Τραμπ: Σκοτώσαμε τον Σουλεϊμανί γιατί θα ανατίναζε την πρεσβεία μας

Τραμπ: Σκοτώσαμε τον Σουλεϊμανί γιατί θα ανατίναζε την πρεσβεία μας Facebook Twitter
O Τραμπ αποκάλεσε το Σουλεϊμανί «τέρας» λέγοντας πως οι ΗΠΑ τον σκότωσαν γιατί θα ανατίναζε την αμερικανική πρεσβεία - EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Κασέμ Σουλεϊμανί γιατί «σχεδίαζε να ανατινάξει την πρεσβεία μας» (πιθανότατα στο Ιράκ).

O Τραμπ αποκάλεσε το Σουλεϊμανί «τέρας» λέγοντας πως «δεν είναι πια τέρας, είναι νεκρός. Ετοίμαζε μια μεγάλη και άσχημη επίθεση εναντίον μας. Δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να διαμαρτύρεται πια για αυτό (τον θάνατό του)».

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως ενέκρινε τις ενισχυμένες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, μετά τις επιθέσεις σε ιρακινές βάσεις που φιλοξενούσαν αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις: «Έγινε ήδη. Τις ενισχύσαμε. Ήταν πολύ σοβαρές, αλλά τώρα είναι λίγο παραπάνω. Μόλις το ενέκρινα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών» τόνισε στους δημοσιογράφους ο Τραμπ.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, προσθέτοντας ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Άλλωστε, σύμφωνα με αποκάλυψη του περιοδικού Newsweek, το Boeing 737-800 των ουκρανικών αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη με προορισμό το Κίεβο, πιστεύεται πως χτυπήθηκε από το, ρωσικής κατασκευής, αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως Gauntlet.

Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου κι άλλος ένας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στο αμερικανικό περιοδικό πως η εκτίμηση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας είναι πως επρόκειτο για «ατύχημα» κι όχι για σκόπιμη ενέργεια.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM