Από τα drones μέχρι το AI: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Από τα drones μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια Facebook Twitter
Για τις ΗΠΑ ο μεγάλος στρατηγικός ανταγωνιστής είναι η Κίνα, μια χώρα που έχει ήδη επίδραση σε μια σειρά τομέων.
0


— Πώς εκτιμάτε ότι επηρεάζει η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Κίνας την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και τον κόσμο ευρύτερα; 
Είναι μια κρίσιμη παράμετρος που επηρεάζει τη Δύση και την παγκόσμια ασφάλεια. Ειδικότερα αν συνυπολογίσουμε πως για τις ΗΠΑ ο μεγάλος στρατηγικός ανταγωνιστής είναι η Κίνα, μια χώρα που έχει ήδη επίδραση σε μια σειρά τομέων. Όσο αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, τόσο θα ενισχύει το λεγόμενο «δίλημμα ασφάλειας» μεταξύ Κίνας και Δύσης. Όπως έχει υποστηρίξει και ο Graham Allison, είναι η παγίδα του Θουκυδίδη, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και, μοιραία, σε σύγκρουση. Συνοπτικά, η Κίνα είναι ο μεγάλος παίκτης που μπορεί να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες μεταξύ δημοκρατικών και συγκεντρωτικών ή αυταρχικών χωρών και, συνδυαστικά με τη Ρωσία, να δώσει μια άλλη ισχύ σε αυτό που αναδύεται ως ο αντίπαλος στη Δύση πόλος.

«Η Κίνα είναι ο μεγάλος παίκτης που μπορεί να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες μεταξύ δημοκρατικών και συγκεντρωτικών ή αυταρχικών χωρών και, συνδυαστικά με τη Ρωσία, να δώσει μια άλλη ισχύ σε αυτό που αναδύεται ως ο αντίπαλος στη Δύση πόλος».

— Μπαίνουμε σε μια νέα φάση εξοπλιστικού ανταγωνισμού, ανάλογη του Ψυχρού Πολέμου;
Σίγουρα η Κίνα ενισχύει σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες, ενώ αντίστοιχα και οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλά τις δαπάνες τους. Στην εξίσωση πρέπει να προσθέσουμε και τις χώρες της Ε.Ε. που είτε εθνικά, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, αναπτύσσουν σημαντικά αμυντικά προγράμματα, είτε και συνολικά η Ε.Ε. στο πλαίσιο του ReArm Europe, με πρώτο απτό παράδειγμα το Πρόγραμμα SAFE, προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη Ρωσία, που έχει μετατραπεί σε μια στρατιωτική οικονομία. Προφανώς η αιχμή του ανταγωνισμού θα είναι στην τεχνολογία και στο διάστημα.

cover
Τριαντάφυλλος Καρατράντος,
δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ

— Ποιες νέες απειλές προκύπτουν για την Ευρώπη από την αναβάθμιση των κινεζικών δυνατοτήτων σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοπόλεμος και τα drones;
Οι τρεις αυτές δυνατότητες είναι ο πυρήνας των υβριδικών απειλών. Η ενίσχυση λοιπόν της Κίνας σε αυτούς τους τομείς αναβαθμίζει τις υβριδικές απειλές από μέρους της. Πρέπει να προσθέσουμε και τις προσπάθειες ξένης ή και κακόβουλης διείσδυσης, μέσω διαφόρων μέσων. Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση από δρώντες που σχετίζονται με την Κίνα καταδεικνύει ότι ο κυβερνοχώρος θα είναι το πεδίο έκφρασης των περισσότερων απειλών. Τέλος, υπάρχει πάντα και η παράμετρος της κακόβουλης χρήσης των αναδυόμενων τεχνολογιών.

— Η Ρωσία, παρά τις πιέσεις λόγω Ουκρανίας, ενισχύει τη συνεργασία της με την Κίνα. Πόσο ισχυρή και βιώσιμη μπορεί να αποδειχθεί αυτή η στρατηγική σύμπλευση;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που φέρνουν κοντά αυτές τις δύο χώρες, κυρίως μετά την απομόνωση της Ρωσίας, ως συνέπεια της εισβολής της στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε και την προσπάθεια του Προέδρου Τραμπ να κάνει άνοιγμα στη Ρωσία στο πλαίσιο της διαχείρισης της απειλής από την Κίνα, τακτική που όμως δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Η κοινή αντίληψη για την ισχύ, το διεθνές δίκαιο και τη Δύση δημιουργεί ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

— Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα από μια όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας και ΗΠΑ - Ρωσίας; Βλέπετε να μετατοπίζεται το κέντρο βάρους της ασφάλειας του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και την Ασία;
Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Προφανώς αν έχουμε μια κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αυτό θα επηρεάσει τόσο την Ε.Ε. όσο και την Ελλάδα. Είδαμε τις επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όποτε μπορούμε να υπολογίσουμε τι θα σημαίνει η επίσημη είσοδος σε έναν Ψυχρό Πόλεμο 2.0. Το στρατηγικό βάρος για τις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί προς την Ασία εδώ και χρόνια, ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, τα μέτωπα είναι πολλά. Ένα αρκετά πιθανό κακό σενάριο είναι αυτό που θα οδηγήσει σε περιφερειακές συγκρούσεις γύρω από τον βασικό άξονα του ανταγωνισμού.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Οπτική Γωνία / «Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Η Μαρία Πετροπούλου πίστευε ότι θα χάσει τους φίλους της. Έναν χρόνο αργότερα, μιλά για λιγότερο άγχος και πιο ουσιαστικές σχέσεις. Ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν την αποσύνδεση, επανεξετάζοντας τον ρόλο των social media στη ζωή τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οπτική Γωνία / Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οι πολεμικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Ιράν και ο τρόπος που διεξάγονται παρασύρουν εμπλεκόμενους και μη σε μια λογική που βλέπει παντού γκρίζες ζώνες, κάνοντας την προστασία των αμάχων όλο και πιο δύσκολη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Σε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η προπαγάνδα του Αμερικανού Προέδρου και του Ίλον Μασκ, η έννοια της ενσυναίσθησης υπονομεύεται πια συστηματικά, δίνοντας τη θέση της στην απανθρωποποίηση και τη μισαλλοδοξία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Οπτική Γωνία / H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια ηθοποιός, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνοψίζουν την αντίσταση στη μυθοποίηση του κακού, σε όσους αντλούν απόλαυση καταναλώνοντας φασιστικές ιδέες και αισθήματα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γεωλογική αποθήκη CO2 του Πρίνου και μια κοινωνία που βράζει

Ρεπορτάζ / «Πρίνος CO2»: Αναγκαία πράσινη επένδυση ή έργο υψηλού ρίσκου;

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προωθείται ως κρίσιμη υποδομή για την κλιματική μετάβαση, με τη στήριξη της πολιτείας και της Ε.Ε. Γιατί προκαλεί, όμως, αντιδράσεις και επιστημονικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αύξηση του κατώτατου μισθού στη σκιά των υποκλοπών και του φιάσκου της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών

Βασιλική Σιούτη / Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι υποκλοπές και η δίκη των Τεμπών

Η πίεση από την οικονομική πραγματικότητα, το φιάσκο της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών και οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οπτική Γωνία / Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οι περισσότεροι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι από τις φορολογικές διευκολύνσεις, όσο σκανδαλώδεις κι αν είναι, αλλά επειδή συναναστρέφονται μεταξύ τους σε κλειστούς κύκλους.
THE LIFO TEAM