Ένα τεράστιο επιχρυσωμένο άγαλμα σκύλου στήθηκε σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν.

 

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο ηγέτης της χώρας, που έχει γράψει επίσης μια ωδή προς την τοπική ράτσα ενώ στο παρελθόν δώρισε ένα τέτοιο σκύλο στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 


Το άγαλμα είναι τοποθετημένο πάνω σε μια βάση, η οποία περιβάλλεται από οθόνη και δείχνει τους Ποιμενικούς Κεντρικής Ασίας εν δράσει, ενώ σε διαφορετική διασταύρωση -επίσης επιχρυσωμένο- βρίσκεται ένα άγαλμα του προέδρου Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ πάνω σε άλογο. 

 

Το Τουρκμενιστάν έστησε ένα τεράστιο χρυσό άγαλμα σκύλου σε κεντρικό δρόμο

 

Οι σκύλοι και τα άλογα αποτελούν στοιχεία εθνικής υπερηφάνειας για αυτή την απομακρυσμένη χώρα, όπου και χρησιμοποιούνται ευρέως από τους βοσκούς.

 

Ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ ηγείται το πρώην σοβιετικού κράτους από το 2007 και είναι επισήμως γνωστός ως «Arkadag», ή προστάτης. 

 

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τους σκύλους Alabai ή Ποιμενικούς Κεντρικής Ασίας ως πολιτιστική κληρονομιά ενώ έχει γράψει βιβλίο αλλά και ποίημα για αυτούς. Το 2017 είχε χαρίσει ένα κουτάβι Alabai στον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

 


Η συγκεκριμένη ράτσα είναι γνωστή για την καλή προστασία των κοπαδιών με πρόβατα και κατσίκες απέναντι στους λύκους ενώ χρησιμοποιείται επίσης ως φύλακας σπιτιών αλλά και σε κυνομαχίες, μια δημοφιλής ψυχαγωγία στο Τουρκμενιστάν. 

 

Με πληροφορίες από Reuters