Τυνησία: Οι αρχές απαγόρευσαν το νικάμπ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τύνιδα

Τυνησία: Οι αρχές απαγόρευσαν το νικάμπ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τύνιδα Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Τυνησίας αποφάσισε την Παρασκευή να απαγορεύσει στις γυναίκες, να φορούν το νικάμπ «για λόγους ασφαλείας» στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η απόφαση αυτή είναι μια ένδειξη της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα όσον αφορά την ασφάλεια, μία εβδομάδα μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Τύνιδα. Το διάταγμα που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Γιούσεφ Σαχίντ και απευθύνεται στους υπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τους νομάρχες και τους υπευθύνους των δημόσιων υπηρεσιών, αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας (...) πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να απαγορεύσουμε την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες (...) σε κάθε πρόσωπο που έχει καλυμμένο το πρόσωπό του».

Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι μόνο το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύσει το νικάμπ στους δρόμους και τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Στις 27 Ιουνίου, στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικών, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι επτά. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Αρχικά είχαν κυκλοφορήσει φήμες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ένας από τους δράστες, ο «εγκέφαλος» της επίθεσης που ανατινάχθηκε την Τρίτη για να μην συλληφθεί από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, φορούσε νικάμπ για να κρύψει την ταυτότητά του. Το υπουργείο Εσωτερικών όμως διέψευσε στη συνέχεια αυτήν την πληροφορία.

Η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιώματα (LTDH) ζήτησε να εφαρμοστεί μόνο προσωρινά αυτή η απαγόρευση. «Τασσόμαστε υπέρ της ελευθερίας στην επιλογή της ενδυμασίας, όμως σήμερα, με την παρούσα κατάσταση και τις τρομοκρατικές απειλές στην Τυνησία και σε όλη την περιοχή, κρίνουμε δικαιολογημένη αυτήν την απόφαση», είπε ο πρόεδρός της, Τζάμελ Μσάλεμ. Όμως «η απαγόρευση αυτή πρέπει να είναι προσωρινή και να μην συνεχιστεί αφού εξομαλυνθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM