Ένας Βρετανός συνελήφθη σήμερα στην Ισπανία ως ύποπτος για την παραβίαση 130 λογαριασμών διασημοτήτων και πολιτικών στο Twitter, τον Ιούλιο του 2020.

 

Η σύλληψη έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής δικαιοσύνης, που κατηγορεί τον 22χρονο Τζόζεφ Ο’Κόνορ για την κυβερνοεπίθεση με στόχους, μεταξύ άλλων, τους λογαριασμούς των Τζο Μπάιντεν, Μπαράκ Ομπάμα, Έλον Μασκ και Μπιλ Γκέιτς στο twitter.

 

«Εκτός από την επίθεση στο Twitter στις 15 Ιουλίου 2020, ο Ο’Κόνορ κατηγορείται και για κατάληψη λογαριασμών στο TikTok και το Snapchat, καθώς και διαδικτυακή παρενόχληση ενός ανηλίκου θύματος», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

 

Το περασμένο καλοκαίρι, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγινε στόχος μιας εκτεταμένης επίθεσης, κατά την οποία παραβιάστηκαν προβεβλημένοι λογαριασμοί.  Ένα μήνυμα που ζητούσε από χρήστες του μέσου να στείλουν bitcoin σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση εμφανιζόταν στους λογαριασμούς αυτών των διασημοτήτων.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, η απάτη επέτρεψε στους χάκερ να αποσπάσουν συνολικά 100.000 δολάρια.

 

Το Twitter, του οποίου η δημόσια εικόνα επλήγη σοβαρά, εξήγησε ότι οι χάκερ κατάφεραν να χειραγωγήσουν με επιτυχία ένα μικρό αριθμό εργαζομένων της πλατφόρμας, μέσω μιας λειτουργίας ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) για την απόκτηση πρόσβασης σε παραβιασμένους λογαριασμούς.

 

Η δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατηγορίες ενάντια σε τρεις νεαρούς κυβερνοπειρατές: τον Αμερικανό Γκράχαμ Κλαρκ, τότε 17 ετών, τον Μέισον Σέπαρντ, έναν 19χρονο Βρετανό και τον Νίμα Φατζέλι, έναν 22χρονο Αμερικανό. Ο πρώτος εξ αυτών, αφού ομολόγησε την ενοχή του, θεωρήθηκε ο εγκέφαλος της επίθεσης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών.

 

Με πληροφορίες από Reuters και TASS