Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Cinco JaPa TaPa
Ένας Ισπανός από το Τόκιο. Το ήδη πετυχημένο tapas bar Cinco στο Κολωνάκι επεκτείνεται. Σύντομα ανοίγει, ακριβώς δίπλα του, το Cinco JaPa TaPa που θα σερβίρει Japanese Tapas, δηλαδή μικρές γιαπωνέζικες λιχουδιές, όπως τα tataki style, sashimi style κ.λπ. Μαζί με αυτά στην μπάρα θα υπάρχουν γιαπωνέζικα αποστάγματα, καθώς και κοκτέιλ... Μέχρι να πάρω γεύση από τα Japanese Tapas, δοκίμασα τα δύο καινούργια πιάτα του μενού: burrata με καπνιστό σιρόπι ντομάτας και λάδι βασιλικού και κροκέτα καπνιστής πέστροφας με πραλίνα αμυγδάλου, μαρμελάδα ντομάτας και wakame. Cinco, Σκουφά52, Κολωνάκι, 210 3643603 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Coco-Mat Hotel Nafsika
Coco-Mat Hotel Nafsika: να ξαπλώσεις ή να φας; «Επιλέγω προϊόντα και λαχανικά από τη γύρω περιοχή (Κηφισιά, Μαραθώνα) και μαγειρεύω με ό,τι φρέσκο έχει η εποχή. Γκουρμέ είναι η σωστά μαγειρεμένη καλή πρώτη ύλη», λέει με πάθος ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος που ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας του ανακαινισμένου ξενοδοχείου Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά. Μου άρεσαν η φρεσκάδα και η απλότητα του χώρου. Μιλάμε για αυθεντική φιλοξενία. Ακόμη και αν δεν απολαύσεις τη μαγεία του ύπνου πάνω στα κρεβάτια της Coco-Mat, αξίζει να κάνεις μια στάση στο εστιατόριο και να γευτείς το μεσημέρι σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί με πελτέ ντομάτας, γραβιέρα , ψητή μελιτζάνα και σαλάτα. Για το βράδυ, ο προβληματισμός είναι απλός: έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε γιουβέτσι μοσχαράκι με φρέσκια ντομάτα, ξινότυρο και αγουρόλαδο ή φιλέτο από φρέσκια τσιπούρα με χόρτα ημέρας, πουρέ σελινόριζας και αυγολέμονο. Εδώ το δίλημμα που τίθεται είναι «να φας ή να ξαπλώσεις;». Όμως, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. ☛ Coco-Mat Hotel Nafsika, Πέλλης

6, Κηφισιά, 210 8018027

Σκηνοθεσία στην κουζίνα. Το Φανάκι στα Μελίσσια έστησαν με κέφι δυο φίλες, η Μαρία και η Κατερίνα, σκηνοθέτιδες στο επάγγελμα. Η αγάπη τους για τα παραδοσιακά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας τις οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μικρού παραδοσιακού καφενείου. Το βιολογικό λάδι του Μανούσου Μανουσάκη που «παίζει» στην κουζίνα τους επιβεβαιώνει την προτίμησή τους στην τοπική παραγωγή αλλά και την υποστήριξή τους στον συνάδελφό τους σκηνοθέτη. Περισσότερα, όταν δοκιμάσω την κουζίνα του. ☛ Παναγή Τσαλδάρη 26,Μελίσσια, 211 7200988

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μαύρο Πρόβατο
Μαύρο Πρόβατο με άποψη. Μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις μεζεδοπωλείου αυτής της εποχής είναι το Μαύρο Πρόβατο στο Παγκράτι. Με άφησε ευχαριστημένη και χορτασμένη, σε ένα περιβάλλον με αφαιρετική απλότητα και άποψη, χωρίς η τσέπη μου να έχει δεχτεί επίθεση. Οι τιμές είναι μικρές και οι μερίδες το ίδιο, όμως το φαγητό είναι πολύ καλής ποιότητας και, λόγω τιμής, έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις αρκετά από τα πιάτα του καταλόγου. Κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο (3,70 ευρώ), τραγανή και όχι λαδοπιωμένη σαρικόπιτα με ξινομυζήθρα, μέλι και σουσάμι (4,80 ευρώ), πιτάκια Καισαρείας (3,90 ευρώ), εξαιρετικός ντάκος με κρητικό παξιμάδι, φρέσκια ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο (5,10 ευρώ), αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολλα με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και μυρωδικά (12 ευρώ). Το σπιτικό κέικ καρότου (2,6 ευρώ) θα ήταν από μόνο του λόγος για να ξαναπάς στο μαγαζί. Χύμα κρασί καλής ποιότητας, αν και θα προτιμούσα μερικές καλές και προσιτές ετικέτες εμφιαλωμένων.Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café ☛ Αρριανού 31, Παγκράτι, 210

7223469, 210 7123466

Αγοραστός. Είχα πολλές προσδοκίες όταν πήγα στο σχετικά καινούργιο μαγαζί του Αγοραστού στο Χαλάνδρι. Η ιστορία του στον Γέρακα τις δικαιολογούσε, αλλά, δυστυχώς, το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίθηκε σε ό,τι περίμενα. Δηλαδή, το κριθαρότο με γαρίδες (11 ευρώ), παρά τη γευστικότητά του, είχε εμφανώς χάσει κάθε ζωντάνια, αφού είχε ξεχαστεί στο μαγείρεμα περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Το ίδιο συνέβη και με το flap blanc angous σχάρας (20 ευρώ), που ήρθε με «ελληνικό» ψήσιμο, έχοντας χάσει τους χυμούς του, μακριά από το μίντιουμ που ζήτησα. Το σέρβις, αν και δεν είχε βαρύ έργο τη βραδιά που πήγα, δεν τα κατάφερε να σταθεί στο επίπεδο των τιμών που ζητά το μαγαζί (πάνω από 50 ευρώ το άτομο, με εμφιαλωμένο κρασί). Κρίμα, γιατί η κουζίνα φαίνεται να έχει διάθεση για κάτι καλύτερο, όπως έδειξε στα κεφτεδάκια μοσχαριού με φάβα (10 ευρώ). Ίσως να ήταν μια κακή μέρα. ☛ Αγοραστός, πλ. Ελευθερωτών, Χαλάνδρι, 210 6617353

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ψάριστον
Το Ψάριστον ξανοίγεται σε καινούργια νερά. Χρόνια τώρα το Ψάριστον μας ταΐζει καλό και προσιτό ψαρομεζέ. Ο Βασίλης, ο ιδιοκτήτης του, o άνθρωπος που μας έμαθε μια εναλλακτική προσέγγιση στο ψάρι, ετοιμάζει κάτι καινούργιο, ένα τσιπουράδικο στη Μεταμόρφωση. Περισσότερα σύντομα, όταν θα φάμε τους πρώτους μεζέδες από τον πάντα ευρηματικό Βασίλη.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Το Χασαπάκι
Το κρέας είναι ντόπιο. Το βουβαλίσιο καπνιστό που δοκιμάζω έχει εξαιρετική υφή, πλούσια γεύση, κάτι πολύ ιδιαίτερο και όμως ελληνικό! Επιλεγμένα κομμάτια άπαχου βουβαλιού καπνίζονται με τέχνη και χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα στο κρέας. Το ζεσταίνεις ελαφρά στον φούρνο ή στο τηγάνι για να ξεδιπλώσει τη γευστική του δύναμη. Ταιριάζει ανάμεσα σε φέτες πολύσπορου ψωμιού, με μια ντροπαλή δόση πάστα κόκκινης πιπεριάς και λίγα φυλλαράκια τρυφερής, πιπεράτης ρόκας. Το ελληνικό γκουρμέ σάντουιτς. Ο κ. Αθανάσιος Κοκκώνας ξέρει να σε μυήσει σε μια ποικιλία γεύσεων από βουβαλίσιο κρέας. ☛ Το Χασαπάκι, Ροδόπολη Κερκίνης Σερρών, 23270 22093

Γλυκά ποντιακά από σπίτι. Δοκίμασα τα ποντιακά γλυκά που φτιάχνει η Κυριακή στο ζαχαροπλαστείο «Τούρτα Μέλι» στην Καλλιθέα και ξεχώρισα την παραδοσιακή ποντιακή τούρτα μέλι με επτά στρώσεις χειροποίητων φύλλων κι ανάμεσα τους απαλή κρέμα και καραμέλα. Επίσης, μου άρεσαν και τα πουράκια, ζυμωμένα με μπόλικο καρύδι και άχνη ζάχαρη. ☛ Ματζαγριωτάκη 64, Καλλιθέα, 211 2126846

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ