Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα είναι η Τουρκία, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας την Τετάρτη σε ημερίδα για την εξωτερική πολιτική της χώρας του είπε πώς «στην Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε έτοιμοι με όλους, αλλά κυρίως με την Ελλάδα, εκτός της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, να υπογράψουμε παρόμοιες συμφωνίες (σαν αυτή της Λιβύης), ειδικά για τον καθορισμό ζωνών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Επομένως, θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μία δίκαιη μοιρασιά μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Αρκεί να μη γίνονται προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας».

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sigmalive.com, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Άγκυρα έστειλε τα γεωτρύπανά της για έρευνες τόσο εντός της υφαλοκρηπίδας της όσο και σε περιοχές που την έχει εξουσιοδοτήσει το ψευδοκράτος, καθώς θέλει να δείξει ότι είναι ισχυρή και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, όπως είπε, η Τουρκία εξακολουθεί να επιζητεί τη δίκαιη κατανομή της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, «ώστε να κερδίσουν όλοι και να αποφευχθούν εντάσεις».

 

«Το μνημόνιο που υπογράψαμε με τη Λιβύη δείχνει την ισχύ της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε, κάνοντας λόγο για αλλαγή ισορροπίας στην Ανατολική. Μεσόγειο.

 

«Τώρα η ισορροπία άλλαξε, αλλά εμείς δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισορροπία εναντίον άλλων», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε τις χώρες της περιοχής ότι εκείνες προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

«Μέχρι να υπογράψουμε αυτά τα μνημόνια με τη Λιβύη έγιναν τριμερείς ή τετραμερείς προσπάθειες να αποκλειστεί η Τουρκία. Και παρά τις υπενθυμίσεις μας ότι αυτές οι συμφωνίες δεν είναι έγκυρες για εμάς, καθώς η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, με 1792 χιλιόμετρα συνόρων, οι προσπάθειες αυτές συνεχίστηκαν», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

 

 

 

Με πληροφορίες από Sigmalive