Εκπαιδεύοντας τον Κασσελάκη

CHECK Εκπαιδεύοντας τον Κασσελάκη Facebook Twitter
Η πρώτη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ο του κόμματος εχθές ήταν αρκετά αδύναμη και ελάχιστα έπειθε ως στέλεχος της αριστεράς.
0



Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
είναι de facto ο νέος ισχυρός άνδρας του ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη της εκλογής Κασσελάκη, καθώς αυτός ήταν ο στρατηγός της νίκης του και εν πολλοίς ο εμπνευστής του σχεδίου που ακολουθήθηκε. Από εχθές όμως, είναι και de jure, αφού ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή των τομεαρχών, παρά τις πιέσεις και τις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης- που έχει ήδη διαμορφωθεί, για να μην αναλάβει κάποια σημαντική θέση ευθύνης. Το γεγονός ότι οι φωνές αυτές αγνοήθηκαν, από μόνο του λέει πολλά για τη νέα κατάσταση.

Και οι υπόλοιπες θέσεις κλειδιά όμως, καταλαμβάνονται από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος που έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τοποθετήθηκε ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Γιώργος Τσίπρας. Την θέση του εκπροσώπου τύπου κατέχει ήδη η Δώρα Αυγέρη, η οποία αντικατέστησε τον προηγούμενο εκπρόσωπο και ανήκει από καιρό στα στελέχη της επιρροής Πολάκη, ενώ στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί το δεξί χέρι του Παύλου Πολάκη στην επιτροπή Διαφάνειας και δικηγόρος του, ο Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του. 

Ο λόγος του Στέφανου Κασσελάκη ήταν αρκετά απλοϊκός και μη πολιτικός, χωρίς αριστερό πρόσημο, που μαρτυρούσε πως ούτε πολιτικός αισθάνεται ακόμα, ούτε την ιδεολογία του χώρου που ηγείται έχει μάθει, καθώς κανένα ίχνος της δεν διακρινόταν στην ομιλία του, παρότι δεν μίλησε από στήθους, τη διάβαζε από τα χαρτιά που είχε μπροστά του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πλαισιώνεται και από άλλα πρόσωπα του Παύλου Πολάκη, αλλά και από μερικά του Αλέξη Τσίπρα, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη και τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, που τον συνόδευαν και στην Κύπρο και έχουν αναλάβει βασικό μέρος της «εκπαίδευσής» του, ώστε να μπορέσει να σταθεί στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. 

Η πρώτη του εμφάνιση στην Κ.Ο του κόμματος εχθές ήταν αρκετά αδύναμη και ελάχιστα έπειθε ως στέλεχος της αριστεράς. Ο λόγος του ήταν αρκετά απλοϊκός και μη πολιτικός, χωρίς αριστερό πρόσημο, που μαρτυρούσε πως ούτε πολιτικός αισθάνεται ακόμα, ούτε την ιδεολογία του χώρου που ηγείται έχει μάθει, καθώς κανένα ίχνος της δεν διακρινόταν στην ομιλία του, παρότι δεν μίλησε από στήθους, τη διάβαζε από τα χαρτιά που είχε μπροστά του. Ήταν σαφές ότι παρά το ρίσκο που ανέλαβε, του λείπει ακόμα η πολιτική αυτοπεποίθηση που διαθέτει ο μέντοράς του και η ιδεολογική και πολιτική επάρκεια. 

Εκπαιδεύοντας τον Κασσελάκη Facebook Twitter
Ο πολιτικός νους του εγχειρήματος είναι και θα είναι ο Παύλος Πολάκης, οι ικανότητες του οποίου αποδείχθηκαν πριν λίγο καιρό, όταν κέρδισε τη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας το «όλοι σας και μόνος μου».

Εξίσου σαφές είναι ότι ο πολιτικός νους του εγχειρήματος είναι και θα είναι ο Παύλος Πολάκης, οι ικανότητες του οποίου αποδείχθηκαν πριν λίγο καιρό, όταν κέρδισε τη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας το «όλοι σας και μόνος μου». Ο ίδιος προσπάθησε να ενθαρρύνει τον Στέφανο Κασσελάκη και με μια ανάρτηση του στο facebook μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έγραψε: «Μας τίμησες πρόεδρε Στέφανε Κασσελακη! Θα τιμήσουμε και εμείς τις θέσεις ευθύνης και τις προσδοκίες των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και του δημοκρατικού κόσμου της χώρας». Αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha που προβλήθηκε εχθές το βράδυ, θέλοντας να τον υπερασπιστεί, είπε: «Αυτό που με συνδέει με τον Παύλο είναι ένα μάθημα δικαιοσύνης. Μπορεί να έχουμε διαφορετικό τρόπο έκφρασης αλλά και οι δυο εκνευριζόμαστε. Το αισθανόμαστε μέσα μας όταν κάποιος κλέβει από τον πλούτο των παιδιών μας». 

Οσο για την πολιτική του σκέψη, είπε: «Ανθρωπιά, αυτή είναι η πολιτική μου σκέψη. Ο,τι κάνω, σκέφτομαι, το κάνουμε με ανθρωπιά;» αναρωτήθηκε ρητορικά χωρίς να προσθέσει κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως μια αναφορά που να περιέχει πολιτικό στίγμα. Εχθές αναφέρθηκε επίσης σε «καθαρά χέρια» και άλλες γενικότητες που θα μπορούσαν να ειπωθούν από οποιοδήποτε κόμμα. Και όταν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε στη συνέντευξη που έδωσε αν υπάρχει κάτι που προσπαθεί να ελέγξει γιατί το θεωρεί τρωτό του σημείο, απάντησε ότι «είναι Κριός» που σημαίνει ότι είναι «επίμονος». 

Νέοι συσχετισμοί

Αυτή τη φορά δεν υπήρξε γκρίνια και αμηχανία, αλλά σαφής αποστασιοποίηση και διαθέση μη νομιμοποίησης των αποφάσεων Κασσελάκη από τους 15 βουλευτές, που  εκφράστηκαν με το λευκό στην ψηφοφορία. Οι πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι μεταξύ όσων έριξαν λευκό ήταν η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Πέτη Πέρκα και άλλοι που σχετίζονται με τους «53» και την «Ομπρέλα». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα βουλή που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές διαθέτει μόλις 47 μέλη, καθώς η κοινοβουλευτική του ομάδα έχει αποδεκατιστεί από τις εκλογικές ήττες. Από αυτούς οι 15, περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών δηλαδή, είναι καθαρά πλέον απέναντι στη νέα ηγεσία και την ομάδα υποστήριξής της. Τα επόμενα βήματα τους ωστόσο δεν μοιάζει να είναι αποφασισμένα. Κάποιοι από αυτούς  ελάχιστο κόπο έκαναν εχθές για να κρύψουν την περιφρόνηση τους για όσα έχουν γίνει στο κόμμα. Αλλά ενώ στη βάση των μελών της «Ομπρέλας» υπάρχει μία σαφής τάση αποχώρησης, οι βουλευτές της δεν εμφανίζουν την ίδια προθυμία για την ώρα, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι ο Κασσελάκης δεν θα καταφέρει να σταθεί ως πρόεδρος του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές.   

Η κριτική και η πολιτική διαμάχη που ξεκίνησε

Εκπαιδεύοντας τον Κασσελάκη Facebook Twitter
Ο κ. Βαλντέν μιλάει για άλωση του κόμματος, για μέλη του δίευρου και για το συνέδριο που αν γινόταν θα είχε αποκαλύψει την πολιτική γύμνια του νικητή. «Είναι αδύνατον να υπερασπιζόμαστε τη γελοιότητα και ασχετοσύνη που εκπέμπει ο πρόεδρος και την αθλιότητα που εκπέμπει το περιβάλλον του» λέει και ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει αξιοπιστία.

Αυτές τις μέρες έχουν αρχίσει να τοποθετούνται δημόσια και καθημερινά όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το μέλος της γραμματείας του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωτήρης Βαλντέν, που αναστάτωσε κι άλλο το ήδη αναστατωμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ας μιλήσουμε ανοιχτά: ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα άτομο εντελώς άσχετο με την Αριστερά, αλλά και με την ελληνική πολιτική, κάτι σαν ένα πολιτικό UFO» ανέφερε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε εχθές. «Έρχεται ως αλεξιπτωτιστής, με πολλές σκιές στο βιογραφικό του. Προωθήθηκε από ένα άγνωστο επαγγελματικό επιτελείο δημοσίων σχέσεων, με άφθονους πόρους, επίσης αγνώστου προελεύσεως».

Λέει κι άλλα όμως ο κ. Βαλντέν: «…Και βέβαια δεν γνωρίζουμε τίποτε για τις απόψεις του (αν έχει), πέρα από τις γκάφες και τις επανορθώσεις που του υποβάλλουν, και πέρα από το ότι ισχυρίζεται πως θα «φάει» τον Μητσοτάκη. Γύρω από τον Κασσελάκη έχει συσπειρωθεί ό,τι χειρότερο εύρισκε κανείς στο στρατόπεδο των «προεδρικών» του Τσίπρα. Πρόσωπα γραφικά ή και τοξικά που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ενίσχυση και διατήρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου… Ο Κασσελάκης δεν εκπροσωπεί καμία σοσιαλδημοκρατία, είναι προϊόν ακραίου εκφυλισμού της πολιτικής…». 

Ο κ. Βαλντέν μιλάει για άλωση του κόμματος, για μέλη του δίευρου και για το συνέδριο που αν γινόταν θα είχε αποκαλύψει την πολιτική γύμνια του νικητή. Αναφέρεται στον μηχανισμό του Τσίπρα που διέδωσε ότι «ο Κασσελάκης μπορεί να μας ξαναφέρει γρήγορα στην κυβέρνηση», ενώ στα συμπεράσματα του -που δεν είναι καθόλου αισιόδοξα- αναφέρει ότι η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική και ότι «Καλά σενάρια δεν υπάρχουν». «Είναι αδύνατον να υπερασπιζόμαστε τη γελοιότητα και ασχετοσύνη που εκπέμπει ο πρόεδρος και την αθλιότητα που εκπέμπει το περιβάλλον του» λέει και ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει αξιοπιστία. Απαντά και στα στελέχη που λένε ότι αν δεν συμφωνούν, να φύγουν, υποστηρίζοντας πως «Αν κάποιος είναι στο λάθος κόμμα, αυτός είναι ο Κασσελάκης και όσοι τραμπουκίζουν». Στο κλείσιμο του κειμένου του αναφέρει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της νομιμοποίησης «του νέου, ανώμαλου καθεστώτος» και ότι το Συνέδριο, ή το τέλος του χρόνου» είναι ο πιο λογικός χρονικός ορίζοντας για να καταλήξουν πώς θα κινηθούν. 

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζουν την απόφαση του κόμματος για συνέδριο το Νοέμβριο. Παρότι ο Κασσελάκης δεν έχει πει κάτι ακόμα για αυτό, πολλοί προεξοφλούν ότι θα το αναβάλλει, για να μην φανεί η πολιτική του αδυναμία. Αυτό το υποστηρίζουν και κάποια από τα στελέχη που στήριξαν την Αχτσιόγλου και τώρα θεωρούν ότι ήταν λάθος να μην προηγηθεί της εκλογής ηγεσίας το συνέδριο που θα λάμβανε τις πολιτικές αποφάσεις πρώτα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης στους «Πρωταγωνιστές»: «Με έχουν για Αμερικανάκι και θα βρουν έναν Κρητίκαρο»

Πολιτική / Κασσελάκης στους «Πρωταγωνιστές»: «Με έχουν για Αμερικανάκι και θα βρουν έναν Κρητίκαρο»

Αλήθειες και ψέματα για την Goldman Sachs, το πραγματικό κόστος της καμπάνιας του, η αντίδραση της μητέρας του στο coming out μόλις πριν από 4 χρόνια - Όσα είπε για Τσίπρα και Πολάκη.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ