Υπουργός του Μπολσονάρου κατά Μακρόν: «Είναι ένας οπορτουνιστής κρετίνος»

Υπουργός του Μπολσονάρου κατά Μακρόν: «Είναι ένας οπορτουνιστής κρετίνος» Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ηγετών οι οποίοι ασκούν πίεση στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου να καταβάλλει προσπάθεια για να σβηστούν οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, έγινε στόχος ενός Βραζιλιάνου υπουργού στο Twitter. 

Ο Μακρόν «είναι απλά ένας οπορτουνιστής κρετίνος που επιδιώκει την υποστήριξη του γαλλικού αγροτικού λόμπι», υποστήριξε ο βραζιλιάνος υπουργός Παιδείας Άμπραχαμ Βάιντραουμπ, αναφερόμενος στην εναντίωση του προέδρου της Γαλλίας στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Mercosur.

Ο όρος που χρησιμοποίησε ο Βάιντραουμπ στα πορτογαλικά («calhorda»), που πολύ απέχει από το να μπορεί να έχει χρήση στη διπλωματία, δεν έχει αντίστοιχο στα γαλλικά, αλλά μπορεί να αποδοθεί «μικροαπατεώνας», «κρετίνος», «ηλίθιος».

«Η Γαλλία είναι χώρα των άκρων. Παρήγαγε άνδρες όπως ο Καρτέσιος ή ο Παστέρ, αλλά και δοσίλογους» επί των ημερών της ναζιστικής κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγραψε ο Βάιντραουμπ. Εν μέσω ενός καταιγισμού αναρτήσεων, έκρινε ακόμα πως η Γαλλία «εξέλεξε έναν πρόεδρο χωρίς χαρακτήρα» κι ότι «πρέπει να επιτεθούμε σ' αυτόν τον κρετίνο τον Μακρόν».

Ο Ολάβου ντε Καρβάλιου, συγγραφέας και «γκουρού» του προέδρου Μπολσονάρου, από τις ΗΠΑ όπου ζει πρότεινε μέσω Twitter τον δικής του έμπνευσης όρο «Macrocon», συνδυασμό του ονόματος του προέδρου της Γαλλίας και μιας βρισιάς στα γαλλικά, που αποδίδεται (ευγενικά) «ηλίθιος».

Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρου ενστερνίστηκε μέσω Facebook ένα προσβλητικό σχόλιο σε βάρος της συζύγου του προέδρου Μακρόν, της Μπριζίτ Μακρόν. Αντιδρούσε σε ανάρτηση που ειρωνευόταν την εμφάνιση της πρώτης κυρίας της Γαλλίας —σε μια φωτογραφία που δεν την κολακεύει — και τη συνέκρινε με αυτή της Μισέλ Μπολσονάρου (37 ετών) την ημέρα της ορκωμοσίας του συζύγου της.

«Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο Μακρόν έχει βαλθεί να επιτίθεται στον Μπολσονάρου;», έγραψε βραζιλιάνος χρήστης του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, πλάι στις φωτογραφίες των δύο ζευγαριών, πριν υποστηρίξει πως ο λόγος είναι «ο φθόνος» του αρχηγού του γαλλικού Κράτους. «Μην τον ταπεινώνεις τον τύπο» και «χαχα», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βραζιλίας.

Ενώ ο γιος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, βουλευτής και πιθανόν επόμενος πρεσβευτής της Βραζιλίας στις ΗΠΑ, έκανε retweet βίντεο με βίαιες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία και λεζάντα: «ο Μακρόν είναι ηλίθιος».

Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στις διμερείς σχέσεις Γαλλίας-Βραζιλίας και δεν παύει να χειροτερεύει αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Μπραζίλια ο ακροδεξιός ομόλογός του.

Ο Μπολσονάρου δεν δίστασε στα τέλη Ιουλίου να προσβάλλει σκαιά τον Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όταν ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή τους: αναμετέδωσε απευθείας μέσω Facebook βίντεο στο οποίο κουρευόταν, την προγραμματισμένη ώρα του ραντεβού, που επισήμως ακυρώθηκε λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του.

Ενώ προ ημερών, αναφερόμενος στα σχόλια του προέδρου της Γαλλίας για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ο Μπολσονάρου κατηγόρησε τον Μακρόν ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία».

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια