Υεμένη: Σφοδρές μάχες για την κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντάιντα

Υεμένη: Σφοδρές μάχες για την κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντάιντα Facebook Twitter
EPA/NAJEEB ALMAHBOOBI
0

Βίαιες μάχες μαίνονται σήμερα μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην Υεμένη και των σιιτών ανταρτών Χούτι για την κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντέιντα, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, η επιχείρηση για την κατάληψη του αεροδρομίου ξεκίνησε μετά την άφιξη «μεγάλων» ενισχύσεων των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία κατά την έβδομη ημέρα της επίθεσης εναντίον των Χούτι που έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Χοντάιντα από το 2014.

Η κατάληψη του αεροδρομίου θα είναι σημαντική για τον αραβικό συνασπισμό ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να καταλάβει την καλά φυλασσόμενη πόλη αρκετά γρήγορα ώστε να μην διακοπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Υεμενίτες που εξαρτώνται από αυτή.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο νωρίς το πρωί.

«Είναι η πρώτη φορά που ακούμε τις συγκρούσεις τόσο καθαρά. Μπορούμε να ακούσουμε τον ήχο του πυροβολικού και των πυροβόλων όπλων», δήλωσε ένας κάτοικος.

Η Χοντάιντα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, και η γύρω περιοχή μετρούν περίπου 600.000 κατοίκους.

Η επιχείρηση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, που είναι πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου και τους έχει φέρει έως το αεροδρόμιο της Χοντάιντα.

Χθες Δευτέρα οι Χούτι εξακολουθούσαν να εμποδίζουν την άφιξη ενισχύσεων στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αφού κατέλαβαν ένα μέρος του παράκτιου δρόμου νότια της Χοντάιντα.

«Η στρατιωτική επιχείρηση (για την ανακατάληψη) του αεροδρομίου της Χοντάιντα θα συνεχιστεί εκτός κι αν οι αντάρτες αποσυρθούν άνευ όρων», είχε προειδοποιήσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας.

Παράλληλα ο Γκάργας επεσήμανε ότι ο αραβικός συνασπισμός βασίζεται στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος έφτασε στη Σανάα το Σάββατο, για να πετύχει μια συμφωνία με τους Χούτι για να αποχωρήσουν από τη Χοντάιντα.

Ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούτι, διέψευσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην παράδοση του λιμανιού «διότι αυτό το αίτημα δεν είναι ρεαλιστικό».

«Στη διάρκεια όλων των επισκέψεών του, ο απεσταλμένος συζήτησε μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση που αφορά (...) όλα τα μέτωπα και όχι μόνο τη Χοντάιντα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ανοίγει ξανά επτά χρόνια μετά το κλείσιμό της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας το 2019, λίγο αφότου έκριναν παράνομη την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ότι αμαυρώθηκαν από νοθεία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν: «Θα καταστρέψουμε τις μονάδες ενέργειας» - «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» απαντά η Τεχεράνη

«Αυτό που έχει προταθεί είναι μηνύματα που έχουμε λάβει μέσω μεσαζόντων, τα οποία υποδηλώνουν την επιθυμία των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Διεθνή / «Ο πρίγκιπας Φίλιππος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας», σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε

Οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε συγγραφέας, γνωστός κυρίως για βιβλία που αφορούν τη βασιλική οικογένεια - Τι έγραψε για «την τελευταία νύχτα του Φιλίππου»;
THE LIFO TEAM