Υεμένη: Σφοδρές μάχες για την κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντάιντα

Υεμένη: Σφοδρές μάχες για την κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντάιντα Facebook Twitter
EPA/NAJEEB ALMAHBOOBI
0

Βίαιες μάχες μαίνονται σήμερα μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην Υεμένη και των σιιτών ανταρτών Χούτι για την κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντέιντα, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, η επιχείρηση για την κατάληψη του αεροδρομίου ξεκίνησε μετά την άφιξη «μεγάλων» ενισχύσεων των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία κατά την έβδομη ημέρα της επίθεσης εναντίον των Χούτι που έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Χοντάιντα από το 2014.

Η κατάληψη του αεροδρομίου θα είναι σημαντική για τον αραβικό συνασπισμό ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να καταλάβει την καλά φυλασσόμενη πόλη αρκετά γρήγορα ώστε να μην διακοπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Υεμενίτες που εξαρτώνται από αυτή.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο νωρίς το πρωί.

«Είναι η πρώτη φορά που ακούμε τις συγκρούσεις τόσο καθαρά. Μπορούμε να ακούσουμε τον ήχο του πυροβολικού και των πυροβόλων όπλων», δήλωσε ένας κάτοικος.

Η Χοντάιντα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, και η γύρω περιοχή μετρούν περίπου 600.000 κατοίκους.

Η επιχείρηση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, που είναι πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου και τους έχει φέρει έως το αεροδρόμιο της Χοντάιντα.

Χθες Δευτέρα οι Χούτι εξακολουθούσαν να εμποδίζουν την άφιξη ενισχύσεων στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αφού κατέλαβαν ένα μέρος του παράκτιου δρόμου νότια της Χοντάιντα.

«Η στρατιωτική επιχείρηση (για την ανακατάληψη) του αεροδρομίου της Χοντάιντα θα συνεχιστεί εκτός κι αν οι αντάρτες αποσυρθούν άνευ όρων», είχε προειδοποιήσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας.

Παράλληλα ο Γκάργας επεσήμανε ότι ο αραβικός συνασπισμός βασίζεται στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος έφτασε στη Σανάα το Σάββατο, για να πετύχει μια συμφωνία με τους Χούτι για να αποχωρήσουν από τη Χοντάιντα.

Ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούτι, διέψευσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην παράδοση του λιμανιού «διότι αυτό το αίτημα δεν είναι ρεαλιστικό».

«Στη διάρκεια όλων των επισκέψεών του, ο απεσταλμένος συζήτησε μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση που αφορά (...) όλα τα μέτωπα και όχι μόνο τη Χοντάιντα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM