Τραμπ και Ρούμπιο «πάγωσαν» σχεδόν όλα τα προγράμματα βοήθειας των ΗΠΑ παγκοσμίως

Τραμπ και Ρούμπιο «πάγωσαν» σχεδόν όλα τα προγράμματα βοήθειας των ΗΠΑ παγκοσμίως Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο / φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον Μάρκο Ρούμπιο διέταξε πάγωμα της νέας χρηματοδότησης για όλη σχεδόν την αμερικανική εξωτερική αναπτυξιακή βοήθεια μετά από εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε παύση 90 ημερών σε παγκόσμια έργα που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ εν αναμονή της επανεξέτασης της αποτελεσματικότητάς τους και για να ελεγχθεί ότι συνάδουν με την εξωτερική του πολιτική.

Η οδηγία του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αποκλείει τη χρηματοδότηση επειγόντων προγραμμάτων διατροφής και στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ωστόσο, μένει να δούμε αν θα επηρεάσει τη ροή της ζωτικής σημασίας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία που συνδράμει στην απόκρουση του στρατού της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αύξησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία προτού αποχωρήσει από την εξουσία, λόγω αμφιβολιών για το αν ο Τραμπ θα συνέχιζε να χρηματοδοτεί το Κίεβο. Περίπου 3,85 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για μελλοντικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία - με εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ - παραμένει, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θα αποφασίσει να τα ξοδέψει ή όχι.

Οι ΗΠΑ παρέχουν περισσότερη εξωτερική βοήθεια από οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο και προϋπολογίζουν περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1% του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το 2023.

Η παραίτηση από προγράμματα έκτακτης ανάγκης επισιτισμού έρχεται καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια εκτινάσσεται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και εν μέσω λιμού στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Σουδάν. Αλλά η εντολή έχει επικριθεί από ανθρωπιστικούς αξιωματούχους επειδή δεν απέκλειε προγράμματα υγείας που σώζουν ζωές, όπως κλινικές και προγράμματα εμβολιασμού.

Η Άμπι Μάξμαν, επικεφαλής της Oxfam Αμερικής, προειδοποίησε ότι η αναστολή της χρηματοδότησης «θα μπορούσε να έχει συνέπειες ζωής ή θανάτου» για παιδιά και οικογένειες σε όλο τον κόσμο. «Με την αναστολή της εξωτερικής αναπτυξιακής βοήθειας, η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί τις ζωές και το μέλλον των κοινοτήτων σε κρίση και εγκαταλείπει τη μακροχρόνια δικομματική προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ξένη βοήθεια που υποστηρίζει ανθρώπους με βάση τις ανάγκες, ανεξαρτήτως πολιτικής», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM