Υπόθεση Μαντλίν: Οι γονείς έχασαν την δίκη με πρώην αστυνομικό που τους εμπλέκει σε απαγωγή της

Υπόθεση Μαντλίν: Οι γονείς έχασαν την δίκη με πρώην αστυνομικό που τους εμπλέκει σε απαγωγή της Facebook Twitter
Φωτ: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή των γονιών της Μάντλιν ΜακΚάν έναντι της απόφασης του πορτογαλικού Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει την αγωγή τους σε βάρος πρώην αστυνομικού, ο οποίος τους εμπλέκει στην εξαφάνιση της κόρης τους.

Οι Κέιτ και Τζέρι ΜακΚάν είχαν καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Γκονσάλο Αμαράλ, ο οποίος είχε ηγηθεί της έρευνας για τη Μάντλιν το 2007, γιατί σε ένα βιβλίο που έγραψε με τίτλο «Η Αλήθεια του Ψέματος», άφηνε να εννοηθεί ότι οι γονείς της μικρής εμπλέκονται στην εξαφάνισή της.

Το ζεύγος ΜακΚάν είχε καταθέσει αγωγή εις βάρος του. Το 2015 δικαστήριο της Πορτογαλίας τους δικαίωσε καλώντας τον Αμαράλ να τους καταβάλλει ως αποζημίωση 500.000 ευρώ, αλλά δύο χρόνια αργότερα η απόφαση ανετράπη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας.

Υπόθεση Μαντλίν: Οι γονείς έχασαν την δίκη με πρώην αστυνομικό που τους εμπλέκει σε απαγωγή της Facebook Twitter
Φωτ: EPA/METROPOLITAN POLICE HANDOUT

Οι γονείς τότε προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά τους σε μια δίκαιη δίκη, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης δεν υποστηρίχθηκαν από την Πορτογαλία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι το πορτογαλικό δικαστήριο εκπλήρωσε την υποχρέωσή του να προστατεύσει τα δικαιώματα των ΜακΚάν και ότι τα επιχειρήματά τους αναφορικά με το τεκμήριο της αθωότητας ήταν ατεκμηρίωτα.

«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κηλιδώθηκε το όνομα των εναγόντων, αυτό δεν συνέβη εξαιτίας της αναφοράς στο βιβλίο του συγγραφέα, αλλά μάλλον ως αποτέλεσμα των υποψιών που διατυπώθηκαν εναντίον τους», έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπόθεση Μαντλίν: Οι γονείς έχασαν την δίκη με πρώην αστυνομικό που τους εμπλέκει σε απαγωγή της Facebook Twitter
Φωτ: EPA/METROPOLITAN POLICE HANDOUT

Η Μάντλιν ήταν 3 ετών όταν, στις 3 Μαΐου 2007, τα ίχνη της εξαφανίστηκαν στο πορτογαλικό θέρετρο Πράια ντα Λους, όπου η οικογένειά της είχε μεταβεί για διακοπές.

Ο Αμαράλ κυκλοφόρησε το βιβλίο του τρεις ημέρες αφότου ο Πορτογάλος γενικός εισαγγελέας αποφάσισε να τερματίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού κοριτσιού το 2008. Αργότερα συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για την πορτογαλική τηλεόραση.

Τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι στο Φάρο της Πορτογαλίας κατονόμασαν τον 44χρονο Γερμανό Κρίστιαν Μπρίκνερ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για βιασμό, ως επίσημο ύποπτο.

Η γερμανική αστυνομία δήλωσε τον Ιούνιο του 2020 ότι η Μάντλιν θεωρείται νεκρή και ότι ο Μπρίκνερ ήταν πιθανότατα υπεύθυνος για την εξαφάνισή της. Ωστόσο, οι Βρετανοί αξιωματικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως εξαφάνιση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM