«Yeni Safak»: Μετά το Γιαβούζ φεύγει κι ο Πορθητής από την Κύπρο

«Yeni Safak»: Μετά το Γιαβούζ φεύγει κι ο Πορθητής από την Κύπρο Facebook Twitter
0

Ότι μετά το Γιαβούζ, φεύγει από την Κύπρο και ο Πορθητής που θα κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα αναφέρει η Τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του ανοιχτά της Πάφου και ετοιμάζεται να επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι κι από εκεί να κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα για νέα γεώτρηση. Παράλληλα, το Γιαβούζ που έφυγε από τα Κατεχόμενα και έχει αγκυροβολήσει στην Αττάλεια ενδέχεται να σταλεί για νέα γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, όπου το Μπαρμπαρός διεξάγει έρευνες.

Την ώρα ωστόσο που τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ αναμένουν νέες εντολές για γεωτρήσεις, το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις αναχώρησε από την Αττάλεια υπό τη συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους Έλληνες θεωρώντας ότι κατευθύνεται ανατολικά της Κρήτης. Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως προς τα πού θα κινηθεί.

«Οι Έλληνες ανησυχούν που το Ορούτς Ρέις έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης», γράφει η εφημερίδα σχολιάζοντας σκωπτικά ότι οι Έλληνες θεωρούν τις περιοχές που η Τουρκία διεξάγει έρευνες ως «λεγόμενης ελληνικής δικαιοδοσίας».

«Το ερευνητικό πλοίο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου της Άγκυρας Bilim-2, το οποίο διεξάγει έρευνες στην περιοχή, έλαβε επίσης αυστηρή σήμανση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που ο ελληνικός τύπος διατηρεί εδώ και αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα το θέμα των προετοιμασιών της Τουρκίας για έρευνες στις 'λεγόμενες' ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Στον ελληνικό τύπο γίνονται επικίνδυνες εκκλήσεις, ακόμη και για επέμβαση στα τουρκικά ερευνητικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα», αναφέρει η εφημερίδα.

Η Τουρκία , σύμφωνα με τη «Yeni Safak», είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και έρευνές της, παρακολουθώντας στενά τη δημιουργία τετελεσμένων που επιδιώκει ο άξονας Ε/Κ και Ελλάδας. Τέλος, αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτής της επαγρύπνησης αναμένεται να προβεί και σε άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.

Με πληροφορίες από Sigmalive

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM