Το ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσινγκτον έχασε 70 εκατ. $- Παρά τα έσοδα από ξένες κυβερνήσεις

Το ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσινγκτον έχασε 70 εκατ. $- Παρά τα έσοδα από ξένες κυβερνήσεις Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Το ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον έχασε εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του, παρότι απέκρυψε πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Η επιτροπή ανέφερε ότι κυβερνητικά έγγραφα που πήρε πρόσφατα εγείρουν «ανησυχητικά» ερωτήματα για το Trump International Hotel, ένα ιστορικό κτίριο το οποίο ο όμιλος του πρώην προέδρου νοικιάζει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αποτελεί πόλο έλξης για τους υποστηρικτές του αλλά και ξένους αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με την επιτροπή, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ο Τραμπ ανέφερε ότι το ξενοδοχείο του «έδωσε» πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά στην πραγματικότητα έχασε πάνω από 70 εκατομμύρια

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι το ξενοδοχείο έλαβε πάνω από 3,7 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις- που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 7.400 διανυκτερεύσεις- κάτι που εγείρει ζήτημα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. 

Το ξενοδοχείο έδωσε ένα τμήμα αυτού του ποσού στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά απέτυχε να παρέχει πλήρεις λεπτομέρειες για αυτές τις πληρωμές στην General Services Administration, την υπηρεσία που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την επιτροπή. Η έρευνα της τελευταίας βασίζεται σε έγγραφα που έδωσε η GSA. 

Το σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει στον πρόεδρο να δέχεται πληρωμές ή «αμοιβές» από ξένες κυβερνήσεις. Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν υποστηρίξει στα δικαστήρια ότι το γεγονός πως του ανήκει το ξενοδοχείο δεν παραβιάζει αυτές τις διατάξεις του συντάγματος. 

Εκπρόσωπος του ομίλου Τραμπ δήλωσε ότι η αναφορά της επιτροπής είναι ανακριβής, αλλά δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις. «Αυτή η αναφορά δεν είναι κάτι περισσότερο από μία συνεχιζόμενη πολιτική παρενόχληση σε μια απελπισμένη προσπάθεια παραπλάνησης των Αμερικανών πολιτών και δυσφήμησης του Τραμπ, στην επιδίωξη της δικής τους ατζέντας», δήλωσε η Κίμπερλι Μπένζα. 

Επιπλέον, η επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Τραμπ μετέφερε εκατομμύρια δολάρια μέσω άλλων επιχειρήσεων, περιπλέκοντας τη δυνατότητα της GSA να εφαρμόσει διατάξεις που του απαγόρευαν να έχει εισπράξει κέρδη από το ξενοδοχείο. 

Επίσης, σύμφωνα με την επιτροπή, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέκρυψε χρέη όταν έκανε προσφορά για τη χρήση του ακινήτου το 2011 και απέτυχε να αποκαλύψει τους «ευνοϊκούς όρους» δανείου από την Deutsche Bank, για τη χρηματοδότηση ανακαινίσεων στο ξενοδοχείο. Ο Τραμπ είχε «προνομιακή μεταχείριση» από την τράπεζα, κάτι που θα έπρεπε να είχε αναφέρει γιατί η Deutsche Bank έχει σημαντική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, επισημαινει η επιτροπή. 
 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεια, η τράπεζα επέτρεψε στον Τραμπ να καθυστερήσει για έξι χρόνια τις πληρωμές για το κεφάλαιο δανείου ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τραμπ δεν αποκάλυψε «αυτό το σημαντικό όφελος από μια ξένη τράπεζα», ενώ ήταν πρόεδρος. Ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank, Nτάνιελ Χάντερ, δήλωσε ότι αυτό είναι ανακριβές, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Ο όμιλος Τραμπ προσπαθεί να πουλήσει από το 2019 το πολυτελές ξενοδοχείο των 263 δωματίων- που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο. Όμως, δυσκολεύεται να βρει αγοραστές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η αρχική τιμή που ζητά ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια. 

Αν και το ξενοδοχείο επλήγη σφοδρά από τα lockdown, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η επιτροπή δείχνουν ότι αντιμετώπιζε προβλήματα και τα προηγούμενα χρόνια. Έχασε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του Τραμπ και άλλα 22 εκατομμύρια πέρυσι. 

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ