Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μικρή Βενετία
  • Η Βενετία στο Κουκάκι. Όταν έμαθα ότι σε έναν πεζόδρομο στο Κουκάκι θα βρω τη μικρή Βενετία, έσπευσα. Ήμουν περίεργη να ανακαλύψω πώς προκύπτει το «μικρή Βενετία». Η ιδιοκτήτρια, η Βενετία, γέννημα-θρέμμα της περιοχής και πρώην μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής, αποφάσισε να στήσει ένα μεζεδοπωλείο και «επειδή θέλω να αισθάνομαι μικρή, το ονόμασα μικρή Βενετία» λέει κεφάτα. Τη χαρούμενη διάθεση της Βενετίας συμμερίζεται το προσωπικό αλλά και η Φλωρέτα και ο Θανάσης, που μαγειρεύουν στην ανοιχτή κουζίνα. Η Βενετία δεν άφησε τίποτα στην τύχη όσον αφορά τη διακόσμηση του μαγαζιού. Αναζήτησε με πάθος τα παλιά τελάρα που στολίζουν τον τοίχο, επέλεξε χειροποίητες απλίκες-μαχαιροπίρουνα κι έναν πολυέλαιο από πιάτα και εργαλεία κουζίνας που πλαισιώνεται από τσουβάλια που κρέμονται από το ταβάνι. Το μενού κάνει ένα γρήγορο ταξίδι από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, με καβουρμά από την Ξάνθη αλλά και με κρητικό απάκι. «Η κουζίνα είναι ευέλικτη. Θέλω να έχουμε τη χαρά της γεύσης με χαμηλό κόστος» λέει η Βενετία που επικοινωνεί με όλο τον κόσμο, τσουγκρίζει το ποτήρι της και καμαρώνει για το μοναστηριακό τραπέζι που γύρω του γίνονται όλοι μια παρέα. Η «χειμερινή κολυμβήτρια» έρχεται στο τραπέζι μου και φοράω το «σωσίβιο» για να βουτήξω στην ωραία μαριναρισμένη σε λαδόξιδο σαλάτα με λάχανο, καρότο, σέλινο και ψιλοκομμένες πιπεριές (€4,50). Ακολουθούν τα χειροποίητα καλιτσούνια με μυζήθρα που μόλις τα δαγκώνεις, απολαμβάνεις το τραγανό φύλλο τους (€4). Ωραίος και καλοφτιαγμένος μεζές τα αυγά μάτια, που κάνουν ιδανικό γάμο με τον παστουρμά στο σαγανάκι (€4,50). Βουτάς την μπουκιά από το ψωμί σου χωρίς ενοχές. Το κρητικό απάκι χαρίζει τη γευστική του ένταση στο κριθαράκι που μαγειρεύεται σε σάλτσα γλυκού κρασιού και λιαστής ντομάτας – μια υπέροχη γιουβετσάδα βαθιάς νοστιμιάς που αγγίζει τα όρια του εθιστικού (€7). Το συκώτι, μαγειρεμένο με αρκετό σκόρδο και δεντρολίβανο και σβησμένο με κρασί (€6), δεν με ενθουσίασε. Η ποσότητα του σκόρδου είναι υπερβολική και σκεπάζει τη γεύση του. Τα πολίτικα σουτζουκάκια (€6,5) ήταν αφράτα, γευστικά, με ισορροπία στο κύμινο, ωραία ψημένα, και μου θύμισαν αυτά που έφτιαχνε η Σμυρνιά γιαγιά μου. Τα συνόδευε στο πιάτο ένας πουρές πατάτας σπιτικός, αληθινός. Εδώ εκτίμησα την τιμιότητα της καθημερινής οικογενειακής γεύσης αλλά και τη γενναιοδωρία της καλής πρώτης ύλης που τιμάει η κουζίνα. Κάθε Τετάρτη θα κάνεις κέφι με τη ζωντανή μουσική, έτσι αυθόρμητα. ☛ Μικρή Βενετία, Γ. Ολυμπίου 15, Kουκάκι, 6948 044254.

 

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μικρή Βενετία

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Dorsia
  • Νέες αφίξεις στη Γλυφάδα. Ο «καυτός» δρόμος της Γλυφάδας, η Ζησιμοπούλου, απέκτησε ένα καινούργιο ολοήμερο στέκι. Το όνομα αυτού Dorsia. Δημιουργός του ο Τζίμης Σταθοκωστόπουλος που επέλεξε να του χαρίσει στη διακόσμηση τη σκανδιναβική λιτότητα. Η κουζίνα κινείται στα μονοπάτια της Μεσογείου, η μπάρα σερβίρει ωραία κοκτέιλ και οι βραδιές φλερτάρουν με καλεσμένους DJs και μπόλικη διάθεση (Ζησιμοπούλου 12, 210 8944111). Στον ίδιο δρόμο και στον αριθμό 9, στη θέση που βρίσκαμε παλιά το κεφάτο FishBar, ετοιμάζεται πυρετωδώς το Abuse, ένας σούπερ χώρος με μοντέρνες διακοσμητικές γραμμές σε μαύρο φόντο που θα δίνει έμφαση στη μουσική, στο ποτό και... στις μπουκιές (210 8982840). Παραμένουμε στη Γλυφάδα, όπου όλο και νέα στέκια προστίθενται στον γευστικό χάρτη. Tο Τσι τσι, όπως δηλώνει και η ονομασία του, επικεντρώνεται στο κρέας, ενώ ο χώρος του πάλαι ποτέ New York New York έγινε Les petites maisons. Δίπλα ακριβώς άνοιξε το δικό του μπιστρό ο σεφ Μέντζελος Δροσόπουλος. Το Mentzelos είναι κομψό, με αύρα γαλλική στη διακόσμηση, ανοιχτή κουζίνα και μαυροπίνακα με προτάσεις από την ελληνική κουζίνα, από σουτζουκάκια σμυρναίικα μέχρι μοσχαρόσουπα. Περισσότερες λεπτομέρειες μόλις πάρω γεύση.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Harvest Coffee & Wine
  • Τα tapas φυτρώνουν στην Αθήνα. Μεγάλη κινητικότητα στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο του το ολοκαίνουργιο wine & tapas Harvest, γωνία Αιόλου και Ευριπίδου, στη θέση ενός παλιού παπουτσίδικου. Μικρός χώρος στην απόχρωση του γκρι, με μπάρα ντυμένη με μπορντό ισπανικό πλακάκι και ξύλινα τραπέζια και πάγκους. Στις προθήκες φιγουράρουν κρασιά και ισπανικά προϊόντα. Η φιλοσοφία της ανοιχτής κουζίνας, που έχει βρει τη θέση της στον όροφο, είναι απόλυτα επικεντρωμένη στα ισπανικά τάπας. Οι καλοφτιαγμένες κροκέτες Croquetas de ropa vieja με χαμόν και μπούτι από κοτόπουλο είναι το φαγητό της Κυριακής, ένα κλασικό μαδριλένικο πιάτο, ό,τι πρέπει για ξεκίνημα. Ένα ποτήρι κρασί (€6,5) πλούσιο ερυθρό από την περιοχή του Priorat είναι ο ιδανικός σύντροφος για τα ισπανικά τάπας. Η πρόσχαρη σομελιέ Ευαγγελία Κοντοπούλου θα σε βάλει στο οινικό παιχνίδι και θα σε βοηθήσει να διαλέξεις μέσα από τις 180 ετικέτες από τον ισπανικό, ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Σαν μπιζουδάκια είναι οι γευστικές κόκκινες ισπανικές πιπεριές pimientos, γεμιστές με μπακαλιάρο και γαρίδα. Σε μπολ έρχεται η favada, φασόλια μαγειρεμένα με chorizo και καπνιστή πάπρικα (€6) και σε κάθε κουταλιά απολαμβάνεις την πλούσια γεύση και τις πικάντικες νότες των υλικών που γαργαλούν ηδονικά τον ουρανίσκο. Υποκλίθηκα στην ντελικάτη νοστιμιά που τρώγεται με το χέρι και είναι καραβιδάκια διακριτικά περασμένα από την πυρά που αγκαλιάζει σαν αέρινο πέπλο μια ελαφριά σάλτσα από μυρωδικά, σκόρδο και ξίδι χερέθ. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Στη Μαδρίτη με έστειλε το Ηuevo de Corral, το «μαργαριταρένιο» χωριάτικο αυγό που ο Δημήτρης, ο σεφ, το κάνει ποσέ και του χαρίζει σχήμα χιονάτου νούφαρου και συνδυάζεται στο βαθύ πιάτο με σοταρισμένο πράσο, πάνω σε φρεσκοψημένο μπριός με μεταξένια κρέμα ευωδιαστής τρούφας και χαμόν Bellota (€6). Τρώγεται με το κουτάλι απνευστί και δεν θέλεις να τελειώσει. Εδώ, εκτός από το κρασί, συμπρωταγωνιστής είναι και ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές που σπάει ρουθούνια. Αν είστε παρέα κι έχετε διάθεση να πιείτε κρασί, προτιμήστε μια φιάλη γιατί η τιμή στο ποτήρι, από €4 έως €6,5, θα ανεβάσει το κόστος. ☛ Harvest Coffee & Wine, Αιόλου 64 & Ευριπίδου, 213 0252284.


Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Tapas

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM