ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Υποστηρικτής των ορυκτών καυσίμων ο υπ. Περιβάλλοντος του Τραμπ

Υποστηρικτής των ορυκτών καυσίμων ο υπ. Περιβάλλοντος του Τραμπ Facebook Twitter
0

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε χθες έναν υποστηρικτή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων για την ανώτατη θέση αξιωματούχου του περιβάλλοντος, άλλον έναν απόστρατο στρατηγό ως επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και τον κυβερνήτη της Άϊοβα ως πρέσβη στην Κίνα, επιλογές που αντιτίθενται σε μερικές από τις πρόσφατες δηλώσεις του.

 

Ο Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να στελεχώνει το υπουργικό του συμβούλιο πριν την ορκομωσία του ως πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου, είπε ότι διορίζει τον γενικό εισαγγελέα της Οκλαχόμα Σκοτ Προύιτ, 48, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Ο Προύιτ είχε μηνύσει την Υπηρεσία στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να αναιρέσει έναν σημαντικό κανονισμό του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που ορίζει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπεύθυνες για την αλλαγή κλίματος, κυρίως από βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα.

 

Ο Τραμπ επέλεξε επίσης τον στρατηγό ε.α. Τζον Κέλι, 66, για υπουργό της Εσωτερικής Ασφάλειας, το υπουργείο που επιβλέπει τη μετανάστευση. Ο Κέλι, ο τρίτος στρατηγός ε.α. που έχει διορίσει ο Τραμπ σε υψηλό αξίωμα, είπε στο Κογκρέσο πέρυσι ότι η έλλειψη ασφάλειας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ.

 

Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ στην εξουσία είπε ότι ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Άϊοβα Τέρι Μπράνσταντ, 70, ο οποίος υπερηφανεύεται για τις στενές του σχέσεις με την ηγεσία στο Πεκίνο, επιλέχθηκε ως αμερικανός πρέσβης στην Κίνα.

 

Επιπλέον, μέλη της ομάδας είπαν ότι η Λίντα Μακ Μάν (McMahon, στα αγγλικά), 68, πρώην διευθύνων στέλεχος της εταιρείας επαγγελματικής πυγμαχίας και τηλεοπτικού δικτύου WWE και σύζυγος του προέδρου της εταιρείας, παραγωγού και πρώην παλαιστή Βινς Μακ Μάν, επελέγη από τον Τραμπ για να διευθύνει την Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων (SBA). Ο Τραμπ έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της WWE και διατηρεί στενές σχέσεις με το ζεύγος Μακ Μάν. Είναι μέλος του Hall of Fame της WWE.

 

Και οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να εγκριθούν από την αμερικανική Γερουσία προτού αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Η επιλογή του Προύιτ έγινε παρά τον ηπιότερο τόνο που υιοθέτησε ο Τραμπ για την περιβαλλοντική νομοθεσία από την εκλογική του νίκη στις 8 Νοεμβρίου. Μετά τη νίκη του, έχει αποφύγει να χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως απάτη, έχει δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που αφορά τη μείωση των εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, και συναντήθηκε με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, σημαντικό εκφραστή υποστήριξης της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Η επιλογή του Προύιτ έφερε την αντίδραση των δημοκρατικών, και ιδιαίτερα της Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία δήλωσε, "Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν μπορεί να παίρνει υπαγόρευση από τους λομπίστες όσων ρυπαίνουν και από τις μεγάλων πετρελαιϊκών εταιρειών".

 

ΣΚΛΗΡΑ ΛΟΓΙΑ

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του ο Τραμπ μιλούσε σκληρά για την απέλαση όλων των παρανόμων μεταναστών στις ΗΠΑ, που υπολογίζονται στα 11 εκατομμύρια, και για την οικοδόμηση ενός τοίχου κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Αλλά από την εκλογική του νίκη χρησιμοποιεί ηπιότερες δηλώσεις για απελάσεις και έχει αναφερθεί σε ορισμένους παράνομους μετανάστες ως "υπέροχους ανθρώπους".

 

Ο Κέλι θα συνεργαστεί παράλληλα με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς, την επιλογή του Τραμπ για γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί κύριο εκφραστή της άποψης ανάληψης δραστικών μέτρων αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

 

Ως υπουργός, ο Κέλι θα ευθύνεται για την ασφάλεια συνόρων εναντίον παράνομων μεταναστών, την προστασία του προέδρου, θα διαχειρίζεται φυσικές καταστροφές και θα συντονίζει τις υπηρεσίες πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, υπεύθυνος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και σχέσεις με τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής. Υπήρξε υποστηρικτής του της συνέχισης της λειτουργίας της αμερικανικής στρατιωτικής φυλακής στον Κόλπο του Γκουαντάναμο της Κούβας.

 

Νωρίτερα, ο Τραμπ επέλεξε τον στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις ως υπουργό Άμυνας και τον αντιστράτηγο ε.α. Μάικλ Φλιν ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

 

Ο Μπράνσταντ υπήρξε ενθουσιώδης εμπορικός εταίρος της Κίνας, βοηθώντας την πολιτεία του, Άϊοβα, να πουλήσει γεωργικά προϊόντα στην υπερδύναμη της Ασίας. Η επιλογή του ακολουθεί την αναστάτωση από τον Τραμπ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο με σκληρά λόγια για το εμπόριο και με ένα τηλεφώνημά του στην ηγέτιδα της Ταϊβάν.

 

Μερικοί ειδικοί ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, δεδομένων των δηλώσεών του ότι θα επιβάλλει μεγάλους δασμούς εισαγωγής σε κινεζικά προϊόντα και ότι θα χαρακτηρίσει την Κίνα χειραγωγό συναλλάγματος στην προσπάθειά της, όπως δήλωσε, να πουλήσει με αθέμιτο τρόπο τα προϊόντα της στις ΗΠΑ.

 

Ο Τραμπ έχει ακόμα αρκετές σημαντικές θέσεις να πληρώσει στις επόμενες μέρες, μεταξύ των οποίων είναι και η μεγάλης προβολής θέση του υπουργού Εξωτερικών. Η ομάδα του είπε ότι ο πρώην ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, σκληρός επικριτής του Τραμπ κατά την προεκλογική καμπάνια, εξακολουθεί να θεωρείται υποψήφιος για κάποια διπλωματική θέση.

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM