WSJ: Ο Τραμπ απέρριψε προσφορά της Άγκυρας για την απελευθέρωση του πάστορα

WSJ: Ο Τραμπ απέρριψε προσφορά της Άγκυρας για την απελευθέρωση του πάστορα Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε προσφορά της Τουρκίας, η οποία πρότεινε να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των διαδικασιών εναντίον τουρκικής τράπεζας, στην οποία ενδέχεται να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση της Άγκυρας να αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα σε αντάλλαγμα με την παύση έρευνας των αμερικανικών σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα επιδίδονται σε ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φερ κυρίως, μεταξύ άλλων, για την τύχη του Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία» στην Τουρκία και κρατείται εκεί ήδη ενάμιση χρόνο, ενώ πρόσφατα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αξιώνουν μάταια την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα από την Άγκυρα, τη σύμμαχό τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ, επέβαλαν μια σειρά από κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η οποία απάντησε με παρόμοια μέτρα.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπράνσον και αυτή άλλων Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία, όπως και τριών Τούρκων, που εργάζονται σε αμερικανικές αποστολές στη χώρα, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την έρευνά της για την τράπεζα Halkbank, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Στην κρατική αυτή τουρκική τράπεζα μπορεί να επιβληθεί τεράστιο πρόστιμο καθώς οι ΗΠΑ τη θεωρούν ύποπτη ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Εξάλλου ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας αυτής Μεχμέτ Χακάν Ατίλα έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ένα πιθανό πρόστιμο κατά της Halkbank και άλλες ένδικες διαφορές δεν θα συζητηθούν έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον, διευκρίνισε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ένας πραγματικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα είχε, εξ αρχής, ποτέ συλλάβει τον πάστορα Μπράνσον», πρόσθεσε αυτή η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή νέο αίτημα για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα, στον οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Οι διπλωματικές αυτές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι κυρώσεις και τα αντίποινα συνέβαλαν στην πτώση της τουρκικής λίρας στις αγορές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM