Ζελένσκι προς Μόσχα: Ώρα για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ώρα να συναντηθούμε

Ζελένσκι προς Μόσχα: Ώρα για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ώρα να συναντηθούμε Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τώρα είναι η ώρα για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, διεμήνυσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Μόσχα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ρωσικές απώλειες θα είναι τόσο τεράστιες, που θα χρειαστούν γενιές για να ανακάμψει η χώρα. 

«Είναι καιρός να συναντηθούμε, να συζητήσουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, στο νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, απευθυνόμενος στη Μόσχα. 

«Είναι καιρός να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τόσο τεράστιες, που δεν θα φτάσουν πολλές γενιές για να ανακάμψει», τόνισε. 

«Οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, για την ασφάλειά μας, για την Ουκρανία- ουσιαστικές, δίκαιες και χωρίς καθυστέρηση- είναι η μόνη ευκαιρία της Ρωσίας να μειώσει τη ζημιά από τα δικά της λάθη», υπογράμμισε. 

Η Ρωσία συνεχίζει να μπλοκάρει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις υπό πολιορκία πόλεις, στις περισσότερες περιοχές, τόνισε ο Ζελένσκι στο μήνυμά του, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Την Παρασκευή δημιουργήθηκαν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι, σημείωσε, έξι στην περιοχή του Σούμι και ένας στο Ντονέτσκ. 

Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι διέφυγαν από τη Μαριούπολη, τόνισε ο Ζελένσκι και παραδόθηκαν εκατοντάδες τόνοι βασικών προϊόντων. «Οι κατακτητές συνεχίζουν να μπλοκάρουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες πόλεις στις περισσότερες περιοχές. Αυτή είναι μία απολύτως εσκεμμένη τακτική. Έχουν ξεκάθαρη εντολή να κάνουν τα πάντα για να κάνουν την ανθρωπιστική καταστροφή σε πόλεις ένα “επιχείρημα”, προκειμένου οι Ουκρανοί να συνεργαστούν με τους κατακτητές. Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου». 

Ο Ζελένσκι έκανε αναφορά και τον βομβαρδισμό του θεάτρου στη Μαριούπολη, επαναλαμβάνοντας ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί έως τώρα. «Κάποιοι από αυτούς είναι σοβαρά τραυματίες. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για νεκρό», συμπλήρωσε. 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σταματήσει «σχεδόν σε όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο Ζελένσκι. Έκανε λόγο για σφοδρές μάχες στην περιοχή του Χαρκόβου, κοντά στο Ιζίουμ, αλλά συμπλήρωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν απροετοίμαστες. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ