Με τους amateurboyz στο Κ44 ΤΩΡΑ

Με τους amateurboyz στο Κ44 ΤΩΡΑ Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie
0

Η τουαλέτα στο Κ44 (που πια δεν λέγεται Κ44 αλλά ΤΩΡΑ) είναι γεμάτη συνθήματα (όπως «cacao rocks») και tags (όπως «GPO 10E») και μου θυμίζει το CBGB's στη Νέα Υόρκη ένα παγωμένο βράδυ του Μαρτίου, πίσω στο 2004, που το είχα επισκεφθεί και ο ιδιοκτήτης του, ο Hilly Kristal, καθόταν παραδοσιακά στο τραπεζάκι μετά την είσοδο (ήταν σαν να μην είχε σηκωθεί ποτέ από εκεί). Είναι μερικά πράγματα που μολονότι η μυθολογία τους έχει σχεδόν ξεπεράσει την πραγματικότητα, τελικά, στην πραγματικότητα, είναι έτσι ακριβώς όπως τα είχες φανταστεί, περίπου όπως τα ήξερες μέσα από τις εξιστορήσεις των Black Flag ή των They Might Be Giants στις νοσταλγικές συνεντεύξεις τους για το CBGB's για παράδειγμα. Το Κ44 δεν είναι (ακόμα) ένα από αυτά τα μέρη. Είναι σχετικά καινούργιο, αλλά το σημείο που βρίσκεται, το μουγκρητό του Ιntercity που περνάει από μπροστά του μέσα στη νύχτα μεταφέροντας φαντάρους στη Βόρεια Ελλάδα και το καφενείο που είναι στη γωνία με τους γέρους που τρώνε φασολάδες τις κρύες μέρες του χειμώνα, με κάνει κάθε φορά να φαντασιώνομαι ότι βρίσκομαι στο Kreuzkoelln του Βερολίνου (την αγαπημένη μου γειτονιά σε όλο τον κόσμο). Σκέφτομαι όλα αυτά, Νέες Υόρκες, Βερολίνα, την πρώτη λεωφόρο νότια στο Lower East Side και τα μπαρ με τα τζουκ-μποξ που βρομάνε κάτουρα και μπίρα, ένα punk club στη Skalitzer Strasse που παίζουν μόνο 45άρια βινύλια και ενώνω τις γραμμές που σχηματίζουν εκείνη την τρελή περίοδο που ξεκίνησαν τα πάρτι οι amateurboyz και η Αθήνα πέρασε μια αυθεντικά underground φάση στις ρωσικές και τις βουλγάρικες ντισκοτέκ, λίγο πριν τα ανακαλύψουν όλα αυτά οι συντάκτες των κυριακάτικων ενθέτων και όσοι δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε περιοχές όπως η πλατεία Αττικής ή σε οδούς όπως η Γ' Σεπτεμβρίου. Οι amateur έκαναν τότε κάτι μαγικό. Συσπείρωσαν ένα πανηδονιστικό κοινό, που ήταν μεν οι απόγονοι των ρέιβερ αλλά η αισθητική τους θρυμμάτιζε τις ντουλάπες με τα φλούο Frond και το κάψιμο από τα δεκάδες ecstasy εκείνης της (επίσης τρελής) εποχής, και έφεραν στην Αθήνα στο πάνσωστο timing αυτό που συνέβαινε στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου. Αφουγκράστηκαν ιδανικά τον αργό θάνατο των σούπερ-σταρ DJs, την επιστροφή στα diy parties, αδιαφόρησαν για τη γρήγορη ανάφλεξη της επιτυχίας τους και έμειναν πιστοί στον αρχικό σκοπό τους. Και έγιναν το talk of the town, χωρίς καν να το προσπαθήσουν. Θα θυμάμαι πάντα αυτές τις extravagant βραδιές στη Meteorit της Νίκης, στη βουλγάρικη BG, στην πολωνική Arena και στην τουριστική Lava Bore της Φιλελλήνων, τότε που οι κανονικοί θαμώνες των μαγαζιών αυτών μπλέκονταν με τα παραδείσια πουλιά του κοινού των amateur. Μια Βουλγάρα στο όριο της κονσομασιόν δίπλα σε μια ντυμένη Ούμα Θέρμαν από το Kill Bill, ένας Ρώσος μπράβος να κόβει είσοδο σε κάποιον ντυμένο με '50s ολόσωμο ριγέ μαγιό, τρελά μακιγιάζ, πολλή χρυσόσκονη, αυτοσχέδια καπέλα, μποά, βεστιάρια, χένες, σαπουνόφουσκες, μια παράνοια. Πάντα, όταν πήγαινα στα πάρτι των amateur, σκεφτόμουν τις διηγήσεις φίλων για τα αθηναϊκά '80s, για το Εργοστάσιο, τον Κούκο, το Mad στην Πλάκα και όλα τα υπόλοιπα που έγραψαν την ιστορία της νύχτας εκείνη τη δεκαετία της μπούκλας και της βάτας. Και τότε ήταν πάλι όλα εδώ, αλλά αλλιώς. Και απόψε, στο Κ44, που η Αθήνα γιορτάζει το Halloween και έχει περάσει λίγος καιρός από τότε που έγιναν όλα αυτά (και εμένα μου μοιάζει αιώνας) κάπως όλα μοιάζουν να επιστρέφουν έστω για ένα βράδυ. Η D' Arcy Foxx που τότε έκανε πόρτα στα πάρτι των amateur είναι ντυμένη μαύρη χήρα (νομίζω), ο Nicolaich φοράει μα ξανθιά περούκα και μια μάσκα που θυμίζει τον Φρέντι Κρούγκερ, η Apollonia B, αυτή η εμβληματική φιγούρα της αθηναϊκής νύχτας, χορεύει ακόμα, κάποιος είναι ντυμένος τσολιάς, στον τοίχο παίζει μια ταινία με γυναικείο wrestling, ο «Ανάπηρος» (σ.σ. μέτοχος του μαγαζιού) κυκλοφορεί με μια μάσκα παλαιστή (όπως κι εγώ) και η Marie-Laure, που μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία του Αλέν Ρενέ, μου μιλάει για το βιβλίο The Master And Margarita του Μπουλγκάκοφ. Ένα παλιό ποδήλατο και ένα φαντασματάκι κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, οι amateur έχουν πια εξελίξει τόσο πολύ τη μουσική που παίζουν που θα μπορούσαν να σταθούν άνετα σε οποιοδήποτε κλαμπ του Βερολίνου, το Ιntercity ξανασφυρίζει απ' έξω και σειέται το μαγαζί και όλη εκείνη η σουρεαλιστική περίοδος ξαναγυρίζει στο κεφάλι μου. Τι τρελή εποχή!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ