Ξεκινά η δίκη του Τραμπ στη Γερουσία για «υποκίνηση σε ανταρσία» - Θα εξεταστεί ο ρόλος του στην εισβολή στο Καπιτώλιο

Ξεκινά η δίκη του Τραμπ στη Γερουσία για «υποκίνηση σε ανταρσία» - Θα εξεταστεί ο ρόλος του στην εισβολή στο Καπιτώλιο Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Αρχίζει σήμερα στην αμερικανική Γερουσία η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, του μοναδικού ηγέτη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτή τη φορά, σε βάρος του τέως προέδρου εκκρεμεί η κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία», αναφορικά με το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου υποστηρικτών του, οι οποίοι αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται σύντομη, καθώς δεν υπάρχει χρεία πολλών μαρτύρων. Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες στα πρωτοφανή γεγονότα εκείνης της ημέρας, όταν πολιορκήθηκαν από τον όχλο των φανατικών. Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα. Εχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε χθες τη δίκη του «αυθάδη πολιτική πράξη», θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με την εμπρηστική στάση του Τραμπ. Σε αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από την έναρξη της δίκης, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνο πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα απίθανο.

Συνεχίζοντας την αποδόμηση των πολιτικών Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με το καθεστώς του παρατηρητή. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προστίθεται ότι το εν λόγω Σώμα είναι «ελαττωματικό» και θα χρειαστεί «μεταρρυθμίσεις». Ο Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο είναι «προκατειλημμένο κατά του Ισραήλ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM