WSJ: Ο Τραμπ απέρριψε προσφορά της Άγκυρας για την απελευθέρωση του πάστορα

WSJ: Ο Τραμπ απέρριψε προσφορά της Άγκυρας για την απελευθέρωση του πάστορα Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε προσφορά της Τουρκίας, η οποία πρότεινε να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των διαδικασιών εναντίον τουρκικής τράπεζας, στην οποία ενδέχεται να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση της Άγκυρας να αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα σε αντάλλαγμα με την παύση έρευνας των αμερικανικών σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα επιδίδονται σε ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φερ κυρίως, μεταξύ άλλων, για την τύχη του Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία» στην Τουρκία και κρατείται εκεί ήδη ενάμιση χρόνο, ενώ πρόσφατα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αξιώνουν μάταια την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα από την Άγκυρα, τη σύμμαχό τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ, επέβαλαν μια σειρά από κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η οποία απάντησε με παρόμοια μέτρα.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπράνσον και αυτή άλλων Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία, όπως και τριών Τούρκων, που εργάζονται σε αμερικανικές αποστολές στη χώρα, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την έρευνά της για την τράπεζα Halkbank, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Στην κρατική αυτή τουρκική τράπεζα μπορεί να επιβληθεί τεράστιο πρόστιμο καθώς οι ΗΠΑ τη θεωρούν ύποπτη ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Εξάλλου ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας αυτής Μεχμέτ Χακάν Ατίλα έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ένα πιθανό πρόστιμο κατά της Halkbank και άλλες ένδικες διαφορές δεν θα συζητηθούν έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον, διευκρίνισε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ένας πραγματικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα είχε, εξ αρχής, ποτέ συλλάβει τον πάστορα Μπράνσον», πρόσθεσε αυτή η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή νέο αίτημα για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα, στον οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Οι διπλωματικές αυτές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι κυρώσεις και τα αντίποινα συνέβαλαν στην πτώση της τουρκικής λίρας στις αγορές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM