Τranq: Τι είναι η ξυλαζίνη και γιατί κηρύχτηκε «επελαύνουσα απειλή» στις ΗΠΑ

Τranq: Τι είναι η ξυλαζίνη και γιατί κηρύχτηκε «επελαύνουσα απειλή» στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ.αρχείου: Unsplash
0

Οι ΗΠΑ κήρυξαν «επελαύνουσα απειλή» την ξυλαζίνη, γνωστή ως «tranq» στον κόσμο των ναρκωτικών, για να γίνει δυνατή η απελευθέρωση πόρων για την αντιμετώπισή της καθώς εξελίσσεται σε νέα μάστιγα για την χώρα.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που μία ουσία χαρακτηρίζεται επελαύνουσα απειλή», δήλωσε ο δρ. Ραούλ Γκούπτα, διευθυντής της υπηρεσίας του Λευκού Οίκου που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Τι είναι η ξυλαζίνη

Η ξυλαζίνη, που χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική, έχει άδεια κυκλοφορίας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) από το 1972 για χρήση αποκλειστικά σε ζώα.

Στον άνθρωπο, η κατανάλωσή της μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς.

Κατά την περίοδο 2020-2021, η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης των Ναρκωτικών (DEA) διαπίστωσε αύξηση της χρήσης της ξυλαζίνης κατά 200% στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ και κατά 100% στην δυτική χώρα.

Πώς και γιατί έφτασε να γίνει μάστιγα στις ΗΠΑ

Ο Ραούλ Γκούπτα εξηγεί ότι ο χαρακτηρισμός «επελαύνουσα απειλή» θα επιτρέψει την χρησιμοποίηση πόρων που έχει ζητήσει ο  Τζο Μπάιντεν από το Κονγκρέσο στον προϋπολογισμό του 2024.

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξη του Κογκρέσου», είπε, «για να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε χρήματα που έχουν αφιερωθεί σε άλλες υποθέσεις. «Δεν είναι πρόβλημα που αφορά δημοκρατικές ή ρεπουμπλικανικές πολιτείες, είναι πρόβλημα της Αμερικής».

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει τους ερχόμενους τρεις μήνες στο Κογκρέσο σχέδιο δράσης σε διάφορους τομείς.

Ανάμεσά τους, περισσότερα τεστ για την ανίχνευση του ναρκωτικού και αναλύσεις για να γίνει κατανοητό από πού προέρχεται -από τις ίδιες τις ΗΠΑ ή από την Κίνα- ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η αυξανόμενη παρουσία του στην παράνομη αγορά.

Η ιατρική έρευνα συνιστά επίσης προτεραιότητα.

Ανάγκη για αντίδοτο άμεσα

Σύμφωνα με τον δρ Γκούπτα, υπάρχει επίσης ανάγκη για αντίδοτο που δεν υφίσταται μέχρι σήμερα.

Η ναλοξόνη, αντίδοτο που επιτρέπει την ανάνηψη σε περίπτωση υπερβολικής δόσης οπιούχου ουσίας (όπως η φαιντανύλη), δεν έχει αποτελέσματα στην ξυλαζίνη.

Η φαιντανύλη και η ξυλαζίνη, συνθετικές ουσίες και οι δύο, περιέχονται συχνά σε συνδυασμό στο ίδιο προϊόν, σύμφωνα με την DEA.

Τον Φεβρουάριο, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό στις εισαγωγές για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισαγωγών ξυλαζίνης ώστε να διασφαλισθεί ότι η ουσία περιορίζεται σε κτηνιατρική χρήση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM