Συμβάν που σχετίζεται με την τρομοκρατία χαρακτηρίζουν οι βρετανικές αρχές την επίθεση με μαχαίρι που έγινε στο νότιο Λονδίνο. Ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

 

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι μαχαιρώθηκαν στην επίθεση, που έγινε σε πολυσύχναστη λεωφόρο του Λονδίνου, το μεσημέρι της Κυριακής. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες», ανέφερε η Μητροπολιτική Αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ότι ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός.

 

Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο: Τουλάχιστον 2 τραυματίες, νεκρός ο δράστης

 

Από τους τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Guardian. Αν και ακόμη η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, πιστεύεται ότι ο δράστης υποκινήθηκε από την ισλαμιστική τρομοκρατική ιδεολογία.

 


Ο άνδρας που έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά φέρεται να φορούσε ψεύτικο γιλέκο αυτοκτονίας, φτιαγμένο από αντικείμενα που ήταν τοποθετημένα έτσι ώστε να μοιάζει με αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή. Παρόμοιο γιλέκο φορούσαν οι δράστες των επιθέσεων που είχαν γίνει στη Γέφυρα του Λονδίνου τόσο το 2017 όσο και τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο: Τουλάχιστον 2 τραυματίες, νεκρός ο δράστης

 

«Υπήρχε αίμα παντού»

 

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που εργάζεται στον δρόμο που έγινε η επίθεση, είπε πως άκουσε τους πυροβολισμούς ενώ έβγαινε από κατάστημα. «Έβλεπα αίμα παντού κάτω. Μια γυναίκα ήταν έξω από ένα φαρμακείο, την είχαν μαχαιρώσει στην πλάτη και όλοι τη βοηθούσαν», περιέγραψε μιλώντας στον Independent.

 

 

 

«Διέσχιζα τον δρόμο όταν είδα έναν άνδρα με μεγάλο μαχαίρι, που είχε μεταλλικά δοχεία στο στήθος του. Τον κυνηγούσε κάποιοι που υπέθεσα ότι ήταν αστυνομικοί, με πολιτικά ρούχα», δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο PA. «Μετά πυροβόλησαν τον άνδρα. Νομίζω άκουσα τρεις πυροβολισμούς, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ με σιγουριά. Έπειτα από αυτό έτρεξα μέσα στη βιβλιοθήκη, για ασφάλεια. Από εκεί είδα πολλά ασθενοφόρα και ένοπλους αστυνομικούς να φτάνουν», συμπλήρωσε.

 

Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο: Τουλάχιστον 2 τραυματίες, νεκρός ο δράστης

 

Ο αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι ο κόσμος άρχισε να τρέχει στα γύρω καταστήματα. «Οι αστυνομικοί μας είπαν να μείνουν μέσα στα κτίρια, μέχρι τη στιγμή που μας απομάκρυναν», δήλωσε ακόμη.

 

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, αφού συνεχάρη τους αστυνομικούς για την αντίδρασή τους, τόνισε: «Οι τρομοκράτες επιδιώκουν να μας χωρίσουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Εδώ στο Λονδίνο δεν θα τους επιτρέψουμε ποτέ να το πετύχουν».

 

Μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επίσης συνεχάρη όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την άμεση αντίδρασή τους. Όμως, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας που δήλωσε ότι χρειάστηκαν 30 λεπτά προκειμένου να φτάσει το ασθενοφόρο σε έναν από τους τραυματίες. «Οι σκέψεις μου είναι με όσους τραυματίστηκαν και εκείνους που επηρεάστηκαν», έγραψε ακόμη στην ανάρτησή του ο Τζόνσον.