«The Staircase» (2022): Τη σκότωσε τελικά ο σύζυγος ή όχι;

The Staircase (2022): Τη σκότωσε τελικά ο σύζυγος ή όχι; Facebook Twitter
0

ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ της 9ης Δεκεμβρίου του 2001, ο 58χρονος τότε συγγραφέας Μάικλ Πίτερσον κάλεσε με τρεμάμενη φωνή τις πρώτες βοήθειες λέγοντας ότι είχε βρει τη σύζυγό του αναίσθητη και αιμόφυρτη στο κεφαλόσκαλο της εσωτερικής σκάλας του σπιτιού τους στο Ντούραμ της Βόρειας Καρολίνας.

Όταν έφτασαν οι διασώστες ήταν ήδη νεκρή και η αστυνομία τον μεταχειρίστηκε από την πρώτη στιγμή ως τον βασικό ύποπτο για τον θάνατό της, ενώ εξετάζοντας τον υπολογιστή του βρήκαν (γκέι) πορνογραφικό περιεχόμενο που οδήγησε στην αποκάλυψη ότι ήταν bisexual και σποραδικά πήγαινε με άνδρες (γεγονός που ο ίδιος θα έλεγε κατά τη δίκη ότι γνώριζε η γυναίκα του και ουδόλως είχε επηρεάσει όχι μόνο την σχέση τους αλλά και τη σεξουαλική τους ζωή).

Σα να μην ήταν αρκετά δυσμενής η θέση του, η κατηγορούσα αρχή ανέσυρε στην επιφάνεια μια ανατριχιαστικά παρόμοια υπόθεση στην οποία επίσης ήταν κεντρικό πρόσωπο ο Πίτερσον. Δεκαεπτά χρόνια πριν από τον θάνατο της Καθλίν, όταν ζούσε στη Γερμανία μαζί με την πρώτη του σύζυγο, είχε βρεθεί νεκρή στο κεφαλόσκαλο του σπιτιού της η στενή φίλη του ζεύγους Λιζ Ράτλιφ και ο τελευταίος άνθρωπος που την είχε δει ήταν ο Μάικλ Πίτερσον. Η ετυμηγορία των γερμανικών αρχών ήταν «θανατηφόρο ατύχημα».

Η νεκρή είχε δύο μικρά κορίτσια, τα οποία ο Πίτερσον αποφάσισε να υιοθετήσει και να αναθρέψει ο ίδιος μαζί με τα δικά του παιδιά και αργότερα μαζί με την κόρη της Καθλίν από τον δικό της πρώτο γάμο.  

Τελικά, ο Μάικλ Πίτερσον καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της δεύτερης συζύγου του, ενώ όμως βρισκόταν ήδη οχτώ χρόνια στη φυλακή, αποδείχτηκε ότι ένας από τους ειδικούς πραγματογνώμονες που είχε χρησιμοποιήσει η πολιτεία στη δίκη είχε χρησιμοποιήσει, τόσο στη δική του όσο και σε άλλες περιπτώσεις, εντελώς «κομπογιαννίτικες» πρακτικές και μεθόδους.

Από το 2017 ο Μάικλ Πίτερσον είναι και επίσημα ελεύθερος, χωρίς όμως να έχει χαρακτηριστεί «αθώος» από τη δικαιοσύνη.

Αυτή η γεμάτη αινίγματα και ανατροπές υπόθεση αποτέλεσε τη βάση ενός από τα πιο αναγνωρισμένα ντοκιμαντέρ «true crime» όλων των εποχών, που προέκυψε από το υλικό που είχε συγκεντρώσει μια ομάδα Γάλλων κινηματογραφιστών που ακολούθησαν τον Πίτερσον και το συγγενικό του περιβάλλον από τις πρώτες μέρες της «δοκιμασίας» του.

Αυτή η γεμάτη αινίγματα και ανατροπές υπόθεση αποτέλεσε τη βάση ενός από τα πιο αναγνωρισμένα ντοκιμαντέρ «true crime» όλων των εποχών, που προέκυψε από το υλικό που είχε συγκεντρώσει μια ομάδα Γάλλων κινηματογραφιστών που ακολούθησαν τον Πίτερσον και το συγγενικό του περιβάλλον από τις πρώτες μέρες της «δοκιμασίας» του.

Στην πορεία, μάλιστα, ο Πίτερσον θα δημιουργούσε σχέση με τη μοντέρ του γαλλικού συνεργείου Σοφί Μπρουνέ, που θα διαρκούσε μέχρι την οριστική του αποφυλάκιση.

Το ντοκιμαντέρ The Staircase προβλήθηκε αρχικά το 2004, μετά την καταδίκη του, με την αναψηλάφηση της δίκης όμως οχτώ χρόνια αργότερα προστέθηκε νέο υλικό για να ολοκληρωθεί το 2018 η ταινία, που έκτοτε βρίσκεται με τη μορφή δεκατριών ωριαίων επεισοδίων στο Netflix. 

Τώρα όμως υπάρχει πλέον και σε μορφή μυθοπλασίας ή δραματοποίησης και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς τίτλο. Μια δραματική σειρά που βασίζεται σ’ ένα ντοκιμαντέρ που βασίστηκε σε μια πραγματική υπόθεση. Φουλ «meta» κατάσταση, δηλαδή.

Το Staircase (2022) που έκανε πρεμιέρα στις αρχές Μαΐου στο HBO Max (στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο στο Vodafone TV) είναι μια πολυτελής σειρά με εκλεκτό καστ και τον Κόλιν Φερθ στον ρόλο του Πίτερσον, και το πρώτο επεισόδιο ξεκινούσε με ένα απόσπασμα από τη στιχομυθία ανάμεσα στον Ιησού Χριστό και τον Πόντιο Πιλάτο, όπως καταγράφεται στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο:

«Εγώ γι’ αυτό γεννήθηκα. Γι’ αυτό ήρθα στον κόσμο: για να φανερώσω την αλήθεια. Και όλοι όσοι είναι με τη μεριά της αλήθειας ακούν τη φωνή μου».

«Την αλήθεια;» είπε ο Πιλάτος. «Τι είναι αυτό;» (Κατά Ιωάννη 18:37)

Είναι μια προειδοποίηση προς τον θεατή ότι η αλήθεια (δηλαδή το αν ο Πίτερσον «το έκανε» ή όχι) δεν θα λάμψει στη σειρά όπως δεν έλαμψε ούτε στο ντοκιμαντέρ. Εξάλλου, μόνο δύο άνθρωποι γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τον θάνατο της Καθλίν Πίτερσον. Η ίδια και ο σύζυγός της.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Staircase (η σειρά) λέει όλη την αλήθεια για το Staircase (το ντοκιμαντέρ), αλλά κι αυτό αμφισβητείται, και μάλιστα εντόνως, από τους Γάλλους δημιουργούς, οι οποίοι πριν από μερικές μέρες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την «παραποίηση» των πραγματικών γεγονότων από τους σεναριογραφους της σειράς σε ό,τι έχει να κάνει με το ακριβές χρονοδιάγραμμα της σχέσης του Πίτερσον με την Μπρουνέ, την οποία υποδύεται η Ζιλιέτ Μπινός.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η ακροδεξιά θεριεύει κι ας μην δηλώνει κανείς ακροδεξιός

Daily / Η ακροδεξιά θεριεύει κι ας μην δηλώνει κανείς ακροδεξιός

Η νέα έρευνα του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς επικυρώνει αυτό που πλέον διαπιστώνει κανείς καθημερινά, εντός και εκτός διαδικτύου, στο δρόμο, στις συναναστροφές, στην ατμόσφαιρα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το “Train Dreams” του Netflix είναι ένα κομψοτέχνημα και μία από τις ταινίες της χρονιάς

Daily / Το “Train Dreams” του Netflix είναι ένα κομψοτέχνημα και μία από τις ταινίες της χρονιάς

Κάπου ανάμεσα σε ελεγεία και σε ύμνο, η ταινία που προσγειώθηκε προ μερικών ημερών στην πλατφόρμα, είναι ένα λεπτό, ατμοσφαιρικό και συγκινητικό δράμα με αξέχαστες εικόνες και εξαιρετικές ερμηνείες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το κακό υπάρχει παντού αλλά κυρίως στους πλούσιους, λευκούς άνδρες 

Daily / Το κακό υπάρχει παντού, αλλά κυρίως στους πλούσιους, λευκούς άνδρες 

Μέσα στην πληθώρα δραματικών θρίλερ «πολυτελείας» που έχουν κατακλύσει εσχάτως το τοπίο των σειρών, το «Beast in me» («Το τέρας μέσα μου») του Netflix είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι πιτσιρικάδες με τα μαχαίρια και με τα μυαλά στα κάγκελα

Daily / Οι πιτσιρικάδες με τα μαχαίρια και με τα μυαλά στα κάγκελα

Ο 20χρονος νεκρός της οπαδικής συμπλοκής στη Χαλκίδα θα γίνει κι αυτός άλλος ένας μάρτυρας, άλλο ένα εικόνισμα σαν αυτά που βλέπουμε στα πέταλα των «οργανωμένων», πλάι σε πανό που γράφουν «λευτεριά στα αδέρφια μας».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τέσσερις σκέψεις για μια κηδεία

Daily / Τέσσερις σκέψεις για μια κηδεία

Η επιδεικτική απουσία της «προοδευτικής» αντιπολίτευσης από την κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου έμοιαζε με σιωπηλό ξέσπασμα βρέφους που δεν γίνεται το δικό του, ασχέτως της αλγεινής εντύπωσης που προκάλεσε σε πολύ κόσμο η μερική μετάλλαξη της τελετής σε high-end κυβερνητικό σουαρέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ