Περίπου 1.000 πολίτες συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Ουγγαρία, μετά τις αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποίησε το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group για να κατασκοπεύει δημόσια πρόσωπα.

 

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία ως τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν το λογοπαίγνιο «Βικτάτορας», για τον πρωθυπουργό της χώρας. 

 

Οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μένα», είπε δήλωσε ο Μάρσελε Τσούπορ, ένας από τους διαδηλωτές. «Μου θυμίζει τα κομμουνιστικά συστήματα και δείχνει ότι η χώρα απομακρύνεται από τη Δύση και ολισθαίνει προς την Ανατολή», συμπλήρωσε. 

 

Ο Μίκλος Χάιναλ, μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης Momentum, που απηύθυνε κάλεσμα για τη διαδήλωση, χαρακτήρισε την υπόθεση Pegasus το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ουγγαρία από το 1990 και τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας.

 

«Δεν είναι αποδεκτό αυτό σε μια χώρα όπου ο κόσμος γνωρίζει πώς δούλευε το σοσιαλιστικό καθεστώς. Υπάρχει λόγος που υφίστανται οι υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά ο λόγος αυτός δεν είναι η προσκόλληση στην εξουσία», υπογράμμισε. 

 

Η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις αποκαλύψεις. Περιορίστηκε να διαβεβαιώσει πως η συγκέντρωση πληροφοριών από τις ουγγρικές ειδικές υπηρεσίες γίνεται νόμιμα.

 

Έρευνα που δημοσιεύουν σταδιακά 17 διεθνή μέσα ενημέρωσης με τη συμβολή της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψε ότι το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των smartphones δημοσιογράφων, ακτιβιστών, αντιφρονούντων, κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων σε πολλές χώρες.

 

Ο Direkt36, ο ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε πως παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι και επικριτές της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν. Ούγγροι εισαγγελείς έχουν αρχίσει έρευνα σχετικά με αρκετές από αυτές τις υποθέσεις.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters