Ζάεφ: «H συμφωνία των Πρεσπών διαφυλάττει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα»

Ζάεφ: «H συμφωνία των Πρεσπών διαφυλάττει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» Facebook Twitter
EPA
0

O Zόραν Ζαεφ υπερασπίστηκε ξανά τη Συμφωνία των Πρεσπών στην απογευματινή συνεδρίαση της βουλής της ΠΓΔΜ, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες που έχει καταθέσει η κυβέρνηση του για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του ενισχύει τις φιλικές σχέσεις της με την Ελλάδα και κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια την «βάραινε» και την οδηγούσε στο τέλμα και στην αβεβαιότητα.

Επίσης, ανέφερε πως η συμφωνία διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας.

«Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο απ΄όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ .

Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, θέτει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες της.

Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε το μέγεθος αυτής της ιστορικής απόφασης. Κάθε ψήφος κατά είναι ψήφος απομόνωσης και νέας πολιτικής κρίσης, είπε ο Ζάεφ.

Οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απέχουν από τη συνεδρίαση αυτή της Βουλής.

Ο αρχηγός του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο «για την τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας, στην οποία εξωθήθηκε η Δημοκρατία της Μακεδονίας από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία».

Ο Μίτσκοσκι σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή της Βουλής, διότι, όπως είπε, δεν θέλει να νομιμοποιήσει την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, η οποία, κατά τον ίδιο, δεν έχει την υποστήριξη των πολιτών της χώρας.

«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι οι αλλαγές αυτές στο Σύνταγμα είναι επιζήμιες, αφήνουν μόνιμο σημάδι στην μακεδονική εθνική αξιοπρέπεια και αλλάζουν την ταυτότητα, κυρίως την θεσμική» πρόσθεσε.

Η συζήτηση στη Βουλή της πΓΔΜ επί των τροπολογιών του Συντάγματος θα συνεχιστεί αύριο στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας).

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM
ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM