένα άγνωστο επαγγελματικό επιτελείο δημοσίων σχέσεων, με άφθονους πόρους, επίσης αγνώστου προελεύσεως».

Λέει κι άλλα όμως ο κ. Βαλντέν: «…Και βέβαια δεν γνωρίζουμε τίποτε για τις απόψεις του (αν έχει), πέρα από τις γκάφες και τις επανορθώσεις που του υποβάλλουν, και πέρα από το ότι ισχυρίζεται πως θα «φάει» τον Μητσοτάκη. Γύρω από τον Κασσελάκη έχει συσπειρωθεί ό,τι χειρότερο εύρισκε κανείς στο στρατόπεδο των «προεδρικών» του Τσίπρα. Πρόσωπα γραφικά ή και τοξικά που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ενίσχυση και διατήρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου… Ο Κασσελάκης δεν εκπροσωπεί καμία σοσιαλδημοκρατία, είναι προϊόν ακραίου εκφυλισμού της πολιτικής…». 

Ο κ. Βαλντέν μιλάει για άλωση του κόμματος, για μέλη του δίευρου και για το συνέδριο που αν γινόταν θα είχε αποκαλύψει την πολιτική γύμνια του νικητή. Αναφέρεται στον μηχανισμό του Τσίπρα που διέδωσε ότι «ο Κασσελάκης μπορεί να μας ξαναφέρει γρήγορα στην κυβέρνηση», ενώ στα συμπεράσματα του -που δεν είναι καθόλου αισιόδοξα- αναφέρει ότι η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική και ότι «Καλά σενάρια δεν υπάρχουν». «Είναι αδύνατον να υπερασπιζόμαστε τη γελοιότητα και ασχετοσύνη που εκπέμπει ο πρόεδρος και την αθλιότητα που εκπέμπει το περιβάλλον του» λέει και ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει αξιοπιστία. Απαντά και στα στελέχη που λένε ότι αν δεν συμφωνούν, να φύγουν, υποστηρίζοντας πως «Αν κάποιος είναι στο λάθος κόμμα, αυτός είναι ο Κασσελάκης και όσοι τραμπουκίζουν». Στο κλείσιμο του κειμένου του αναφέρει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της νομιμοποίησης «του νέου, ανώμαλου καθεστώτος» και ότι το Συνέδριο, ή το τέλος του χρόνου» είναι ο πιο λογικός χρονικός ορίζοντας για να καταλήξουν πώς θα κινηθούν. 

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζουν την απόφαση του κόμματος για συνέδριο το Νοέμβριο. Παρότι ο Κασσελάκης δεν έχει πει κάτι ακόμα για αυτό, πολλοί προεξοφλούν ότι θα το αναβάλλει, για να μην φανεί η πολιτική του αδυναμία. Αυτό το υποστηρίζουν και κάποια από τα στελέχη που στήριξαν την Αχτσιόγλου και τώρα θεωρούν ότι ήταν λάθος να μην προηγηθεί της εκλογής ηγεσίας το συνέδριο που θα λάμβανε τις πολιτικές αποφάσεις πρώτα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης στους «Πρωταγωνιστές»: «Με έχουν για Αμερικανάκι και θα βρουν έναν Κρητίκαρο»

Πολιτική / Κασσελάκης στους «Πρωταγωνιστές»: «Με έχουν για Αμερικανάκι και θα βρουν έναν Κρητίκαρο»

Αλήθειες και ψέματα για την Goldman Sachs, το πραγματικό κόστος της καμπάνιας του, η αντίδραση της μητέρας του στο coming out μόλις πριν από 4 χρόνια - Όσα είπε για Τσίπρα και Πολάκη.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ