Ξεκινά σήμερα η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού Αμερικανού αστυνομικού που κατηγορείται ότι σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του περασμένου έτους.

 

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε ο Σόβιν φέρεται να πατάει με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

 

Το βίντεο κατέγραψαν περαστικοί που φώναζαν στους αστυνομικούς να σταματήσουν. Ο Φλόιντ ψέλλιζε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Λίγη ώρα αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο.

 

Η δολοφονία του προκάλεσε παγκόσμιες αναταραχές για τα δικαιώματα των μαύρων και διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό.

 

Ο  45χρονος Σόβιν είναι ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που δικάζονται για το περιστατικό. Αντιμετωπίζει τις πιο σοβαρές κατηγορίες των τεσσάρων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας δευτέρου βαθμού, η οποία επιφέρει  ποινή φυλάκισης έως 40 χρόνια. Ο Σόβιν απολύθηκε από την αστυνομία και έχει δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

 

Από την πλευρά της, η οικογένεια του Τζόρτζ Φλόιντ διοργάνωσε μία προσευχή στη Μινεάπολη, λίγο πριν την έναρξη της δίκης.

 

«Είμαστε μια θεοσεβούμενη οικογένεια, είμαστε άνθρωποι της εκκλησίας. Ζητάμε δικαιοσύνη από το σύστημα» είπε ο αδερφός του Τζορτζ Φλόιντ, Τέρενς.

 

Ένας άλλος αδερφός του Φλόιντ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή πως έχει ένα τεράστιο κενό στην καρδιά του. «Δεν μπορεί να επουλωθεί. Χρειάζομαι δικαιοσύνη για τον Τζορτζ. Χρειαζόμαστε μια καταδικαστική απόφαση».

 

Οι εισαγγελείς αναμένεται να παίξουν στη δίκη το επίμαχο βίντεο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από την αρχή της δίκης. Προκειμένου να διασφαλίσουν μια ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση, πρέπει να αποδείξουν ότι η συμπεριφορά του ήταν «ουσιαστικά αιτιώδης παράγοντας» στο θάνατο του Φλόιντ.

 

Η ομάδα υπεράσπισης του Σόβιν αναμένεται να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι ο Φλόντ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών πριν από τη σύλληψή του, η οποία μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό του, μαζί με υποκείμενα νοσήματα.

 

Έχουν επιλεγεί δεκαπέντε ένορκοι - εννέα γυναίκες και έξι άνδρες. Εννέα από αυτούς είναι λευκοί και έξι μαύροι ή πολυφυλετικοί.

 

Ένας από αυτούς θα αποχωρήσει καθώς ήταν εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση που δεν μπορούσε να παραστεί κάποιος άλλος ένορκος πριν από την έναρξη της δίκης. Άρα, η δίκη ξεκινά με 12 ενόρκους και δύο αναπληρωτές.

 

Θα παραμείνουν ανώνυμοι και αόρατοι καθ 'όλη τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης.

 

Τους ζητήθηκε να υποβάλουν πληροφορίες, που περιγράφουν τις υπάρχουσες γνώσεις τους για την υπόθεση, οποιαδήποτε προηγούμενη επαφή με την αστυνομία και τις συνήθειες που έχουν σχετικά με την ενημέρωσή τους από τα ΜΜΕ.

 

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες. Το δικαστήριο στην κεντρική Μινεάπολη έχει γίνει φρούριο με τσιμεντένια φράγματα, περίφραξη και συρματοπλέγματα, προς αποφυγήν επεισοδίων.

 

Με πληροφoρίες του BBC/ABCNews/Guardian/SkyNews/AP