Υπουργός του Μπολσονάρου κατά Μακρόν: «Είναι ένας οπορτουνιστής κρετίνος»

Υπουργός του Μπολσονάρου κατά Μακρόν: «Είναι ένας οπορτουνιστής κρετίνος» Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ηγετών οι οποίοι ασκούν πίεση στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου να καταβάλλει προσπάθεια για να σβηστούν οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, έγινε στόχος ενός Βραζιλιάνου υπουργού στο Twitter. 

Ο Μακρόν «είναι απλά ένας οπορτουνιστής κρετίνος που επιδιώκει την υποστήριξη του γαλλικού αγροτικού λόμπι», υποστήριξε ο βραζιλιάνος υπουργός Παιδείας Άμπραχαμ Βάιντραουμπ, αναφερόμενος στην εναντίωση του προέδρου της Γαλλίας στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Mercosur.

Ο όρος που χρησιμοποίησε ο Βάιντραουμπ στα πορτογαλικά («calhorda»), που πολύ απέχει από το να μπορεί να έχει χρήση στη διπλωματία, δεν έχει αντίστοιχο στα γαλλικά, αλλά μπορεί να αποδοθεί «μικροαπατεώνας», «κρετίνος», «ηλίθιος».

«Η Γαλλία είναι χώρα των άκρων. Παρήγαγε άνδρες όπως ο Καρτέσιος ή ο Παστέρ, αλλά και δοσίλογους» επί των ημερών της ναζιστικής κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγραψε ο Βάιντραουμπ. Εν μέσω ενός καταιγισμού αναρτήσεων, έκρινε ακόμα πως η Γαλλία «εξέλεξε έναν πρόεδρο χωρίς χαρακτήρα» κι ότι «πρέπει να επιτεθούμε σ' αυτόν τον κρετίνο τον Μακρόν».

Ο Ολάβου ντε Καρβάλιου, συγγραφέας και «γκουρού» του προέδρου Μπολσονάρου, από τις ΗΠΑ όπου ζει πρότεινε μέσω Twitter τον δικής του έμπνευσης όρο «Macrocon», συνδυασμό του ονόματος του προέδρου της Γαλλίας και μιας βρισιάς στα γαλλικά, που αποδίδεται (ευγενικά) «ηλίθιος».

Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρου ενστερνίστηκε μέσω Facebook ένα προσβλητικό σχόλιο σε βάρος της συζύγου του προέδρου Μακρόν, της Μπριζίτ Μακρόν. Αντιδρούσε σε ανάρτηση που ειρωνευόταν την εμφάνιση της πρώτης κυρίας της Γαλλίας —σε μια φωτογραφία που δεν την κολακεύει — και τη συνέκρινε με αυτή της Μισέλ Μπολσονάρου (37 ετών) την ημέρα της ορκωμοσίας του συζύγου της.

«Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο Μακρόν έχει βαλθεί να επιτίθεται στον Μπολσονάρου;», έγραψε βραζιλιάνος χρήστης του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, πλάι στις φωτογραφίες των δύο ζευγαριών, πριν υποστηρίξει πως ο λόγος είναι «ο φθόνος» του αρχηγού του γαλλικού Κράτους. «Μην τον ταπεινώνεις τον τύπο» και «χαχα», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βραζιλίας.

Ενώ ο γιος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, βουλευτής και πιθανόν επόμενος πρεσβευτής της Βραζιλίας στις ΗΠΑ, έκανε retweet βίντεο με βίαιες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία και λεζάντα: «ο Μακρόν είναι ηλίθιος».

Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στις διμερείς σχέσεις Γαλλίας-Βραζιλίας και δεν παύει να χειροτερεύει αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Μπραζίλια ο ακροδεξιός ομόλογός του.

Ο Μπολσονάρου δεν δίστασε στα τέλη Ιουλίου να προσβάλλει σκαιά τον Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όταν ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή τους: αναμετέδωσε απευθείας μέσω Facebook βίντεο στο οποίο κουρευόταν, την προγραμματισμένη ώρα του ραντεβού, που επισήμως ακυρώθηκε λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του.

Ενώ προ ημερών, αναφερόμενος στα σχόλια του προέδρου της Γαλλίας για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ο Μπολσονάρου κατηγόρησε τον Μακρόν ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία».

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια